16. jan, 2018   Člani pišejo, Filipini   ,

 

Rajski Palawan, svet iz vode

Piše: vodnik Senad Osmanaj

Otok Palawan s številnimi manjšimi arhipelagi in odmaknjenimi otočki (skoraj 1800 otočkov!) je že leta uvrščen med najboljše svetovne popotniške destinacije. Zaenkrat je poznan zgolj med samostojnimi popotniki, ki so ga pred kratkim odkrili in plasirali na popotniški zemljevid sveta ter med Oskarjevci, ki smo ustvarili posebno morsko poslastico – odisejado samo po Palawanu. Eno izmed novih sedmih čudes sveta je prav tukaj – neverjetni “Underground river« (pod Unescom zaščiteni kraški osamelci, štrleči iz vode, podobni kot v vietnamskem Halong Bayu). Gremo naprej – na Palawanu so najlepši in najbogatejši koralni grebeni na Filipinih, največja koncentracija potopljenih vojaških ladij, peščene rajske in osamljene plaže, namočene v turkizne vode, otok skoraj v celoti pogozden s samosvojo floro in fauno … brez mase turistov in turistične infrastrukture. Otok je od leta 1990 naprej biosferni rezervat. Prav tukaj so ustvarili prvi rezervat za želve, številne morske lokalitete so z zakonom zaščitene. Palawan je visok 2.085 metrov, dolg 650 km in širok največ 50 km. Poseljuje ga manj kot 900.000 prebivalcev, tudi številna plemena, med katerimi nekateri še vedno živijo v kraških jamah, drugi ob rekah, spet tretji odmaknjeni v gozdovih.

Med bralci Conde Nast Traveller in Travel + Leisure je leta 2017 izbran za najlepši otok na svetu že tretjič zaporedoma. National Geographic je označil Palawan kot najboljšo otočno destinacijo vzhodne in jugovzhodne Azije za leto 2007, Lonely planet pa za najboljšo popotniško destinacijo leta 2014.

Zatorej če nisi klasičen turist in iščeš totalni odklop v morju, si vsaj malo avanturist … Potem izberi Palawan, destinacijo za pomniti. Ne rabiš verjeti nam, zaupaj priporočilom popotnikom s celega sveta. Pozabi na marketinške destinacije – izberi Rajski Palawan in Agencijo Oskar!