13. maj, 2020   Agencija Oskar, Nepal, Tibet, Vodniki  

 

O karanteni in Himalaji – o Nepalu in Tibetu

Piše vodnik: Nejc Košnik

V teh težkih tednih in mesecih karantene sem znova odkril svojo ljubezen do gora, gorskega zraka, preizkušanja lastnih meja in zadovoljstva med vršaci. Od tam se po navadi vijejo lepi razgledi in razlegajo najbolj pristni občutki, ki jih občutim ob osebni zmagi. Lahko pa gre – kar je najslajše – le za preprost užitek v trenutkih, ko se zavedam, da se imam zares lepo!

Karantena mi je veliko dala, spomnila me je namreč na kotičke in kraje, ki jih že dolgo nisem obiskal, ker na njih nisem niti pomislil, saj je bilo ostalo na izbiro »boljše«. Še nedolgo nazaj bi se raje zapeljal do Bleda ali Bohinja, kjer bi si poiskal primerno aktivnost. Ob omejitvah preteklih tednov pa sem spoznal, da sem povsem pozabil na bližnje lokacije ob Savi, na lokalne vzpetine in kraje, ki sem jih v mlajših letih, kar niti ni tako dolgo nazaj, bolj ali manj redno obiskoval in tam preživljal čas posebnega pomena, večinoma s prijatelji. Spomini so drug za drugim začeli kar vreti na dan.

IMG 6869 1024x768 - O karanteni in Himalaji - o Nepalu in Tibetu

Ko se takole sprehajam po naših hribih, me v mislih pogosto odnese na Himalajo. To je kraj, ki se mi je ob prvem obisku zapisal v srce in me na nek način ves čas kliče nazaj – včasih glasneje, drugič bolj iz ozadja, kot nek tihi šepet v stanju dremeža, ki čaka, da me prebudi.

Nepal in Tibet – himalajski malček in streha sveta – deželi, ki sta si tako različni, a ju obenem družijo skupna zgodovina, navade in običaji. V mistiko zavit svet je na nek način prav tak, kot si ga predstavljamo – obdan z visokimi vrhovi, budističnimi samostani, hindujskimi templji, svetimi mantrami, ki božajo ušesa z vseh strani. O, kako pogrešam najbolj znano – »Om mani padme hum« – kar pomeni »Srce v meni pozdravlja srce v tebi« ali »Pozdravljen bodi dragulj v lotosu«.

IMG 6873 1024x768 - O karanteni in Himalaji - o Nepalu in Tibetu

V Nepalu najdemo stupe z Budinimi očesi, sveto reko Bagmati in največji Šivin tempelj na svetu, mlado živo boginjo, krasno jezero v Pokhari, Budin rojstni kraj in najpomembnejše – gorske vršace – od Anapurn vse do njegovega veličanstva Čomolungme ali po naše Mount Everesta.

Tibet je drugačen, prostran, mogočen, navdihujoč. Tam se človek tako ali drugače zlahka sooči sam s seboj. Češnjico na smetano vsekakor dodajo veličastna palača Potala v Lhasi, široka jezera, samostani, kjer še vedno negujejo tradicionalen način življenja ter hrana – ob dobrem jaku in momotih (lokalnih cmočkih) človek pač ne ostane ravnodušen.

IMG 7068 1024x768 - O karanteni in Himalaji - o Nepalu in Tibetu

Vsekakor ni vse tako rožnato, kot se sliši in kot se zdi. Ko popotnik odgrne tančico, ga hitro zajame val druge kulture, revščine, nečistoče, neurejenih cest in drugačnega načina življenja – predvsem v Nepalu. Medtem pa na Tibetu najbolj bode v oči neusmiljena kitajska okupacija … in popotniku lahko resne težave povzroči predvsem visoka nadmorska višina – ki jo je vsekakor potrebno upoštevati. Človek se na poti zlahka sprašuje: »Ja kaj za vraga počnem tukaj, kaj mi je tega treba!?«

IMG 7326 1024x768 - O karanteni in Himalaji - o Nepalu in Tibetu

Treba je in koristno je – predvsem ponotranjiti zavedanje vsakega trenutka na poti, se sprostiti in v njem uživati. Vsak trenutek je samo en sam, neponovljiv in ga ne bo več nazaj. Ko to predelam, ugotovim, kako lep je ta svet, pa čeprav je na potovanju pogosto težko.

No, tudi meni je v karanteni na trenutke težko, še posebej ko začnem misliti na daljno Azijo. Spominjam se predvsem lepih trenutkov in doživetij – med njimi je tudi Himalaja, ki me še vedno vleče k sebi, da jo ponovno doživim in začutim. Preden se stvari po svetu umirijo, mi med drugim ostane meni ljuba in bližnja Kriška gora. Tudi na njej diham najslajši zrak.

IMG 7215 1 1024x768 - O karanteni in Himalaji - o Nepalu in Tibetu