



Skozi čas so se vsi različni vplivi pomešali v bogat in bolj ali manj enoten sistem. Indijska kuhinja ima sicer številne posebnosti, ki so v glavnem povezane z veroizpovedmi delov prebivalstva. Hindujci ne jedo govedine, njihovi duhovniki (brahmani) naj bi bili vegetarijanci in naj bi jedli samo, kar so pripravili pripadniki njihove kaste, in le za mizo, ki jo delijo s pripadniki iste kaste. Muslimani ne jedo svinjine in naj bi ne pili alkohola. Džainisti so strogi vegetarijanci in zelo izbirčni jedci: ne uporabljajo mlečnih izdelkov, ne jedo zelenjave, ki raste pod zemljo, ne stročnic, ki se delijo v dva dela, in pijejo le filtrirano vodo (da ne bi pogoltnili kakšne živalce).
ETIKETA: Indijci jedo z desno roko. Leva je nečista saj služi za umivanje pri obisku stranišča. Pred in po obroku si je treba umiti roke. Jesti je treba s konicami prstov. Te ne velja tlačiti v usta! Hindujci so zelo občutljivi na higieno. Slina, verjamejo, lahko onesnaži hrano. Zato pijejo vodo iz plastenk, ne da bi se jih dotaknili z usti!
SESTAVINE INDIJSKIH JEDI:
– Začimbe: Indija proizvaja skoraj polovico svetovnih začimb in je njihov največji izvoznik. Kot začimbe uporabljajo semena, jagode, korenine, plodove in lubje različnih rastlin. Najpomembnejše so: čili, poper, kardamom, cimet, kumina, ingver, sezam, kurkuma, koriander …
– Riž: najpomembnejše hranilo v Indiji. Kuhajo ga brez vseh dodatkov in jedo z omakami, pripravljajo v pulavih, birijanijih in pudingih. Riževo zrno je simbol trajanja indijske civilizacije.
– Kruh: je nevzhajan. Obstaja kar nekaj različnih vrst. Osnova za vse so pšenična moka, sol in voda. Kruh pečejo v tavi, litoželezni ponvi na odprtem ognju, ali pa v tandoorju, glineni srednjeazijski peči, kjer ga prilepijo na vročo steno. Glavne vrste: roti ali čapati, puri, parata, naan …
– Daal: leča ali bolje rečeno stročnice (60 različnih vrst, od leče, graha, fižola, soje, čičerke do boba). Stročnice se kuhajo v juhi z dodatkom zelenjave in z obilico začimb. Daal se je z rižem ali kruhom.
– Meso: največ je piščančjega mesa. Dobi se še ovčje in kozje meso. Pripravljajo ga kot kebab (koščki mesa na palici), kot kormo (mesne kroglice v bogato začinjeni omaki), ali pa ga pečejo v tandoorju. V obalnih predelih je veliko najrazličnejših rib in morskih sadežev.
– Zelenjava: v Indiji je menda okoli 600 milijonov vegetarijancev, ki k rižu, daalu in kruhu jedo zelenjavne omake. Za pripravo omak uporabljajo čebulo, krompir, cvetačo, okro, jajčevce, bučke, paradižnik, papriko, zelje, grah … Največkrat kombinirajo dve vrsti zelenjave ali pa eno zamenjajo s svežim sirom – panirjem.
– Mlečni proizvodi: uporablja se celotna paleta od jogurta in masla do sira in pudingov. Sveži sir ali panir dobimo, če zavremo mleko in potem v odstavljenega dodamo limonin sok in mešamo. Ko se po nekaj minutah koščki ločijo od tekočine, te odcedimo in jih obtežimo, da oddajo tekočino in se sprimejo. Potem sir režemo in pripravljamo kot tofu.

Higienski predpisi pri pripravljanju hrane so v Indiji bolj ohlapni kot pri nas (v kolikor se jih pri nas držijo) in se v uličnih restavracijah ne ločijo bistveno od hotelskih!
Najboljšo hrano pripravljajo na indijskih domovih, kjer gredo vse sestavine skozi kontrolo stroge gospodinje. Hrana je sveže pripravljena, sestavine pa naravne in največkrat brez škodljivih dodatkov!
Dober tek!
vodnik Branko Struga


