15. feb, 2018   Agencija Oskar, Člani pišejo  

 

Nagradno vprašanje: Zakaj so ljudje izrinili neandertalce?

1. 300x225 - Nagradno vprašanje: Zakaj so ljudje izrinili neandertalce?Neandertalec je še vedno v nas samih. To so naši strahovi,… koliko in kaj ga bomo poslušali pa je odvisno od našega vlaganja v osebno rast.

*    *    *

Neandertalci so že izrinjeni, vsaj v Agenciji Oskar.

*    *    *

Neandertalci so bili intiligentni, vendar za razliko od človeka niso bili sposobni abstrakcije, simbolnega mišljenja in samozavedanja. Ljudje so z razvojem jezika, kulture, družbe … doživeli napredek, ki je bil ključen za nadaljnji razvoj in uspeh. Samozavedanje je ključno za razumevanje nas samih in sveta.

*    *    *

Moderni človek je izpodrinil neandertalca, ker se je bil sposoben hitreje in bolje prilagajati spreminjajočemu okolju in različnim situacijam. Naše delo pa je na nek način zelo povezano s tem – trendi potovanj in potrebe potnikov se nenehno spreminjajo, zato moramo biti prilagodljivi, hitri, odzivni, odgovorni, kreativni, polni novih idej, … da pa smo to lahko, moramo biti zdravi in vitalni (tako v duhu kot telesu) ?

*    *    *

To povezujem z evolucijo. Enostavno sta homo sapiens in neandertalec v nekem obdobju postala tekmeca, pri čemer je prvi premogel več intelekta in zavesti, zato je z lahkoto tekmeca izrinil. Na kratko – sapiens je bil močnejše pleme (stronger tribe).

2. - Nagradno vprašanje: Zakaj so ljudje izrinili neandertalce?

Neandertalec me najprej spomni na nekaj primitivnega, z ogromno glavo (ha, kot butalci) na čokatem telesu, na dveh nogah, nekaj maloumnega, kar laufa po savani s kamenim orodjem in vse kar dela je to, da lovi plen, skrbi za hrano in verjetno beži pred sovražniki … skratka, zaostalo bitje brez možganov, ciljev in ambicije po napredku.

3. 1024x538 - Nagradno vprašanje: Zakaj so ljudje izrinili neandertalce?

Kje smo zdaj? Aha, ljudje.

Ok, razvita bitja z možgani, čeprav marsikomu tudi ti ne delujejo. Vsekakor torej homo sapiens odlikujejo možgani, razmišljanje, konstantna težnja po napredku in nenehnim inovacijam … torej širina na več poljih napram prestrašenemu neandertalcu.

In smo pri želiš/hočeš/moraš, Ajurvedi … želji po napredku v fizičnem ali mentalnem smislu … hrana, odnos do sveta, odnos do samega sebe, preskušanje, odkrivanje, pogum, volja, delo na sebi, vlaganje energije v spremembe, soočanje, preseganje …

*    *    *

Ljudje se ločimo od neandertalcev po dveh dejavnikih: kvaliteti uma in stopnji duševnega razvoja. Gre za preprost zakon evolucije in naravnega izbora, kjer tisti močnejši (v tem primeru pametnejši) izpodrine šibkejšega (manj mentalno in duševno razvitega). Legenda pravi, da so neandertalci izumrli, ker se niso mogli/znali  upreti pojavu inteligentnejših in inovativnejših tekmecev, prednikov modernega človeka-t.i. mislečemu človeku. So se ustrašili poraza in raje izumrli?

*    *    *

Rekel bi, da zato, ker je imel višjo stopnjo zavesti in s tem bolje znal predvidevati stvari vnaprej.

*    *    *

Človek je izrinil neandertalca, zaradi požrtnosti iz intelektualnih razlogov oz. na kratko – ker  ga je »pojedel«.

*    *    *

Neandertalec ni imel izbire med morati ali želeti. On je moral delati stvari, da je preživel. Predvidevam pa, da so bile gotovo že pri njem stvari, ki jih je želel početi npr. seks ? (takrat, ko se ni samo razmnoževal).

*    *    *

Neandertalce smo  protjerali zbog straha, ega  i lijenosti.
Mi smo neandertalci s puno manje empatije nego oni čije nasljeđe nosimo u sebi.

*    *    *

Moja teza je, da jih nismo izrinili.
Prišlo je do mešanja več vrst, homo sapiens, neandertalci in še ostale, za zdaj ne toliko znane rase.
V nas se še danes pretaka kri in geni neandertalcev.

*    *    *

Mogoče bom udarila mimo, ampak je mogoče odgovor v večji povezanosti?

*    *    *

4. - Nagradno vprašanje: Zakaj so ljudje izrinili neandertalce?Neandertalec je trmast, ki deluje po naučenem oz. spominu. Novi situaciji se ne zna spontano prilagoditi. Je ”zver” navad ?. Tega danes kličemo naš drugi JAZ – naša podzavest.

Ljudje smo vrsta, ki imamo nekaj več od neandertalcev – to je zavest. Ta namreč sodi po trenutnem navdihu/situaciji. 

Visoko razviti možgani so za razvoj naše vrste omogočili: sposobnost abstraktnega razmišljanja, govor, samoopazovanje, domišljijo in odlično reševanje problemov vseh vrst.

Tako smo jih počasi uspeli izriniti iz našega okolja…vendar pa je v vseh nas ta ”neandertalec” še vedno močno prisoten – navsezadnje si z njimi delimo gene ?.

Na izbiro imamo, da prisotnost ”neandertalca v nas” zavestno sprejmemo in si ga skušamo razložiti – tu nastopi verjetno kot pomoč Ajurveda.

*    *    *

Neandertalski Evropejci so bili še bolj sposobni ljudje, vendar so bili individualisti. Migranti pa so živeli v hierarhično organiziranih tropih, zato so bolje obvladali vse vrste komunikacije in tehnologije in so v obvladovanju narave in družbe postali uspešnejši.  

*    *    *

Ljudje so izpodrinili neandertalce, da bi dokazali svojo lastno vrednost, pomembnost, izpopolnjenost, blagostanje.
Žal pa imajo nekateri ljudje tudi danes še vedno težave s sprejemanjem drugačnosti, zaostalosti, posebnosti.