27. nov, 2019   Agencija Oskar, Oskar piše  

 

Nič ni določenega, vse je dovoljeno.

Pravila so jasna. Pravil ni. Potovanje v Neznano – Balučistan vas lahko popelje tudi v Balučistan.

A kaj je Balučistan drugega kot Neznano. Potovanje v Neznano predstavlja vrhunski potovalni izziv. Vsaj enkrat v življenju (kot Noe) pomislimo na neumnost: začnimo graditi Noetovo barko; sprejmemo zgodbo z imenom Potovanje v NEZNANO.

Ste že okuženi. Potovanje v Neznano se začne ob prvem stiku z Idejo o njem. Lahko jo skušate pozabiti ali poriniti globoko v podzavest, a se vam bo kot nadležna muha vračala, ne bo vas več pustila pri miru, dokler je enkrat ne uresničite.

Bog ne daj, da vašo zamisel zaupate okolici, češ – pojma nimam, kam grem in za to sem pripravljen plačati veliko denarja. Za znance in prijatelje ne boste več čisto običajen človek. Zmajevanje z glavo in merjenje telesne temperature sta med bolj diskretnimi odzivi. Okolica deluje sinhrono, kot nihala vas želi odvrniti od misli na »norost«; NIKAR, nikar Noetove barke! Vas pa Ideja gloda in vam ne da miru. Tudi v njih se morda medi ideja, a ne upajo priznati 😊.

In enkrat, v afektu, ko vam prekipi nad enolično klasiko življenja in si zaželite nekaj DRZNEGA in NOREGA, pokličete v Agencijo Oskar – in se prijavite na: Neznano. Preboj! Kocka je padla. Nikoli več ne bo tako, kot je bilo.

Neznano se začne dogajati že TAKOJ (zato se prijavite čimprej!). Sinhronost okolice se zdaj že stopnjuje. Začnemo se spraševati ali je morda res kaj narobe z nami, da smo se odločili za tako »norost«? A hkrati vse bolj jasno čutimo sebe – ja, odločil sem se in za tem stojim! Morda pa res nisem več čisto običajen človek. A ob misli na Neznano začutim dražestno vznemirjenost malega nagajivčka s sveto nedolžnostjo na obrazu, ki je pravkar ušpičil neumnost.

Zvezdice v očkah iz nas sijejo vedno močneje. Čutimo srčni utrip, mladostno nagajivost in sproščeno zadoščenje – vedno bolj čutimo SAMEGA SEBE! V času do odhoda nas Neznano sooča z okolico in s samim seboj, polni nas z energijo, nas katarzično prečiščuje, vse bolj čutimo ŽIVOST, ki prihaja IZ NAS. Kot mali uporniki smo, v iskanju lastne identitete. Koliko zanimivim zgodbicam smo se v Neznanem nasmejali na ta račun 😊.

Z odhodom pa se Neznano šele prav začenja. Četudi v gostujoči deželi izvemo njeno ime, potovanje ostaja Neznano vse do zadnjega dne. Razbremenjenim pričakovanj in prihodnosti nam ne preostane drugega kot sedanjost. Lastna preteklost se umakne presenetljivi prelestnosti sedanjega trenutka »Tukaj in Zdaj«. V njem lahko majhna podrobnost predstavlja neprecenljivo doživetje; tudi sopotnik lahko zažari kot sonce, kaj šele cela skupina – kot galaksija?

V Neznanem je prihodnost prazna množica, razpoložljiv notranji prostor lahko vsak polni z lastnim genijem in domišljijo. Nič ni določenega, vse je dovoljeno. Nič ni v naprej postavljenega in vse je prav. Nekdo se smeje in hkrati sopotnik joka, tretji zgolj topo zre predse – in vsi imamo prav! V zraku visi človeškost, prepuščenost in sproščenost. Lahko zgradimo grad v mivki, ki nam ga odplakne val, pa bomo navdušeno vzkliknili »VAU« in začeli znova graditi še lepši grad.

