21. maj, 2025   Azori  

 

Okusi iz srca Atlantskega oceana

Piše: Nina Marselan

Pridruži se nam na potovanju na Azorske otoke

Azorski otoki, odmaknjeni sredi Atlantskega oceana, niso le priljubljena destinacija za ljubitelje narave in raziskovalce, temveč tudi pravi raj za gurmane. S svojo edinstveno mikroklimo, obilo sveže vode in vulkansko naravo, ponujajo širok spekter kulinaričnih doživetij. Azorska kulinarika je nastala pod vplivom portugalske kuhinje, z edinstvenimi naravnimi pogoji ter uporabo lokalnih sestavin ustvarja nepozabno gastronomsko izkušnjo. Temelji na kmečkem slogu kuhanja, združuje preproste sestavine in okuse, ki odražajo bogastvo in tradicijo teh oddaljenih krajev.

Z morskimi sadeži, siri, ribami, mesom in slastnimi sladkarijami, ki nosijo podpis te edinstvene regije, bo vaš obisk Azorov tudi kulinarična pustolovščina, ki bo zadovoljila še tako zahtevne brbončice.

Morski sadeži – odlična izbira kot predjed ali kot samostojen obrok. Azori, obdani z Atlantskim oceanom, ponujajo bogato izbiro morskih jedi.

Med obiskom ne smete zamuditi priložnosti, da poskusite lapas – majhne morske polže, ki jih običajno postrežejo pečene na žaru, zabeljene z maslom in česnom, včasih tudi z dodatkom pikantne omake iz lokalne rdeče paprike. Pogosto jih postrežejo v še cvrčeči ponvi, kar zagotovi spektakularno postrežbo. Poskusite jih lahko tudi surove, prelite s sveže stisnjeno limono.

 

Pozornosti vredna je jed cracas vrsta morskega rakca, ki na prvi pogled spominja na delček kamenja, a skriva pravo morsko poslastico. Običajno jih kuhajo v morski vodi in postrežejo ohlajene. Kot prilogo si privoščite hrustljavo popečen česnov kruh.

Če ste ljubitelji jastogov, ne zamudite cavaca, lokalni sorti jastoga, znanega po nežni teksturi, Postrežejo ga kot hladno predjed ali v toplih glavnih jedeh.

Sveže ribe – bogastvo iz atlantskih globin

Azori so prava zakladnica svežih rib. Posebno pozornost si zasluži zrezek iz tune, ki je prava specialiteta regije in slovi po izjemni kakovosti – tako zelo, da azorsko tuno izvažajo celo na svetovno znano ribjo tržnico v Tokiu.

Ena izmed značilnih azorskih jedi je ribja enolončnica, ki združuje več vrst rib narezanih na koščke, ki jih skuhajo z belim vinom, paradižnikom, papriko, krompirjem, čebulo in začimbami. Nastane preprosta, a izjemno okusna in nasitna jed, ki odraža bogato povezavo Azorov z morjem.

Posebno mesto med ribjimi jedmi zavzema tudi tradicionalna ocvrta skuša (chicharros fritos). Na Azorih jo pripravljajo nekoliko drugače – pogosto postreženo celo, z repom, glavo in kostmi. Skušo postrežejo z značilno omako molho de vilão (zlobna omaka), ki je narejena iz sladko-slane in pikantne azorske paprike. Postrežena s kuhanim krompirjem in domačim koruznim kruhom ponuja pravo kulinarično doživetje, ki združuje preprostost priprave s kompleksnostjo okusov.

Hobotnica – praznična tradicija v vsakem grižljaju

Hobotnica je ena najbolj prepoznavnih azorskih jedi, zlasti priljubljena na božični večer, čeprav jo lahko poskusite vse leto. Klasična različica je dušena hobotnica v rdečem vinu z lokalnimi začimbami. Mehka hobotnica, krompir in gosta omaka ustvarijo pravo eksplozijo okusov. Druga možnost je pečena hobotnica, pogosto postrežena s krompirjem in barvito zelenjavo. Vsaka različica ima svoj čar, recepti pa se razlikujejo od otoka do otoka – vendar povsod izstopa poudarek na kakovostnih sestavinah.

Azorski siri – dediščina, ujeta v okus

Vsak od devetih otokov izdeluje sir že od 15. stoletja in več sirov je poimenovanih po otoku, na katerem se proizvajajo. Mleko je glavna sestavina prehrane mnogih Azorcev, ki so zelo ponosni na svoje »srečne krave« in jih je mogoče videti na paši po otokih vse leto.

Najslavnejši in najbolj prepoznavni predstavnik te tradicije je Queijo de São Jorge, imenovan po otoku São Jorge, kjer ga izdelujejo po starih metodah iz surovega kravjega mleka.

