24. jan, 2018   Agencija Oskar, Oskar piše, Zimzeleni  

 

Potujemo, da se sprostimo od samih sebe, kakršni smo doma. (Oskarizem)

Piše: Oskar

Sveto pismo pravi: »Ko vstopaš v puščavo (na potovanje), vstopi vanjo gol.« Preden vstopiš, sleči svojo osebnost (navade, razvade, čustvene in miselne vzorce ter prepričanja), ter se tako sproščen in razbremenjen navdušuj in čudi razvoju dogodkov, odpri se svežini potovalnega vetra, vsrkavaj gostujočo deželo in se polni z njo … in puščava (potovanje) bo opravila svoje poslanstvo.

Potovanje je idealna priložnost, da si odpočijemo od samega sebe, kakršnih smo se vajeni doma. A le, če se te možnosti zavemo, si jo želimo in smo pripravljeni narediti to, kar je potrebno. Že majhni vložki prinesejo ogromen rezultat.

Vsako potovanje do določene mere omogoča to, o čemer vam pišem. Najboljša za to so Doživeta in Oskar plus potovanja, ki so pripravljena v smeri preseganja pričakovanj sopotnika. V njih je dovolj časa in spontanosti, v človeka vstopajo neprimerno globlje, dovršena zgodba in izkušen vodnik sta podlagi, ki olajšujeta prehod. Pomembno je tudi, da potujemo v skupini sicer sorodnih duš, a vendar čim bolj naključno izbranih sopotnikov, saj nam taka skupina pomaga »sleči« nevidne vzorce.

Pri tem pomagajo značilna drugačnost dežele, tudi daljše vožnje na destinacijo in nazaj in dolžina izbranega potovanja nad dvanajst dni.

 

DOMAČA IN POTOVALNA RESNIČNOST

Poigrajmo se malo z resničnostmi. Predstavljajte si, da obstajata dve resničnosti: domača in potovalna. Ko smo doma, sta obe zliti v eno. Ko pa se odpravljamo na pot, se zgodi čudež – domača ostaja še naprej taka kot je, potovalna resničnost pa se začne od nje ločevati. To je pomemben trenutek.

V času potovanja domača resničnost ostane doma, potovalna resničnost pa teče vzporedno in prosto valovi v vetru potovalnih vzdušij in dogodkov, povsem neodvisno od domače resničnosti. Domače resničnosti na potovanju ni, le navidezno je prisotna v sopotniku, kolikor se je ni zmogel razbremeniti v začetnih taktih potovanja.

Bolj ko se sopotnik razbremeni domače resničnosti (domače obleke) v začetku potovanja, lažje vstopa v potovalni veter, večji je zanos vsakega potovalnega trenutka, bolj neposredno doživlja prelestni potovalni »tukaj in zdaj«, vpet je v trenutek sedanjosti in v neposredni preplet sebe z gostujočo deželo. Uresničuje se smisel in potovalni potencial.

Manj ko se sopotnik uspe razbremeniti od domače resničnosti, težje vstopi v potovalno resničnost. Domači vzorci, navade in pričakovanja motijo potovalno resničnost, jo zatirajo in ubijajo njen potencial. Potovanje izgublja svoj smisel, izzivi postajajo vse težji, doživetje se spusti vse bolj zgolj na tisto, kar potnik plača.

V zadnjih dneh potovanja se začne potovalna resničnost približevati domači resničnosti. Ob vrnitvi se obe spet zlijeta v eno. Ker potovalna resničnost teče hitreje in globlje se zazdi, kot da se doma ni bogve kaj zgodilo, medtem ko je potovalna resničnost prepolna neverjetnih doživetij in zgodb! Zdi se, kot bi minili meseci od odhoda, čeprav smo potovali dvanajst ali petnajst dni.

Prava zgodba se tu šele začenja, kajti pravo potovanje se nikoli ne konča. Potovanje samo je le prvo dejanje, snemanje kadrov. Po prihodu domov pa se potovalna resničnost kot nežna čutna plast vtke v vsak trenutek domačega življenja. Kot sonce nas polni z žarom in inspiracijo, z radostjo in življenjskim pragmatizmom, ter spodbuja osebni razvoj. Pravo potovanje se s povratkom šele prav začne.

Srečno pot, v obeh resničnostih,

Oskar

Bolj ko ob vstopu v potovanje slečemo domača oblačila, večja je naša potovalna nagrada. Če nam to ne uspe, je vsako potovanje predrago. Če nam to uspe, je vsako potovanje podcenjeno glede na učinek. Pri tem ima ključno vlogo vodnik in njegovo razumevanje skupinske dinamike, sopotnikovega dogajanja in potovanja samega. Človeku prijazna potovanja (Doživeta, Oskar plus) nas pri tem podpirajo.
Če nam to uspe, nazdravljamo s šampanjcem. 😊

Potujemo, da se sprostimo od samih sebe