V Bohinju so sodelovale države: Norveška, Švedska, Nemčija, Danska, Finska, Avstrija, Švica, Francija, Italija, Češka, Španija, Britanija in Slovenija. Oba dneva je bil zmagovalec Lau Philippe, medtem ko smo se slovenski tekmovalci uvrstili takole: David Primožič četrto in peto mesto, Luka Pintar 14. in 12. mesto, sam pa sem bil prvi dan na 18. mestu, drugi dan pa sem odstopil.

Najboljši rezultat v življenju sem dosegel letos v Raurisu v Avstriji, kjer sem zasedel 12. mesto na svetovnem pokalu, lani pa sem na svetovnem prvenstvu v treh od štirih disciplin dosegel srebro in bil v četrti disciplini 5. Vnaprej nas letos čakajo še tekme v okviru norveške in ameriške turneje, Španija in  zaključek sezone v Franciji.. Zaradi študijskih obveznosti in financ se bom udeležil le tekem v Španiji in Franciji.

Telemark smučanje je prvobitna smučarska oblika, iz katere so se razvile vse druge oblike smučarskih športov. Izhaja iz Norveške, sodobni telemark pa se je razvil v ZDA v sedemdesetih letih kot odgovor na vse večje nevarnosti alpskega smučanja z namenom vračanja k izvoru, h koreninam smučanja. Dandanes je telemark prav tako športno dovršen kot alpsko smučanje, v Svetovnem pokalu pa tekmujejo tekmovalci iz celega sveta. Na olimpijskih igrah v Rusiji čez 4 leta bomo morda prvič promocijsko vključeni tudi mi.

Tekmovanje zajema tako veleslalom kot tudi skoke in tek, vse na isti progi, zato zahteva ta šport predvsem vsestranskost in spretnost smučarja. Zavoje je obvezno treba izpeljati v položaju s pokrčeno notranjo nogo, v nasprotnem primeru nepravilen zavoj sodniki kaznujejo s kazensko sekundo… Tudi na skoku je določena dolžina, ki jo tekmovalec mora obvezno preskočiti, doskok pa mora biti v telemark položaj. Ponesrečen skok te lahko stane tudi do 3 sekunde pribitka…

Tudi znotraj telemark tekmovanj pa obstajajo tri discipline:

– klasični telemark, ki je nekakšen telemark maraton,

– šprint (najbolj pogosta disciplina) – krajša oblika klasičnega telemarka in se tekmuje dve vožnji,

– veleslalom, ki je podoben klasičnemu alpskemu veleslalomu, le da je v telemarku pri vsaki disciplini obvezen skok. 

V angleški vojski že nekaj let deluje telemarkerski bataljon, ki se je izkazal za zelo učinkovitega in mobilnega za premagovanje zasneženih pokrajin. V Sloveniji se s telemarkom ukvarjajo predvsem turni smučarji, ki jim alpska tehnika ne predstavlja več izziva, saj je vožnja s prosto peto veliko bolj sproščena in elegantna.

 

 

 

 

Jan Lavtar

Sponzor: Agencija Oskar

Komentirajte

Za komentiranje morate biti prijavljeni.

Portal agencija-oskar.si uporablja piškotke, da lahko z analizo obiska izboljšujemo storitev, za namene oglaševanja ter raziskave rabe spleta. Prosimo vas, da nam prijazno dovolite, da na vaš računalnik naložimo piškotke za ta namen. V primeru, da boste nadaljevali z uporabo naše spletne strani, bomo to razumeli kot privolitev. Vašo odločitev lahko vedno spremenite tukaj.
Se strinjam
Ne strinjam se