Posebna poslastica je tudi nežen sveži sir izdelan iz kravjega ali kombinacije kravje-kozjega mleka. Pogosto se prodaja zavit v liste ingverjeve lilije. Postrežejo vam ga z omako, izdelano iz lokalne rdeče pekoče paprike.

Sire lahko uživate samostojno, ob kozarcu vina ali na bogatih sirnih ploščah, postreženimi z lokalnimi marmeladami (npr. figovo ali ananasovo) in narezki.

Mesne specialitete Azorov – raj za ljubitelje mesa

Zaradi bujnih pašnikov, čiste narave in živali, ki se pasejo na prostem, je kakovost mesa na Azorih izjemna in ljubitelji mesa boste zagotovo prišli na svoj račun.

 

Cozido das Furnas – vulkanska enolončnica s São Miguela: Ta legendarna jed prihaja iz kraja Furnas na otoku São Miguel. Cozido das Furnas je bogata enolončnica iz različnih vrst mesa (govedine, svinjine, piščanca), klobas, krvavic in sveže zelenjave, kot so  zelje, ohrovt, korenje, krompir, jam ter sladki krompir. Način priprave naredi jed edinstveno – kuha se v naravni vulkanski zemlji, v posebnih luknjah, imenovanih fumarole. Lonec z vsemi sestavinami zakopljejo v vročo zemljo in pustijo, da se kuha približno šest ur. Rezultat je nežna, sočna in aromatična jed z rahlo dimljenim okusom zemlje. Uživajte jo ob kozarcu portugalskega vina – prava kulinarična čarovnija!

Bife à Regional – regionalni goveji zrezek: Gre za goveji zrezek z otoka São Miguel, pripravljen s česnom, lovorjem, domačo papriko in rdečim vinom. Postrežen s krompirčkom, rižem in pogosto z ocvrtim jajcem – prava azorska klasika.

Sladki zaključek: azorske sladice

Otoške sladice odražajo bogato zgodovino, samostanske tradicije, vpliv portugalske kuhinje ter obilje lokalnih sestavin, kot so mleko, jajca, med, tropsko sadje in aromatične začimbe.

Malassadas: Ti zlato-rumeni ocvrti kolački so mehke notranjosti in hrustljave skorjice. Običajno jih povaljajo v sladkorju in postrežejo še tople. Tradicionalno jih pripravljajo za pusta, a ker jih domačini obožujejo, jih lahko najdete skozi vse leto, najpogosteje na vaških prireditvah.

Queijadas da Vila: Izvirajo iz mesta Vila Franca do Campo na otoku São Miguel in veljajo za enega najbolj prepoznavnih simbolov azorske sladkosti. Te majhne tortice so izdelane iz mleka z Azorov, jajčnih rumenjakov in sladkorja, kar jim daje edinstveno teksturo in sladko-kremast okus. Prvotni recept izvira iz samostana Santo André in jih še danes ročno pripravljajo po tradicionalnem postopku.

Queijadas da Dona Amélia: Kraljevsko poimenovana sladica izvira z otoka Terceira in je bila ustvarjena v čast kraljici Améliji. Narejene so iz koruzne moke, medu, rozin, cimeta in melase, zaradi česar spominjajo na mehke medenjake. Lahko jih poskusite v obliki majhnih tortic ali večje sladice – vedno vas bo prevzel njihov bogat aromatičen okus.

Queijadas da Graciosa: Tortice iz otoka Graciosa so prepoznavne po zvezdasti obliki in tanki, hrustljavi skorjici, ki ovija sladek, jajčno-sladkoren nadev. So preproste, a prefinjene sladice, ki čudovito združujejo lokalne sestavine z bogato tradicijo.

Ananas in ananasova torta: Na otoku São Miguel raste poseben ananas, gojen v rastlinjakih, ki ima intenziven, a uravnotežen sladko-kisel okus. Iz tega ekskluzivnega sadeža nastane slavna ananasova torta – puhasto masleno testo z rezinami svežega ananasa. Povsem drugačna od različic s konzerviranim sadjem, saj ponuja osvežujočo, tropsko izkušnjo na krožniku.

Pasijonka in tropsko sadje: Poleg ananasa Azori pridelujejo še guave, banane, čerimoje in posebej izstopajočo pasijonko. To sadje uporabljajo za pripravo sokov, likerjev in sadnih prelivov za pite, pudinge in torte. Pasijonka navdušuje s svojo sladko-trpko harmonijo, ki pusti dolgotrajen vtis.

This image has an empty alt attribute; its file name is Azori_Sao-Miguel_ananas2-762x1024.jpg

Fižolov puding (Doce de Feijão): Gre za gosto in sočno sladico, pripravljeno iz kuhanega belega fižola, jajc, sladkorja, mandljev in masla. Kljub neobičajni osnovni sestavini je na Azorih ena najbolj priljubljenih sladic – pogosto kot krona dobre otoške večerje.

Pa dober tek na vašem potovanju!

Pridruži se nam na potovanju na Azorske otoke