16. dec, 2014   Agencija Oskar, Iran, Vodniki  

 

Perzijske pojedine – drugi del

Zelenjava

Perzijske pojedineIran je samozadosten kar se tiče pridelave zelenjave, večino jo pridelajo na vrtovih in v bolj deževnih območjih. Je pa sveža zelenjava na voljo povsod. Iranci so zelo ponosni na svojo zelenjavo in njeno kvaliteto! Da jo zaščitijo so šli celo tako daleč, da so prepovedali uvoz in pridelavo kakršne koli gensko spremenjene hrane. Prav tako se izogibajo uporabe umetnih gnojil, tako da je vsa njihova zelenjava BIO.
Paradižnik, paprika in kumarice so najbolj uporabljena zelenjava v Iranu, najdemo jo v večini jedi in so nepogrešljiva priloga k kakršnem koli mesu, poleg riža seveda.
Poleg zgoraj naštetih Iranci veliko uporabljajo tudi špinačo, predvsem za pripravo slavnih omak v stilu golaža – fesenjan. Buče, predvsem oranžne sladke buče, uporabljajo za pripravo omak in dodatek k mesu. Veliko uporabljajo tudi krompirja, vendar bolj kot prilogo – v naših časih kot ocvrt krompirček Krompir ni del tradicionalne kuhinje, tako da ga boste zaman iskali v domačem okolju.

RIŽ

Iranski riž je najboljši na svetu, seveda pa obstaja precej različnih vrst riža, ki rastejo v Iranu. Kvaliteta le-tega je odvisna od okolja, nadmorske višine, zemlje in podnebja. Iranci riž dodajajo povsod. Perzijske pojedinePo navadi v velikih količinah kot prilogo k mesu ali kakršni koli omaki. Po navadi ga malo zabelijo z vrelim maslom v katerega dodajo malo žafrana. Ali pa ga le okrasijo z brusnicami ali kakšnim drugim sladko kislim jagodičevjem.
Riž je lahko tudi samostojna jed. Iranci so mojstri priprave riža na 1001 način. Najbolj pogosto ga kot samostojno jed naredijo z zelenjavo, lahko bi rekli kot kakšno rižoto. Poznajo pa tudi bolj eksotične jedi. Recimo pečeni riževi kolački so prava poslastica, ne glede na to da so sladki, jih Iranci strežejo kot glavno jed, morda tudi zato ker je polnilo teh kolačkov piščanec, preliv pa narejen iz žafrana.

Okra – Lady fingers

Okra je zanimiva rastlina, ki jo Iranci precej uporabljajo v svojih omakah in obarah. Zavedajo se njenega zdravilnega učinka, in sicer je dobra za prebavo in lajša prebavne motnje. Prav tako ima precej vitaminov in mineralov. Če imate srečo lahko srečate tudi okrino kavo.
Več … Perzijske pojedine 1. del.
Oskar Ml.