20. dec, 2021   Azori, Vodniki  

 

Povabilo na Azore

Potovanja na Azore >> 

Dragi naši so-po-potniki!
 
Nič kolikokrat so se naše poti združile na življenjskih križiščih,
kjer je na semaforjih vedno utripala luč Agencije Oskar, z izbranim imenom potovalne dežele. Morda smo skupaj odkrivali zabunkerirano Albanijo, arabsko Libijo, tuareško Alžirijo ali berberski Maroko, morda kreolsko Kubo, tropske Filipinske plaže iz najlepših katalogov, posiljeno Tajsko, živalsko raznoliki Borneo, neprecenljivo Indonezijo ali Papuo z genitalnimi nastavki iz bučk, Tanzanijske safarije in plaže turkiznega Zanzibarja, Balkanske burekdžinice, osvajalsko Španijo, ali pa …?
 
Sedaj vas vabim nikamor drugam kot na Azore,
že zdaj za Novo leto, pa spet februarja in za prvi maj, da poletja ne omenjam, in ponovno jeseni …  da skupaj odpotujemo na Azore, arhipelag devetih otokov, ki ni Azurna obala – kot bi mnogi na prvi pogled zaključili. Je veliko več, lepše in mogočnejše!

Vodnik, Senad Osmanaj

Zakaj na Azore?

Devet v Atlantik potopljenih bujno zelenih in cvetočih otokov je tako raznolikih, da predstavljajo skoraj vsak zase svoj svet. Kot da bi izvedli hibrid devetih raznolikih potovanj v eno samo. Azori, odmaknjeni od ponorelega sveta, samujejo skriti pred očmi masovnih turističnih “must see” trendov potovanj. Oni so tukaj za srečne izbrance, ki si upajo obiskati destinacijo, ki jo ne najdete v turističnih brošurah. Za mene so Azori najlepši Evropski kotiček, dih jemajoče naravne kreacije in vulkanološke posebnosti, ugodna klima čez celo leto, lahkotna morska gastronomija, občutek samote sredi Atlantika, ležernost in sproščenost, poštene cene in pošteni prebivalci. To so Evropski Havaji, nastali iz lave.

Potovalni dnevi na Azorih so bogati in aktivni, vpeti v naravo, prehitro minevajo. Domov se vračamo z neprecenljivimi doživetji in spomini. Čeprav še vedno konkretno ne veste, kaj je tam tako zanimivega, predlagam, da gremo lepo po vrsti:

Azori Jadralske kreacije Horta 1 - Povabilo na Azore


Tri potovanja in tri različne zgodbe.
Azorski arhipelag sestavlja 9 otokov, kateri so vsak zase svoja pravljica. Izbirate lahko med klasičnim turističnim potovanjem po otoku Sao Miguel ali dvema pohodniškima potovanjema po različnih otokih.
 
Klasični Azori 8 dni in otok Sao Miguel so Azori v malem.
Največji in najpomembnejši otok v Azorskem arhipelagu združuje vse vtise in zanimivosti, načine življenja in poglede, ki krasijo čudovito otočje, izgubljeno v Atlantskem oceanu. Otok nam postreže z svojimi najbolj prepoznavnimi lepotami in atrakcijami kot so Sete Cidades in vulkan Fogo, termalni vrelci in čajeve plantaže. Sao Miguel, vulkanološko najbolj razgiban otok med vsemi.
 
Doživeti Azori 10 dni, predstavljajo aktivno pohodniški koncept
vaše izkušnje Azorov. Pripravljen je za ljubitelje narave in daljših sprehodov ter za vse z željo po aktivnem in dinamičnem preživljanju počitnic. Tu se lahko prepustite potovanju po najbolj odmaknjenih otočnih skupinah, s poudarkom na sprehodih, tradicionalnih vasicah in stiku z naravo. Prepotujemo kar 4 otoke – Sao Miguel, Faial, Pico ter Sao Jorge.

A(tra)ktivni Azori 9 dni, je potovanje za vse, ki ste se v Azore zaljubili in želite odkriti še najbolj skrite in oddaljene skrivnosti že tako skrivnostno odmaknjenega otočja sredi Atlantika. Poudarek je na vtisih in doživetjih, na stiku z naravo in gibanju po prvinskem vzdušju. Doživimo otoke Terciera, Flores, Corvo ter za konec osvojimo najvišji vrh Portugalske – Pico. Aktivno potovanje z veliko pohodi po vseh otokih za dušo, srce in oči.

