18. avg, 2016   Agencija Oskar, Grčija, Kreta, Vodniki   ,

 

Moja Kreta

Piše: vodnica Daša

Kreta mi je sedla v srce.

Kreta maj 16 017 300x225 - Moja KretaNa svojih poteh po svetu, po tej naši ljubi zemljici, velikokrat premišljujem, kje bi lahko živela. Poleg svoje domovine seveda, ki jo vedno bolj obožujem in spoštujem, …
Živela tako, da bi uživala, da bi bil vsak dan izjemen in bi vsako jutro pomislila: «Oh, kako lepo, da sem tu!«

Na Kreti je vse tako, kot si želim.

Otok ni premajhen. V bistvu je to nekakšna samostojna deželica.
Otok ni prevelik, da ne bi mogel prav vsak dan potovati v željeni kotiček.

Kreta maj 16 079 300x225 - Moja KretaOtok ima izjemne gore (Lefka Ori, Psiloritis, Oros Dikti …), kjer bi jaz lahko ure in ure hodila in seveda bi se poskušala včlaniti v kakšno planinsko društvo …
Otok ima prelestne plaže in jaz sem strastna plavalka.
Otok ima pozimi več metrov snega, ne ob morju, pač pa v visokih gorah in jaz bi turno smučala, ker to tu počnejo kljub stereotipu, da je Kreta povezana le s poletnimi radostmi.
Otok ima izjemno zgodovino, ki jo obožujem, čez katero je še vedno razpeta tančica skrivnosti minojske kulture, ki izziva …
Otok ima razgibano geografijo, in to je moje priljubljeno področje.
Otok ima prebivalce – Krečane. Klene, trdne, trde, globoko v sebi pa mehke in ranljive. Zaznamovane s stoletno in tisočletno preteklostjo. Z zagorelimi obrazi, delovnimi rokami in nekim vedenjem o življenju.

Kreta maj 16 007 300x225 - Moja KretaTežko je priti do njih. Predreti ovojnico. Ampak se da. Predvsem s spoštovanjem na začetku in kasneje z odprtostjo, delavnostjo in prijaznostjo.

Otok ima hrano. Ojjjjoooj. Čudovito, polnovredno hrano, pridelano doma! Toliko dobre hrane – paradižnik, paprika, jajčevci, bučke, dišavnice, žitarice, sadje, kumare, olive, olivno olje, feta siri, kozji in ovčji siri, krompir, celo banane iz okolice Malie.

Jogurti, oreščki, češnje, pomaranče, orehi …

Otok ima vinograde, oljčne nasade, rože, gozd, slovito dišečo »frigano« v gorah (nizki grmički in kupčki sivke, origana, žajblja, timijana …)
Otok ima kozice in ovce ter orle visoko na nebu nad Lefka Ori.

Kreta maj 16 022 300x225 - Moja KretaOtok ima izjemno kulinariko (polnovredna kretska dieta), ki je mešanica lokalne hrane, arabskih, italijanskih, turških in še katerih vplivov.
Otok ima vodo, odlično vodo s hribov in prav vsak potoček ali izvir sta pitna.
Otok ima nežno žalostno glasbo, zvoke lire in lauta in piščali, otožne napeve, sirtaki se izvaja le za turiste.
Otok ima pisane narodne noše, odsev zapletene preteklosti.

Kreta ima dušo. Tu se da kvalitetno preživeti vsako minuto.

Vaša Daša