15. jan, 2019   Agencija Oskar, Danska, Finska, Norveška, Skandinavija   , , , ,

 

NOVO v 2019 – Skandinavija

Skandinavijo so nekoč nadzirali bojeviti Vikingi, in čeprav nas danes pritegne presunljiva narava,  nas v svoje mirne in varne dežele vabijo prijazni in skromni ljudje z lastno kulturo in skrivnostno mitologijo. Ponosni so na svoj minimalistični slog, ki se kaže tako v umetnosti kot izbranem jedilniku, prav na robu verjetnosti pa je tudi njihov človeku prijazen življenjski slog in čut za skupnost in socialno demokracijo.

Norveška je dežela fjordov. Po vsej zahodni obali se vijejo dolgi in globoki ledeniški zalivi. Ko stojimo nekje visoko nad njimi, se s klifov odpirajo nori razgledi – kot, da smo na vrhu sveta. A ko plujemo z ladjo po njih, se ob pogledu navzgor zavemo mogočnosti narave in naše majhnosti.

Lofoti so otočje neopisljive narave. Tukajšnje slikovite vasice so že od nekdaj tesno povezane z morjem in ribolovom. Nedaleč od obale plavajo kiti. Preplet morja, hribovja in tradicije.

Nordkapp, mistični rt na skrajnem severu Evrope, je pogosto krona potovanja. Lahko je vetroven in meglen, a vedno enkraten in neponovljiv. Globoko znotraj arktičnega kroga smo lahko deležni pojava, ko nas Sonce počasti s svojo prisotnostjo na nebu tudi sredi noči.

Finska je dežela tisočerih jezer, obdanih z neskončnimi iglastimi gozdovi. Tako lepa kulisa, da se splača ustaviti, morda zapeljati s čolnom in obiskati tipično finsko savno na bregu. Pri tem si ne želimo prestrašiti severnih jelenov, ki se v bližini Rovaniemija pasejo in nabirajo moči za božično letenje okrog sveta.

Skandinavija-Lofoti-vasica in fjord

Skandinavske prestolnice so vsaka svoj obmorski biser. Ponašajo se z bogato arhitekturo, številnimi muzeji in galerijami, ki kulturnih navdušencev ne pustijo hladnih. Naše brbončice naj zapeljejo okusne dobrote skandinavske kuhinje.

Skandinavija je pravi raj za ljubitelje narave. Razgiban teren, povsem pristen in neokrnjen, nam omogoča neomejene možnosti sprehodov in razgledov ter aktivnosti in doživetij.

Poleti je dan v Skandinaviji res dolg. Ko smo dovolj severno, prava noč preneha obstajati. Ali si lahko predstavljamo sebe, kako se opolnoči ozremo proti obzorju in gledamo naravnost v – Sonce? Za takšne trenutke se živi in tudi zato potujemo.

Še več, poleti se v Skandinaviji razcveti narava in zažarijo male prijazne vasice v svojih rdeče-belih odtenkih. To je eden najlepših letnih časov za obisk Skandinavije. Dih vam bodo vzele pravljične kulise in čarobna ustvarjalnost matere Narave, ki jih boste srečevali ob poti: prostrani gozdovi, črede severnih jelenov, mogočni in globoki fjordi, slapovi in ledeniška jezera, prekrasna obala z idiličnimi ribiškimi vasicami in slikovitimi zalivi, Nordkapp s polnočnim soncem – osupljivo!

Skandinavija-Finska-los

Stopnja 2 – Oskarjeva turistična potovanja

Skandinavske prestolnice (Kopenhagen, Stockholm, Helsinki, Oslo) 6/7 dni je polno in intenzivno potovanje, ki od sopotnika pričakuje hitro prilagoditev. Zdaj smo v Kopenhagnu, že jutri v Stockholmu ter nato v Helsinkih ali Oslu. Nekaj nočitev opravimo na trajektu v kabinah in tu se prava zabava šele začne. Vrtiljaku štirih skandinavskih prestolnic se bomo prepustili konec junija, v začetku poletne sezone. Dnevi so takrat najdaljši in mi jih izkoristimo ter v kratkem času opravimo maksimum.