V Neznanem potujemo po vrhuncih trenutkov, po neprestanih presenečenjih, v neprestanem čudenju nad Božjim stvarstvom in v navdušenju nad nami samimi. V Neznanem potujemo hkrati trojno potovanje – po Neznanem, v Neznano in v Neznano Vase. V Neznanem je vsakdo IZJEMEN, svojo izjemnost živi in svojo zgodbo piše sam.

Neznano pa je vrhunski potencial tudi za vodnika (režiserja), ki ima na voljo vrhunsko igralsko zasedbo (sopotnike) in izjemen prostor za ustvarjanje. Iz spontanih situacij lahko spleta vzporedne zgodbe ter z njimi poudarja ali blaži, stopnjuje ali umirja – iz na videz nepomembne podrobnosti lahko ustvari glavni vtis. Vodenje Neznanega je kot vrvohodenje, ko korak za korakom lebdiš visoko nad dvema prepadoma in ne smeš pasti. Prežet s snopom sedanjosti, vpet v polno pozornost sočasnosti, se vodnik zaveda usodnosti vsakega koraka, osvetljenega z žarometi visoko nad čuječo množico. S spretnostjo in stanjem duha Vrvohodec navdihuje skupino. Trenutki, vredni enega življenja.

Dolgo sem se tudi sam boril in sem že mislil, da sem zmagal. Pa sem v trenutku slabosti klonil. V afektu, ko mi je prekipelo nad enolično klasiko življenja, sem zahrepenel po nečem DRZNEM in NOREM. Sprejel sem izziv. Že gradim Noetovo barko. Vodil bom neznano. Četudi Balučistan ali KARKOLI. Gorim od vznemirjenja. Nikoli več ne bo tako, kot je bilo. Smrk 😊.

Oskar 

Vsako potovanje je potovanje v Neznano. A več ko je pravil in omejitev (in hkrati tudi občutka varnosti), manj je svobode in Neznanega. A je vedno vsakdo na pravem potovanju.

Turistični stil stopnje 2 ima veliko stopnjo urejenosti in predvidljivosti, zato je stopnja Neznanega majhna. Pretežno potujemo zaradi tistega, kar plačamo, v skladu z možnostmi pa v Agenciji Oskar vključujemo tudi tisto, zaradi česar potujemo 😊.

Doživeti stil stopnje 3 je naša potovalna čarovnija. Potovalna struktura je dovolj predvidljiva, da vzpodbuja občutek varnosti in je hkrati dovolj porozna, da prepušča stik z Neznanim. Na Doživetih potovanjih se sopotnik varno sooča z Neznanim, le-to ga širi in poglablja, bogati. Smisel potovanj kot sonček zažari na potovalnem nebu 😊. Zato je Doživeti stil ravnotežni stil Agencije Oskar – za vsakega, ki to želi. So kot zvezdice na jasnem nebu.

Potovanja Oskar plus se še bolj odpirajo Neznanemu. Morda se doma komu zdijo preveč tvegana in »nevarna«, a z izkušenim vrvohodcem (vodnikom) so tudi strukture Oskar plus povsem stabilne in varne, s še večjim potencialnim bogastvom za sopotnika, kot so strukture Doživetih potovanj. Več je spontanosti in navdiha, močnejši je potovalni veter, moč potovalne sedanjosti, soočenja s samim seboj, večji prostor za ustvarjanje lastne zgodbe. So kot svetle zvezdice na jasnem nebu.

Potovanja v Neznano seveda vključuje največji potencial prelestnih »petic« 😊. Tu je letvica postavljena najvišje. Potovalni veter brezkompromisno brusi ego, odnaša površnost vrednotenja in vzpodbuja globino razumevanja. Z Neznanega nikoli ne znamo povedati, kako je bilo; a ga hkrati nikoli ne moremo pozabiti. So kot veličasten utrinek na zvezdnem nebu; kot življenje samo.

 * * *

Vsi smo potovalci v Neznano! Vztrajno in skupaj potujemo iz Dvojk preko Trojk in Oskar Plus v Neznano. Varno in pregledno, vsak s svojim ritmom in stilom. Na poteh se srečujemo in ločujemo, pa se spet srečamo nekje drugje. Sopotniki smo – na potovanjih in v življenju. V isto smer potujemo. Vsi smo vedno na pravem potovanju.