07. apr, 2017   Agencija Oskar, Aktualne destinacije, Anglija, Škotska, Velika Britanija, Vodniki   , ,

 

Škotska, moja dežela zgodb

Sem vodnica agencije Oskar in pred nekaj leti sem odkrila Škotsko. Ker sem obiskala veliko različnih dežel, v njih tudi vodila in se že nekako »udomačila«, sem se Škotske zelo veselila. Tam so dež in megla in mraz in … in čudoviti gradovi ter zgodbe, ki naravnost pritičejo takemu vremenu. Ima nenavadno naravo, ki kar kliče po fotografiranju, in ima žlahtnost, ki pritiče deželi s tako mogočno ter pomembno preteklostjo. In Škotska me ni razočarala! Pravzaprav še veliko več – dala mi je, in mi še vedno daje, nova in nova izhodišča, zanimanja, odpira nove vpoglede ter drugačna razumevanja. Prav to me najgloblje bogati.

Škotska

Čeprav je čisto blizu, samo malo čez morje Irska in sta malo južneje še Anglija ter Wales, je Škotska prav edinstvena kombinacija vsega, kar na severu Evrope in v Veliki Britaniji res obožujem ter v čemer uživam.
Najprej je to neverjetna zgodovina, ki v en mah pričara Vikinge, Kelte, Rimljane, Angleže in skorajšnjo neodvisnost. V njej vedno znova iščem odgovore in razlage, zakaj je dežela takšna, kot je, zakaj ljudje tako razmišljajo, zakaj imajo tako zelo dobre univerze in tako magična starodavna mesta ter gradove.
Iz zgodovine črpam tudi svoje navdušenje nad arhitekturo. Ne mislim zgolj na mestno arhitekturo, kje pa! Na Škotskem uživam tudi jaz, ki od narave vedno hočem še več in še bolje! Tam najdem zame idealno kombinacijo divje narave, čudovitih parkov in vrtov ter mogočnih gradov, med katerimi jih ima nemalo še vedno kakšnega duha v sobani ali kleti. Gradovi na Škotskem so za ljubitelje lepot in umetnosti ter vsega žlahtnega prava poslastica! Prav vsi so ohranili čudovito notranjo opremo, ob kateri se učimo o tem, kako so ljudje nekoč živeli, kaj jim je bilo všeč, kaj so jedli, kako so se oblačili, koliko so spali in tudi kako so ljubili, sovražili, sodelovali ali razdvajali. Vse to odkrivamo, ko se sprehajamo po mogočnih hodnikih, ljubkih sobanah in razkošnih dvoranah. V vsem tem je globoko prisoten škotski duh, tu je vedno mogoče najti odmev Višavja in severnih otokov, kjer se zgodba »škotskosti« pravzaprav začne ter še vedno bogato ohranja.

Škotska - utrinki

Ko se vozimo po prostranstvih glenov, ob številnih lochih in skozi mala naselja Višavja, mi veselo igra srce. To je narava, v kateri bi lahko preživela vse svoje življenje. Ko je malo sonca in so barve bolj zatohle, je nežna, silovita pa, kadar se prikaže žarek ter barve zasijejo tako močno, da niti sončna očala ne pomagajo. To je narava, ki v svojem bistvu združuje moč geoloških sil in bogastvo človeka, ki se je na njenih negostoljubnih gričih naučil preživeti. In ne mine dolgo, ko v jezeru zagledaš plavut pošasti, ko ob obali v valovih uzreš kodre morske deklice in na pečinah, pod grmom, zaslutiš škratovo kapo. Na Škotskem je magičnost, pravljičnost, nevsakdanjost tesno prepletena z realnostjo in težko je reči, kaj je res ter kaj ni.
Na potovanju skozi Škotsko realnost in zgodovino, skozi njeno življenje ter pravljice se vedno znova zavemo, kako malo o njej v resnici vemo od zunaj in koliko še ima ponuditi. Zelo rada vodim Oskarjev program Skrivnostna Škotska Lepotica, saj je poln priložnosti za ponovna odkrivanja in stara znanstva. Popelje nas skozi Edinburg, ki je zame čisto pravi časovni stroj, ki nas vrne v srednji vek, začara nas z malo kapelico Rosslyn in njeno izbrano kamnoseško opremo (vsepovsod po stenah so številni in zelo skrivnostni simboli), ponudi razumevanje škotskega industrijskega napredka in pomen te severne dežele ob ogledu železniškega mostu Quensferry ter čudnega kolesa za ladje. Ampak tukaj se naša zgodba pravzaprav šele začenja, saj se začnemo na tej točki vzpenjati proti višinam in severu. Vmes si ogledujemo parke, gradove, dvorce, katedrale in … tudi destilarno, kjer se naučimo nekaj o škotskem viskiju (seveda ne moremo mimo pokušine) – o tej najbolj cenjeni pijači v svetu uživanja in elegance. Višavje nam razloži, kdo in kakšni so Škoti, na koncu pa Glasgow pove zgodbo o velikem uspehu, brez katerega današnje družbe ne bi bilo – industrijski revoluciji in optimistični viktorijanski dobi.
Po potovanju ugotovimo, da je bila Škotska že od nekdaj tam … čakala je in čakala, da jo končno obiščemo ter doživimo!
Alja