Klasična Skandinavija 15 dni je kompletno potovanje, ki se začne v Kopenhagnu in konča v Helsinkih ter vključuje številne vrhunce Skandinavije. Obiščemo kar tri prestolnice ter z avtobusom prepeljemo celotno Norveško in Finsko. Med drugim se ustavimo v olimpijskem Lillehammerju, slikovitem Trondheimu, ob fjordih, na Nordkappu in finskih jezerih. Poskrbeli smo za ugodno letalsko povezavo, saj sta predvideni odhodno in prihodno letališče Ljubljana.

Stopnja 3 – Oskarjeva doživeta potovanja

Skandinavska pravljica 15 dni je poglobljena skandinavska zgodba, katere osnovni cilj je doživljanje skandinavske narave, ki toliko ponuja. Na Norveškem dodobra raziščemo Lofotske in Vesteralske otoke, kjer si poleg številnih pohodov ob obali in hriboviti notranjosti privoščimo tudi ogled kitov z ladjo. Na Finskem pa se zelo radi podamo na daljše sprehode po tipičnih jezerih in barjih, dan pa zaključimo v savni. Na poti posebno pozornost namenjamo tradiciji – tu so mnogi unikatni muzeji (vikinški, ribiški, skalne poslikave, etnične skupnosti), obiščemo lahko črede severnih jelenov in huskijev, spoznamo Laponce … Možnosti je ogromno, mi se že veselimo. 

Skandinavija-Norveška-Bergen

Turistično ali doživeto?

Klasična Skandinavija je klasično in predstavljivo turistično potovanje. Doživite v glavnem tisto, kar pričakujete. Na poti premagamo velike razdalje z avtobusom. Prednost tega je, da obiščemo številne kraje, a je potovanje na trenutke intenzivno. Omejimo se na glavne znamenitosti, kolikor je mogoče pa vstopimo tudi v deželo.

Skandinavska pravljica je doživeta in daje poleg turističnega dela poudarek tudi na fizični aktivnosti v obliki krajših in daljših sprehodov v naravi ter tradiciji. Več je prostega časa in možnosti izbire. Gotovo je velika prednost ter prihranek na času in energiji notranji let med Oslom in Bodom.

Skandinavija-Norveška-Nordkapp

Kaj pa baltske dežele – Estonija, Latvija, Litva?

Državice, ki so si na prvi pogled podobne, a še kako različne. Stisnjene nekje med Skandinavijo, Rusijo in Srednjo Evropo se ponosno borijo za svoj obstoj. Njihove prestolnice – Talin, Riga in Vilna – so gotovo ene izmed najlepših na svetu. Številni narodni parki, palače in gradovi pišejo svoje zgodbe, spremljajo jih legende … Baltik si zasluži našo pozornost, ponuditi nam želi ogromno.

Baltski trojček 6 dni (čez prvomajske praznike) je klasično potovanje po vseh treh baltskih deželah, a na osnovno pot od ene do druge in tretje prestolnice dodajamo več narave. Tako se dotaknemo komaj kaj slanega baltskega morja in spoznamo tipična barja in močvirja. Ste se že peljali z bobom? Spremlja nas odlična hrana – večerje so izjemne. Potujemo z letalom v obeh smereh.

Baltik in Poljska 8 dni sta na našem sporedu poleti. Ko končamo z zadnjo Skandinavsko pravljico v Helsinkih, nadaljujemo na Baltik in čez Poljsko domov. Pridružite se nam lahko v Talinu ali pa že prej v Skandinaviji. Kaj pravite? Vse je možno.

Estonija-NP Lahemaa-pot cez močvirje