22. avg, 2016   Agencija Oskar, Romunija, Vodniki  

 

Romunske nadzorne kamere

Piše: Nejc Košnik

Rural areas in Europe 300x195 - Romunske nadzorne kamereČe bi vas vprašal, kakšno predstavo imate o Romuniji in Romunih, potem bi verjetno dejali, da je to zaostala dežela, kjer se vozijo stari avtomobili in kočije, živijo cigani, ni elektrike in je vse umazano. Vendar Romunija lahko tovrstne predsodke zlahka ovrže, seveda pa jih tudi potrjuje.

Je že res, da je v državi veliko konj in posledično tudi veliko kočij. To je eno od priljubljenejših prevoznih sredstev na podeželju. Sicer gre vse skupaj bolj počasi, izgleda malo »srednjeveško«, vendar je vsekakor učinkovito! Ampak da ne boste mislili – po romunskih cestah je prav tako ogromno BMW-jev, Mercedesov, Oplov, Kij in Dacij – tako kot pri nas oz. celo več!

0fc5cebb visit maramures   old people 300x200 - Romunske nadzorne kamereTudi drži, da nekateri domovi še danes nimajo kanalizacije ali celo elektrike. Vendar se zadeve tudi na tem področju vztrajno izboljšujejo in romunska družba napreduje. Vas za vasjo, hiša za hišo počasi dobiva modernejši izgled in sodobno tehnologijo.

Ker je vera še vedno pomemben del vsakdanjika – predvsem na podeželju – se vsako nedeljo ljudje, predvsem ženske (pa naj bodo starke, žene ali dekleta) oblečejo v tradicionalne obleke, se lepo uredijo in odpravijo k maši. Po maši sledi druženje, po navadi je to v gostilni, na ulici ali pri kom doma. Moški se večinoma ločijo od žensk in takrat nastopi čas za izmenjavo informacij – skratka klepet.

borsa maramures romania beautiful european natural landscapes carpathian mountains romanian villages 300x201 - Romunske nadzorne kamereŽe res, da Romunija v marsikaterem tehnološkem segmentu peša. Vendar, ko gre za nadzor njenih ulic, cest in trgov pa je daleč spredaj. Vse te površine so namreč pokrite z nadzornimi kamerami lokalne izdelave. Te kamere skrbijo, da jim ne uide nobena podrobnost, ki se zgodi na njihovem teritoriju. Tako dobro vedo, na kateri klopci se je sosedov sin stiskal z Ionescujevo nečakinjo, kakšen sladoled je pojedel lokalni uradnik, kako skrbijo za psa iz nasprotne ulice in kaj je to …? Ja, ob 12.15 uri je mimo zapeljal avtobus neke čudne registracije z oznako SLO. Kaj pomeni ta kratica, to bo pa potrebno preverit!

Kamere to preverijo na rednih večernih sestankih. Takrat si izmenjajo vse informacije in pomembne dogodke, ki so se odvili tekom dneva. Ker se naključni nadzorovani gibljejo po teritorijih različnih kamer jim zato ni težko slediti in z njihovega početja sestaviti celotne slike. Vendar pa imajo tudi te kamere svoje omejitve. Ker čez dan zberejo ogromno informacij, se zvečer večina njihovega dnevnega spomina izbriše, da naredijo prostor na pomnilni kartici za naslednji dan. In tako naprej skozi teden.

romania 002 300x200 - Romunske nadzorne kamereGlavni sestanki se zgodijo ob nedeljah, ko se predebatirajo in povzamejo vsi pomembnejši dogodki preteklega tedna. To se zgodi po maši. Vendar, če so vse kamere pri maši, potem je to odličen trenutek za vse nepridiprave, da naredijo, karkoli pač že morajo. Ker takrat je potemtakem nadzora na ulicah neprimerno manj. Se pa red vzpostavi takoj po verskem obredu.

Tako da pozabite na razne varnostne službe, policijo in moderno tehnologijo! Romunske nadzorne kamere – to je stvar, ki jo iščete! So sicer večinoma malo starejše izdelave in njihovo vzdrževanje ni tako zelo poceni, vendar so pa učinkovite in dosledne! Osebno menim, da če se že spuščamo v to je najbolje, da si privoščimo kar dve – namreč, kaj pa ti bodo informacije, če jih nimaš z nikomer deliti!