01. sep, 2021   Agencija Oskar, Gruzija, Vodniki  

 

Utrinek iz Svanetija

Piše: vodnik Bojan Grošelj

Odmaknjeni sanjavi Svaneti – na potovanju po Gruziji in Armeniji je tista zadnja točka, ki na nas, popotnike, deluje mistično; kjer se zasanjamo v brezčasnosti pokrajinske lepote.

Že cesta, ki nas popelje do Mestije, je ozka, polna ovinkov, kar adrenalinska; a ob pogledu na reko Enguri in okoliške vršace enostavno pozabimo na cesto in samo uživamo v pokrajini.

02 Gruzija in Armenija cesta v Svaneti 1024x768 - Utrinek iz Svanetija

Tako smo tudi mi prišli v s soncem obsijano Mestijo, a že ponoči je začelo močno deževati. Zjutraj smo se kljub dežju zbrali ob dogovorjeni uri, da gremo na pohod. Itak, pohodi v dežju so nekaj, kar ne doživiš vsak dan. A dež je padal in padal, vedno močneje. Tako smo se obrnili in vrnili v hotel.

03 Gruzija in Armenija gora Ushba 1024x682 - Utrinek iz Svanetija

Nekako smo prelenarili dopoldne, saj je napoved obetala lepše popoldne. Tako se je tudi zgodilo in dobre volje smo odšli v mali muzej, ki domuje v sicer velikanski zgradbi – kdo bi razumel … Po ogledu smo se odpravili še do tradicionalne svanetske hiše in stolpa.

04 Gruzija in Armenija reka Enguri 1024x895 - Utrinek iz Svanetija

»Četica koraka« – zatopljen v pogovor z lokalnim vodnikom, sem nenadoma videl, da za menoj ni »četice«. Le kje so? Vrnem se nazaj in jih vidim, kako so vsi zatopljeni v plakat.

»Bojan poglej, ta film vrtijo tudi s slovenskimi podnapisi!« mi navdušeno pravi sopotnik. In res film Dede (Mati) si lahko ogledamo s slovenskimi podnapisi. Ma ja, da niso slovaški, mi roji po glavi, saj nas kar pogosto zamenjujejo. Vstopim v bar in se pozanimam – in glej, res imajo slovenske podnapise!

05 Gruzija in Armenija plakat za film Dede - Utrinek iz Svanetija

Vsi navdušeni nad tem dejstvom sklenemo, da gremo na ogled filma Dede. Mislim, sredi Svanetov si ogledaš film v jeziku Svanov s slovenskimi podnapisi, pa to je možno le, če potuješ z Agencijo Oskar. Takoj v levem kotu nas pozdravi znan napis: TV SLO … o, pa saj je tako, kot da smo doma.

Film Dede je bil večkrat nagrajen in kot je zapisal Stephen Dalton iz The Hollywood Reporter: “Feminizem se srečuje s fatalizmom v tej izjemno lepi gruzijski melodrami”. Imeli smo tudi neverjetno priložnost, da smo se srečali z režiserko Mariam Khatchvani in z njo tudi poklepetali.

Nepozabno, tako doživeto, pristno in nepričakovano. Kar ganjeni in prijetno presenečeni smo nadaljevali pot. Kaj kmalu pa smo srečali še prijazna slovenska mladoporočenca na poročnem potovanju. To pa je že druga zgodba. 😊

06 Gruizja in Armenija reziserka Khathcvani - Utrinek iz Svanetija