24. nov, 2021   Nekategorizirano  

 

Mehiške tradicije na silvestrovo

O Mehiki je bilo v zadnjem času že veliko napisanega, kako tudi ne, ko pa je to trenutno ena najbolj vročih destinacij – brez covid omejitev. Tokratne novice so s »praznično« vsebino; med novoletnimi prazniki obstaja veliko tradicij za srečo, zdravje in bogastvo v Novem letu. Tukaj je nekaj najpogostejših.

to travel 3816272 1920 1024x637 - Mehiške tradicije na silvestrovo
  • Pojesti 12 grozdov: preden ura odbije polnoč, španska tradicija Latinske Amerike veleva, da je za izpolnitev novoletnih želja potrebno pojesti 12 grozdov. Vsak grozd predstavlja eno željo za vsak mesec v letu.
  • Pustiti lečo pred vrati: leča je povezana s prinašanjem sreče, zato veliko Mehičanov zadnjo noč v letu pusti pred vhodnimi vrati pripravljeno jed iz leče.
  • Pometanje pred hišnim pragom: priljubljena tradicija v Mehiki je pometanje pred svojim pragom – na silvestrovo. Tako se odslovijo negativne vibracije in izkušnje preteklega leta.
  • Razbijanje krožnikov v Oaxaci: na silvestrovo se tradicionalno pripravljajo številne jedi, npr. buñuelos iz Oaxce, ocvrte kroglice iz testa, postrežene s sirupom ali medom na keramičnem krožniku. Tradicija veleva, da se krožnik po jedi razbije in s tem se prekinejo pretekle navade.
  • Ogled ognjemeta: čeprav so ognjemeti tradicija po vsem svetu, ga Mehičani še posebej obožujejo. Novo leto se začne s pokom, kar je dober znak, da sta petje in ples v polnem teku.

Se boste priključili kateri izmed tradicij na naši Novoletni Mehiki? Odhod 25.12. iz Ljubljane in še nekaj prostih mest!