Piše: Vladimir Radić

Potovanje Kanarski trojček

Kamorkoli po svetu se odpravimo, začutimo, da je hrana zelo pomembna, saj »ko si lačen, si čisto drugačen«. Ne samo, da s hrano zadovoljimo brbončice, ampak tudi spoznamo kulturo in se povežemo z lokalnim okoljem. Na Kanarskem trojčku si vsekakor vzamemo čas za okušanje lokalnih dobrot, ki v nas izzovejo velik užitek. Tipična kanarska kuhinja temelji na preprostosti, sveži hrani, ki ji dodajajo čim manj. Je mešanica španskih in staro kanarskih vplivov, pa tudi afriških in latinskoameriških.

Glavne »sestavine« kanarske kuhinje so:

SADJE, ZELENJAVA, ŽITA: banane (tipična vrsta la gomera, ki je majhna in aromatična), mango, papaja, datlji, ananas, guava, melonska hruška, avokado, breskev; paradižnik, krompir, fižol, koruza, žita …

MORSKA HRANA IN MESO: poleg običajnih rib (brancin, zobatec, skuša) in hobotnice pripravljajo tudi specialne: kirnija, papigača, lapas (morski polž) in sicer na tri načine: ocvrte, pečene v soli ali sušene na soncu. Od mesnih dobrot najdemo svinjino, kozlička, kunca/zajca ter govedino, ki jo ponekod pripravljajo tudi na starodaven način staroselcev – Guanchev.

Rad bi vam predstavil eno od kosil, s katerim se srečamo na našem potovanju, in sicer v restavraciji El Labrador, ki se nahaja v majhni vasici Fatagi.

Prva predjed

Prijazno osebje najprej postreže s PAPAS ARRUGADAS con MOJO ROJO ter AIOLI in olivami.

PAPAS ARRUGADAS: je ‘zguban krompir’, kuhan z lupino v slani vodi, s slano skorjo in je dostikrat postrežen kot priloga k različnim jedem.

MOJO ROJO je omaka iz feferonov, koriandra, bazilike in je lahko zelo pekoča ali pa ne.

AIOLI je omaka iz majoneze, česna in olivnega olja.

 

Druga predjed

Ko že rahlo napolnimo želodec in smo pripravljeni na glavno jed, nam prinesejo še nekaj za prigriznit – TAPAS, ki vsebuje paradižnik, goveji sir, zelenjavne in ribje krokete ter PIMIENTO de PADRON.

TAPAS je prigrizek, ki ga lahko naročimo skoraj v saki gostilni ali pa ga postrežejo ob pijači. Tapasi so lahko različne jedi, tako tople kot hladne.

PIMIENTO de PADRON so vrsta majhnih paprik, ki prihajajo iz regije Padron (SZ Španije) in so ocvrte na olivnem olju.

 

Glavna jed

Pri tretjem »hodu« smo že kar polni, vendar pa nas čaka še glavna jed in sicer nam postrežejo s ROPA VIEJA ter domače pripravljen PAN (kruh).

ROPA VIEJA (prevod: stara/strgana oblačila): ime verjetno izvira iz dejstva, da so jo pogosto pripravljali iz hrane, ki je ostala od drugih obrokov. Jed je pripravljena iz fižola garbanzo, čičerike s krompirjem ter piščancem.

Prav tako nam poleg ROPE VIEJA postrežejo še z ribo s krompirčkom ter dodajo malo zeljnate solate.

 

Sladica

Ko so želodci polni in smo prepričani, da je kosila konec, nam postrežejo še sladico. Za sladico se pa zmeraj prostor najde. 😊Tokrat nam postrežejo z različnimi domačimi tortami ter kepico vanilijevega sladoleda.

 

Okusno, kajne?

Vabim vas, da se nam pridružite na naslednjem potovanju Kanarski trojček, kjer boste lahko okusili opisano kosilo ter odkrili še (pre)ostale dobrote otokov, po katerih se potepamo.

Potovanja na Kanarske otoke