Več … Potovanja po Veliki Britaniji

Škotska – v deželi viskija, kiltov in dud

Škotska je dežela na skrajnem severu Velike Britanije. Tako vas bo navdušila in začarala, da si boste vedno znova želeli vrniti!
Je dežela viskija, kiltov in dud. Ko zaslišimo igranje škotskih dud in se srečamo s fanti v kiltih (pod katerimi menda ne nosijo ničesar :), začutimo, da smo zares na Škotskem …
Škotska se ponaša s svojo divjo, neokrnjeno in nepojmljivo lepo naravo. Pokrajina je osupljiva in neomadeževana. Zaznamujejo jo neskončna morja barvitih zelenih pašnikov, na katerih se brezskrbno pasejo ovce in znamenito dolgodlako škotsko govedo. V visoki travi, ki jo prekinjajo starodavne vasice, mehki hribi, v meglice oviti gozdovi in ledeniška jezera s pošastmi iz pradavnine pa se skrivajo številni zajčki.

Škotski utrinki
Skrivnostna škotska lepotica 8 dni

EDINBURG – ROSSLYN-STIRLING – grad GLAMIS – PITLOCHERY – CULLODEN – LOCHNESS – EILEAN DONAN – ISLE OF SKYE – FT. WILLIAM – GLEN COE – LOCH LAMOND – GLASGOW

Skrivnostna škotska lepotica je klasično potovanje, na katerem Škotsko raziskujemo z avtobusom, spimo v hotelih, potujemo v večjih skupinah in si ogledamo vse glavne znamenitosti. Priporočamo vsem, ki si želite na turistični način spoznati deželo.
Potovanje začnemo v Edinburgu, znanemu tudi pod imenom “severne Atene” in velja za eno najlepših in najbolj šarmantnih mest v Evropi. Mesto nas očara s svojo pravljičnostjo, s svojo mešanico tradicije in sodobnosti ter z edinstveno staro arhitekturo … Slikovite ulice, ki v svojih nedrjih skrivajo čudovite vrtove, kjer si popotnik lahko za trenutek oddahne od mestnega vrveža, vabijo s svojim pestrim dogajanjem in utripom življenja! In sredi mesta, na vrhu ugaslega vulkana, se bohoti mogočen grad, od koder se ponuja čudovit pogled na vse strani …
Ogledamo si nekaj osupljivih in preprosto spektakularnih gradov, s katerimi je posejana škotska pokrajina. Ponosni Blair, kjer ima sedež edina zasebna vojska v Evropi, mogočni Stirling, kjer so kronali škotske kralje, Glamis, kjer je odraščala kraljica mati, idilični in največkrat fotografirani Eilean Donan ter drugi. Tudi prostrana posestva, ki obdajajo gradove, po katerih se šopirijo pisani pavi, niso nič manj impresivna kot gradovi sami …
Za piko na i pa je tu neverjetna pokrajina. Prevzamejo nas zeleni pašniki, neskončno visokogorje, številna jezera ali »loch-i«, kot jim pravijo Škoti.

Škotska-Calton Hill
Doživeta Škotska 12 dni

EDINBURG – ROSSLYN- STIRLING – grad GLAMIS – PITLOCHERY- CULLODEN-LOCHNESS- SEVER ŠKOTSKE – OTOKA LEWIS IN HARRIS – ISLE OF SKYE – EILEAN DONAN – FT. WILLIAM – GLEN COE – LOCH LAMOND – GLASGOW

Doživeta Škotska je potovanje za sladokusce. Vključen je ogled vseh glavnih znamenitosti; kjer pa se klasična potovanja končajo, se moč naše doživete Škotske šele začne – vstopimo v prava škotska vzdušja in osebna doživetja, poudarjeno pa je tudi skupinsko potovalno vzdušje.
Kot dodatni sladkorčki doživete Škotske, pa je zagotovo uživanje v divji, neokrnjeni, nepojmljivo lepi naravi na severu Škotske. Peljali se bomo skozi starodavne vasice, kjer bomo doživeli pravo Škotsko. Dih nam bo vzela osupljiva pokrajina, globoka ledeniška jezera, razgibana obala, hribi oviti v meglice ter nedvomno otoka Skye ter Lewis in Harris, na katerih bomo preživeli kar 3 dni.
Potujemo v manjši skupini z najetimi vozili, kar nam da fleksibilnost in večji izkoristek potovalnega časa. Prenočujemo tudi v lokalnih penzionih – “B&B”, kjer lahko občutimo škotsko gostoljubnost in kulinariko.

Škotska-Eilean Donan

Več … Potovanja po Veliki Britaniji