24. apr, 2019   Agencija Oskar, Škotska, Vodniki  

 

Škotska

»Ni slabega vremena, slaba je le naša oprema.« škotski rek

Škotska vedno znova preseneti s svojo raznolikostjo, barvitostjo, pestrostjo. Ko jo spoznavam kot popotnica je Škotska zapeljiva v vseh letnih časih. Zato se pri odločitvi o obisku ne ozirajte preveč na vreme ali letni čas, saj kot pravijo Škoti: »Ni slabega vremena, napačna je le naša oprema.«. Zato velja z nasmehom in vedoželjnostjo odpraviti se v deželo, ki so jo leta 2017 bralci revije Rough Guide izbrali za najlepšo državo na svetu. Z njimi se lahko strinjam, saj je prav vsak njen kotiček poseben.

Od najbolj oddaljenih in težje dostopnih do bolj obljudenih. Med prve bi uvrstila Plažo Calgary Bay, eno izmed najlepših peščenih plaž na Škotskem, ki krasi otok Coll. Turkizno modro morje vabi a je za kopanje precej hladno. Otok Sky s kopnim povezuje sodobno grajeni most, prijetna je tudi ladijska plovba. Otok ima valovit relief. Tako se k nebu dviga Storrski starec, slikovite so obale.

11 Skotska Isle of Skye Kilt Rock1 1024x682 - Škotska

K drugim pa mnoge točke, ki so na urniku skoraj vsakega obiskovalca. Osrčje Škotske nas prevzame s predeloma Rannoch Moor – divjina s kamnito pokrajino in jezeri vseh oblik. Proti zahodu se razteza mogočna Glencoe z značilno pokrajino kopastih vrhov, nizkim rastjem, žuborečimi hudourniškimi vodami, žvrgolenjem ptic. Izjemna barvitost, ko se jeseni pokrajina ogrne v številne odtenke toplih barv rumene, oranžne in rjave, zimski čas pobočja prekrije z belino, snežno odejo pa močni vetrovi vedno znova odnašajo v okolico, pomladno prebujenje in nežno zelena pobočja, ki so z vsakim majskim in junijskim dnem bogatejša, barvitejša – rumena, vijolična, sinje modra – grmi buhtijo, cvetovi se bohotijo. Med njimi tudi škotski nacionalni cvet Thistle oziroma osat. Zdi se kot da nismo daleč na severu. In vendar nas narava vedno znova preseneti in prevzame.

10 Skotska Old Man of Storr 1 1024x678 - Škotska

Mogočnost narave dopolnjuje človek, ki je tu stal in obstal stoletja. Prebivalci škotskega Višavja so zagotovo zelo samosvoji, vztrajni, trmasti in predvsem sposobni preživeti v še tako težkih naravnih ali družbeno-socialnih razmerah. Značilno združeni v klane še danes ohranjajo medsebojno povezanost, ki se na zunaj kaže v raznolikih barvnih kombinacijah karo vzorcev. Na Škotskem biti kot Škot? Najbrž ne boste oblekli kilta, lahko pa se odločite za nakup šala, čepice z značilnim karo vzorcem in mnogih drugih praktičnih izdelkov. Seveda je pred tem zanimivo spoznati nekatere izmed klanov in izbrati simbolne barve tistega, ki vam je lahko najbližje. Pogosto biti Škot pomeni tudi znati igrati na ključni instrument keltske tradicije, ki ga lahko srečamo tudi v španski Galiciji, dude. Mlajši in starejši virtuozi, oblečeni v noše – kilte in značilne čepice – z veseljem in posebnim žarom razveseljujejo. Ni naključje, da nas presenetijo tudi v številnih malih krajih ob naši poti, še posebej ob koncih tedna in poletnih mesecih, ko je obiskovalcev vedno največ. Škotsko Višavje nam nudi tudi vpogled v nemirne čase škotske preteklosti, ki so prebivalce, tudi nasilno, povezali v Unijo z Anglijo. Zato ne presenečajo sodobni trendi in želja Škotov po samostojnosti ter trenutno aktualnem obstanku v Evropski uniji. Škotski junaki boja za samostojnost, kot je bil William Wallace, pa so svoje mesto dobili tudi na filmskem platnu. Tako se ustavimo ob znamenitem gradu Ellian Donan in podoživimo tisti čas. A govoriti o Škotih in Škotski ne moremo brez omembe Marije Škotske, ki jo lahko spoznamo tudi v filmski uprizoritvi in številnih knjižnih delih. Neustrašna in kot Škotinja zavezana tudi rimsko katoliški cerkvi, je pogumno stopala na čelu svojega ljudstva. Kraljica je postala v šestem dnevu svojega življenja, ko je umrl njen oče Jakob V. Njena mama, Marija Guiška, jo je nato poslala na francoski dvor, medtem ko je v njeni odsotnosti postala regentka. Sledil je niz dogovorjenih in predvsem strateških porok. Marija se na svoj način vsemu temu postavi po robu in ostane zvesta svojemu bistvu čeprav se tudi sama ne more povsem izogniti čaru intrig in spletk. Te jo na koncu stanejo življenja saj sta angleška moč in vloga protestantske sestrične, kraljice Elizabete, preveliki. Marijin cilj se vendar uresniči, ko njen sin, Jakob VI. po smrti tete Elizabete I. prevzame angleški prestol kot Jakob II.  Tedaj tudi poskrbi za prenos materinih posmrtnih ostankov v kraljevo grobnico v Westminstrski opatiji.

Skotska Eilean Donan 174329159 1024x682 - Škotska

Škotom gre zasluga za številne dosežke in spoznanja, ki so spreminjala svet. Zato so vedno znova zanimiva tudi škotska mesta. V Glasgowu navdušujejo stvaritve in rešitve sodobnega arhitekta Machinthos-a. V Edinburghu so aktualne misli škotskih razsvetljencev Davida Huma in Adama Smitha. Smith je oče sodobne nacionalne ekonomije, ki narekuje razvoj tudi dan današnji. Humova filozofska razmišljanja pa v ospredje človeške duševnosti postavljajo njeno čustveno in nagonsko stran. A Edinburg je z razlogom imenovan tudi severne Atene. Vedno znova v mestu odkrijem še kaj. Od preprostih zgodb in izročila, ki se ohranja v vegastih hiškah starega dela mesta, do kraljevih zgodb in praznovanj, ki jih obeležujejo s topovskimi izstrelki z gradu in mestnega vrveža v poletnih dneh, ko so travniki polni ljudi, ki posedajo, klepetajo in uživajo tople sončne žarke. Tu so tudi nenavadni kotički starinarnic in oni, kjer so nastajale zgodbe Harry Potterja.

Skotska Edinburgh Calton Hill 112513559 1 1024x682 - Škotska

Dovolite, da vas Škotska prevzame in obogati. Naj vam hudomušni Škoti kaj prišepnejo, tudi o svojem deževnem daru oziroma Whisky-ju. Srečno!

Več … Potovanja na Škotsko

Piše: vodnica Alenka Žibert