NE PREZRITE: Azori so izjemni tudi za “a-la carte” potovanja. Svetujemo vam potovalni načrt in potovalno dinamiko. Uredimo vam nočitve in najem avtomobila. Vašo pozornost usmerimo na doživete podrobnosti. Najdemo vam želene storitve od spanja na seniku do luksuznih 5* … Pokličite!

azori 11 - Povabilo na Azore

Ali ste vedeli, da se tukaj nahaja najvišji vrh Portugalske? Črni Pico je visok 2.351 m, na njegovi površini so številna slikovita jezera, medtem ko se pod zemljo nahajajo kilometri lavinih tunelov. Ob obali so iz črnega bazalta zgrajeni Unescovi vinogradi, v obliki suhozidov. Kar dva krat bi obkrožili svet, če bi jih razstavili in postavili kamen ob kamen. Vzpon na vrh je zaznamoval slogan njihove letalske družbe: “Atlantic and you!” Noro dober občutek, ko stojiš sam sredi Atlantika.

Ali ste vedeli, da se najbolj slikovita Azorska jezera nahajajo na otoku Sao Miguel, med njimi Sete Cidades, s štirimi barvnimi jezeri, ujetimi v velikanski krater aktivnega vulkana. Tudi Portugalski kralj jih je moral obiskati! … in tukaj so snemali ljubezensko limonado, ko so se Portugalci začeli spraševati, kje hudiča se nahaja tako lepa pokrajina na Portugalskem – mnogi še danes niso dojeli, da je to prav tukaj na Azorih. In da, najlepša divja plaža Portugalske, se tudi nahaja tukaj.
 
Ali ste vedeli, da faje predstavljajo posebnost Portugalske?
Gre za v ocean zrušene klife, ki so ustvarili nove kopenske nanose visoko pod strmimi klifi, s svojo mikro klimo pa pritegnili poljedelce, ki so tukaj zgradili nove naselbine. V eni izmed njih vzgajajo edino evropsko kavo. Poleg kave je tukaj še edini evropski ananas, ki je hkrati najslajši na svetu, ni čudno, ko pa raste skoraj dve leti. Mimogrede, na Azorih raste tudi edini evropski čaj. Najbolj spektakularne faje so tiste z lagunami na otoku Sao Jorge. Da panoramskih razgledov sploh ne omenjam. Fotoaparati norijo.
 
Ali ste vedeli, da Azori predstavljajo prvi postanek na poti prečkanja Atlantika v smeri Amerika – Evropa?
Danes se v njegovih velikih pristaniščih ustavljajo jadralci, ki so tukaj izoblikovali svojevrstno religijo poslikav na pomolih. Včasih so se tukaj ustavljale bogato natovorjene ladje, še iz časa odkritij, ko so Portugalci odkrili dve tretjini neznanega sveta. Vasco da Gamma, Kolumb, James Cook … so le nekatera izmed znanih neustrašnih imen. Kaj pa azorski Neptun in legende pomorščakov položene v zibelko večine otočanov? Angra, danes zaščitena od Unesca, je bila takratna glavna pomorska prestolnica.
 
Ali ste vedeli, da so Azori s svojo strateško lokacijo odigrali pomembno vlogo v 2. svetovni vojni.
Potem ko so dovolili pristajati zavezniškim letalom, so se nemške podmornice hitro začele nepovratno potapljati. Začelo se je izkrcavanje v Normandiji. Danes tukaj NATO brani zunanjo obalno mejo Evrope. Pri prvem čezoceanskem poletu so se prva letala obvezno vstavljala v Horti zaradi krajšega dometa, to so bila tako imenovana hidro letala, ki so pristajala na vodi.
 
Ali ste vedeli, da je v teh vodah ogromno morskih sesalcev in rib
in da tukaj snemajo BBC, Discovery in National Geographic svoje oddaje o življenju v oceanih. Včasih so to bogastvo izkoriščale ameriške ladje za lov na kite, kasneje so se tega priučili še Azorčani. Danes so samo še turisti tisti, katerim je dovoljen foto ulov velikih kitov ali pa plavanje z delfini. Turistom je danes dovoljeno prisostvovati tudi na tradicionalni ulični bikoborbi, ko skušajo posamezniki bika prijeti za rogove. Za razliko od španskih bikoborb se bikov tukaj ne ubija, prej se zgodi, da bik ubije kakšnega nespretneža v zbrani množici na ulici. Za ta zločin bik ne odgovarja, zaščiteni so od glave do pete.
 
