21. dec, 2017   Agencija Oskar, Člani pišejo, Indonezija  

 

Potovanje po Malih Sundih skozi pero potnice Mariše (22.10. – 5.11.2017)

Mali Sundi? Nikoli slišala za njih. Tudi vi ne veste kaj so, kje so, kaj pričakovati?

Ko sem se odločala za potovanje, nisem vedela kam naj grem, nisem imela zastavljenih strogih meril, niti si nisem zastavila jasnih ciljev, kaj vse moram v dveh tednih dopusta doživeti … Vedela sem le, česa si želim – čim več novega, čim bolj pristen stik s tujo kulturo, čim dlje od množičnega turizma, veliko narave … Razgibanost!

Če iščete podobne stvari, so ti mali, odročni indonezijski otoki pravi cilj. Najprej je tu Flores s svojo vijugasto cesto, širnimi gozdovi, skritimi plemenskimi vasicami in vulkanskimi rekami. Sledijo mu otočki Komodoškega nacionalnega parka s svojim naborom neverjetnih koralnih grebenov, komodoškimi zmaji, mantami, morskimi želvami in sanjskimi plažami. Potovanje vodi še čez Sumbavo, pretežno muslimanski otok in se zaključi na Lomboku, otoku, ki s svojimi slapovi, riževimi polji in deževnim gozdom na vznožju vulkanskih pobočji pričara tisti pravi občutek tropov.

Naj naštejem le še nekaj razlogov za potovanje po Malih Sundih: neskončnost plaž brez turistov, pristna hrana in tržnice polne lokalnega sadja, zelenjave in drugih krasot, prijaznost in iskrenost domačinov, šamanski obredi v odročnih vaseh, domača kava, Lomboški biseri, kopanje pod slapovi, sprehod skozi dežja polno džunglo, banane, divje orhideje, toplo sonce in obilo nasmehov.

Na koncu pa še nekaj, brez česar tudi tako krasno zastavljeno potovanje ne bi bilo vredno svojega denarja – odlična povezanost v skupini sopotnikov, ki prebije večino časa skupaj in zato diha ter živi kot eno … In seveda naš vodnik, ki je vse skupaj povezal v neko posebno zgodbo. Hvala Oskar za nepozabno doživetje!

Mariša