13. apr, 2015   Agencija Oskar, Sicilija, Vodniki  

 

Top 5 na Siciliji

1.  Sicilijanci

Sicilija, domačinNekje je bilo zapisano, da je Sicilija šola za začetnike, kjer lahko dobijo idejo o tem, kaj Italija je. Vsak pridevnik, ki velja za Italijane, je tu potenciran. Na prvo žogo se sicer zdijo glasni, prepirljivi, zadržani, robustni in nezaupljivi. Za novega prišleka to včasih pomeni borbo, a če se ji ne predaš, ti kmalu postane jasno, da je vse to le maska, pod katero se skrivajo krhke, strte, a ljubeče duše, do katerih rabiš čas, da se prebiješ in prav to jim daje poseben čar.

2.  Mesta

SicilijaVsako mesto je svojevrstna tortica, ki se je zapekla pod stoletji raznovrstnih vplivov. Od bizantinskih umetnikov do sicilijanskega baroka je domača arhitektura opojen zvarek mnogih vetrov; stari stil ni nikoli pozabljen in fuzija z novim se zdi skoraj organska. Kot se je pisec Cronin lepo izrazil: ”Na Siciliji obstaja simultanost časa in govori zgodbo o lepoti, ki obstaja v neskončni sedanjosti.”

3.  Hrana

Sicilija-Hrana, aranciniKo so na otok prišli Grki, se niso mogli načuditi rodovitnosti vulkanske zemlje. Njihova špartanska dieta se ni mogla upirati razkošju in Sirakuza je kmalu postala gastronomska prestolnica antičnega sveta, ki je dala svetu tudi prvo kuharsko knjigo. Sicilija je svetu dala pašto in ta je seveda največkrat na jedilniku, a v tolikšnih oblikah, da se je človek nikoli ne naveliča. Ta je le ena od jedi na seznamu ‘hrane revnih’, ki so zaradi pomanjkanja sestavin razvijali svojo kreativnost pri sestavi jedi.

4.  Slaščice

Sicilija - CannoliČe ste gledali famozni film Boter, se mogoče še spomnite tiste znane fraze: ”Leave the gun. Take the cannoli.” (Pusti pištolo. Vzemi kanole.) Kanoli, sladka rikota, ovita s hrustljavim testom, so najbolj znana sicilijanska slaščica, po priljubljenosti pa ji tesno sledijo razne marcipanove dobrote. Italijanski gelato poznamo vsi, veliko je tudi arabske zapuščine. Že v uvodnem govoru v obvestilu pred potovanjem sopotnike nujno obvestim, naj si na potovanje vzamejo hlače z ohlapnim pasom. J

5.  Po poteh vulkanov

Sicilija-VulkaniEtna, Stromboli, Vulcano. Vsak s svojo teatralno predstavo, ki osupne obiskovalce. Do kam se iztezajo lavini jeziki Etne in kako fantastični so eksplozivni izbruhi Strombolija? Ali ste že bili na otoku, ki smrdi po gnilih jajcih? Žvepleni plini otoka Vulcana nas vseeno ne odvrnejo, da ne bi splezali čisto do dimnega kraterja, ki nudi čudovite razglede na ostale Eolske otoke. Vsi smo si edini, človek ne more ostati ravnodušen, ko je soočen z njihovo močjo. Seveda ni slučaj, da so na lestvici prvih top 5!

 

Ana Mikoš