Zelena barva je zaščitna barva arhipelaga, bogatega z rodovitno vulkansko zemljo. Zaradi toplega oceanskega toka skozi celo leto in v povprečju 1.000 metrov visokih otokov se na njihove vrhove lepijo oblaki. Dežja je dovolj in veliko je sonca. Morda se spomnete osnovnošolskega učbenika in Azorskega anticiklona? Vse našteto ustvarja subtropsko klimo, na kateri poganja skoraj vse, na kar lahko pomislite. Največ je zelenih pašnikov, travnikov in gozdov, katerih monotonost razbijajo modri ocean, beli oblaki, zlato sonce in mavrične barve vseh možnih cvetlic, med katerimi izstopajo stotine kilometrov nasadov hortenzij, divjega ingverja, agapantusov, strelicij, afriških lilij, totenhamskih fig …
 
Oskarjevci smo ustvarili prvo potovanje po Azorih na Slovenskem, že leta nazaj, preden so jih začeli kopirati drugi. Tokrat smo ponovno prvi, ki smo ustvarili zimsko potovanje na Azore, na otok Sao Miguel. Zanimivo bo opazovati, koliko časa bodo potrebovali konkurenti za posnemanje slednjega. Program je seveda deloma zaščiten, narejen na način, ki zahteva veliko šifriranja in še več poznavanja dežele, da bi se nam ostali konkurenti sploh lahko približali. Vabljeni zatorej na zimsko letovanje, na zeleni in največji otok Sao Miguel, kjer so doma najlepša jezera in botanični vrt Terra Nostra, termalni izviri in toplice, fumarole in sulfatare, čajeve plantaže in ananasi, slapovi, največje mesto Ponta Delgada, panoramska razgledišča, misteriji in faje.
 
Ribe, školjke, govedina in vino predstavljajo okostje gastronomije. V okoliških vodah so najbolj pogoste skuše, hobotnice, mečarice, tune, kirnje in atlantske vrste rib. Živinoreja dosega izredno visoke standarde in govedo se prosto pase čez celo leto na odprtem. Vsakodnevno uživajo v sveži zeleni travi in v razgledih na sosednje otoke. Kot je nekoč dejal eden izmed potnikov: “Če bi se še enkrat rodil, bil bi krava na Azorih.” Mleko, ki ga proizvedejo, je perfektno za domači azorski sladoled. Obožujem okus čokolade z azorskim sirom. Sir je prav tako visokokakovosten in podcenjen. Kilogram tri leta staranega sira stane samo 12 Evrov. Podcenjeni so tudi drugi proizvodi in storitve. Kava espreso stane zgolj 60 centov, pivo 1,2 evra, vino se toči pošteno do vrha kozarca in steklenica vina stane cca. 5 evrov.  Dnevno kosilo (vključena kava in pijača) stane med 8 in 12 evri, večerja a la carte med 15 in 20 evri. Najbolj tradicionalno prepoznavna hrana je Cozido, enolončnica, šest ur kuhana v sulfatarah. Od tod njen poseben žvepleni okus. Na Azorih raste najslajši ananas na svetu. Na otokih ni težke industrije in skoraj vse je pridelano tradicionalno. Je potrebno še kaj dodati?

In za konec naj povem, kako so se Azori hitro spremenili iz nekoč nepoznane destinacije v eno najbolj nagrajevanih destinacij v zadnjih nekaj letih, s strani različnih institucij, turističnih organizacij in vplivnih medijev.

Torej, Azori so:

 • vodilna evropska avanturistična destinacija v letu 2020 (WTA),
 • prvi arhipelag, ki je prejel nagrado za trajnostni samooskrbni turizem iz leta 2019 (Global Council for Sustainable Tourism),
 • nagrada za najboljšo Atlantsko destinacijo (ITB fair in Berlin),
 • 2. mesto za najbolj zeleno destinacijo 2021 (Green destinations),  
 • uvrščen med najboljše potovalne regije s strani Lonely Planet iz leta 2017,  
 • Belgijsko-nizozemska izpostava National Geographic smatra Azore za najlepši kraj na
  svetu
  in
 • 2. najbolj varna Covid-19 destinacija v Evropi, v letu 2021.

Azori so letos poleti turistično eksplodirali, še posebej njegov največji otok Sao Miguel, ki ga obišče več kot 70% vseh turistov. Veliko Slovencev je poleti letovalo na tem arhipelagu in zastavilo trende prihodnosti. Postanite del prihodnosti že danes, ko lahko na Azore še potujemo poceni in dokaj izolirano za razliko od ostalih destinacij. Še važneje je, da lahko trenutno uživamo skoraj sami v neokrnjeni in prečudoviti, dih jemajoči naravi, še posebej v času izven poletja. Izberite si vsak svoje potovanje Doživeti Azori (priporočam v času od maja do oktobra), Sao Miguel (od novembra do aprila) ali A(tra)ktivni Azori – (odhodi enkrat na leto, 25.06.2022) in se nam pridružite, zdaj ko je še pravi čas za Azore. Verjemite, kaj kmalu bodo Azori postali premajhni za vse, sodeč po videnem iz zadnjih treh poletnih sezon. Veselim se ponovnega snidenja, tokrat na domačih Evropskih otočkih, sredi Atlantika. “Atlantic and you”.
 
Vaš in naš vodnik: Senad Osmanaj
 

Azori 3 - Povabilo na Azore

 P.S.: Kaj pa galerija izbranih fotografij?
Klikni za spočiti oko in za razburiti tvojega duha! >>