
Maroška hrana zelo izdatno uporablja začimbe. Večino bolj eksotičnih so tisočletja uvažali iz Vzhoda, mnogi dodatki pa so tudi domačega izvora. Med njimi so kralj začimb, žafran ki prihaja iz maroškega kraja Tiliouine, meta in olive iz Meknesa, pomaranče in limone iz Fesa in ostali.
Začimb si ne moremo predstavljati brez mešanice, ki se imenuje Ras El Hanut in je sestavljena iz 35 različnih začimb. Temu radi rečemo maroška Vegeta, ker je (podobno kot Vegeta) rešilna bilka vsake slabe gospodinje. Ne glede na to, kaj daš v lonec, s pravim miksom začimb bo vse, kar bo nastalo prava poslastica. 
Maročani so navdušeni mesojedci. Če gostu na mizi ne postrežeš mesa, je užaljen in nobeno slavje ne mine brez kupov dobrot pripravljenih iz različnih vrst mesa. Prevladuje piščanec, a domačini ponavadi vprašajo: “Chicken or meat?” torej “Ali boste piščanca ali meso?” ker je zanje resnično meso le rdeče meso govedine ali jagnjetina (ki pa je relativno draga, saj so maroške ovce bolj ko ne koščene in je zato v hotelskih restavracijah ne zasledimo pogosto).

Kljub temu, da ima Maroko več kot tisoč kilometrov atlantske obale, pa je na njihovem jedilniku zelo težko najti morsko hrano ali ribe. Tem so se pravoverni muslimani malce izogibali zaradi vere, malce pa zato, ker je bilo težko priti do obale (Maroko je ogromen) in ni bilo primernih hladilnih naprav, ki bi poskrbele, da bi takšni priboljški ostali dovolj sveži za pripravo v, od morja oddaljenih, mestih.

Maročani radi kuhajo svoje meso (in zelenjavo) v velikih, slikovitih glinenih posodah s stožčastimi pokrovi, ki se imenujejo TAJINE. Ravno zaradi te posode je naročanje hrane v Maroku sila enostavno – vedno lahko naročiš tajine in lačen gotovo ne boš, kajti vsaka hrana (pa naj bo to govedina, piščanec, jagenček, zelenjava ali kamelje meso), ki prihaja izpod tega glinenega stožca, se imenuje tajine ne glede na to, kaj v resnici jemo. Tukaj res ni dilem!

Slovenci imamo zelo radi juhe in harira kmalu postane naša prva izbira v času kosila. Če naše juhe predstavljajo predjed, pa je maroška harira pogosto jed sama zase in v mesecu ramadanu, ko zvečer (po celodnevnem postu) prekinejo lakoto in si privoščijo prve dnevne kalorije, je to po navadi harira in dateljni.


Vina je tukaj malo. Nekaj vinske trte sicer gojijo v okolici Meknesa, a vse kar se tam pridela, potuje večinoma na Zahodne trge ali v trgovine, ki imajo za prodajo alkohola posebna dovoljenja. Nekateri znajo povedati, da je vino kar okusno, odvisno od tega katero vrsto poizkusimo.
Načeloma pa se alkohola drži etiketa “prepovedano” in tudi če ga že pijejo (kar seveda se tudi v Maroku kdaj dogaja), to počnejo z malce slabe vesti in o tem nikakor ne razlagajo na veliko. Kulture so si po svetu pač zelo različne!
