02. mar, 2015   Agencija Oskar, Nepal, Vodniška šola  

 

Kumari Devi – Živa boginja

Nepal- stari KatmanduNepal se lahko poleg najvišjega gorstva na svetu pohvali tudi s pestro mešanico ljudstev, ki častijo številne bogove, boginje, božanstva, bodisatve, avatarje in manifestacije. Te po navadi častijo v obliki kipcev, podob, slik ali simbolov. A Nepal ima še eno posebnost. Pohvali se lahko s pravo živo boginjo ali drugače, Kumari Devi. V Katmandujski dolini je danes že več živih boginj, že skoraj vsako mesto ima svojo Kumari, a najpomembnejša živi v nepalski prestolnici Katmandu.
Kumari Devi je mlada pred pubertetna deklica, za katero njeni častilci verjamejo, da je inkarnacija hindujske boginje Durge. V Nepalu velja za zaščitnico zlega in prinašalko sreče in blaginje.
O tem, zakaj so sploh začeli častiti živo boginjo, kroži kar precej legend. Naj omenim le dve izmed mnogih. Prva govori o kralju iz nepalske dinastije Mala, ki je pogosto kockal z boginjo Taledžu, zaščitnico Katmandujske doline. Ko je zmagoval, mu je zagrozila, da ne bo več varovala doline, a kasneje se je potem le omehčala in mu obljubila, da se bo vrnila v obliki mlade deklice. Nepal-Kumari Bahal-dom žive boginjeDruga legenda govori o mladi deklici, ki je bila obsedena z boginjo Durgo, zato se je kralj odločil, da jo spodi iz kraljestva. Ko je za to slišala kraljica, je bila zelo jezna in je ukazala možu, da pripelje deklico nazaj in jo začne častiti kot živo boginjo.
Praksa čaščenja žive boginje se je začela v 18. stoletju, pod vladavino kralja Džaja Prakaš Male. Živo boginjo vedno izberejo iz Newari kaste zlatarjev. Deklica mora biti stara med 4 in 10 let ter popolnoma zdrava. Seveda mora izpolnjevati tudi 32 telesnih znakov, na primer, barva oči, oblika zob, lep vrat, barva glasu … Imeti mora tudi primeren horoskop. Nato sledi še dokaz, da je res inkarnacija Durge. Da to dokaže, mora prestati serijo groznih preizkušenj. V eni izmed preizkušenj kandidatke zberejo v temni sobi, kjer moški v groznih maskah plešejo okrog njih ob strašljivih zvokih. Nepal-Živa boginja Kumari DeviTisto, ki se ne prestraši in ostane povsem mirna, čaka še zadnja preizkušnja, in sicer prednjo razstavijo različne predmete in oblačila in če izbere tista oblačila, ki jih je nosila njena predhodnica, postane kandidatka naslednje utelešenje boginje Durge.
Ko je izbrana za naslednjo Kumari Devi, se skupaj s svojo družino preseli v tempeljsko hišo Kumari Bahal. Družina prejema tudi tempeljsko rento. Zanimivo je tudi to, da ne sme obiskovati javnih šol, se družiti ali  igrati s sovrstniki, kaj šele se jih dotakniti. S tem bi postala nečista in bi izgubila naziv žive boginje. Vsako leto mora Kumari Devi javno opraviti nekaj obredov, med katerimi je najbolj spektakularen ob festivalu Indra Džatra, ki poteka v mesecu septembru. Takrat tri dni potuje skozi mesto v veliki tempeljski nosilnici in blagoslovi nepalskega kralja.

Nepal-Živa boginja Kumari DeviNjeno obdobje boginje se konča, ko dobi prvo menstruacijo. Takrat se smatra, da je obredno nečista in postane navadna smrtnica. Tempelj ji plača zajetno doto, nato pa se začne iskanje nove žive boginje. Za odrasle boginje, ki to več niso, je življenje izven varnega zavetja tempeljske hiše vse prej kot lepo. Redke so bile boginje, ki so uspele najti svojega življenjskega sopotnika, saj tradicija pravi, da moški, ki se poroči z bivšo boginjo, umre zelo mlad.
Živa boginja živi v stavbi Kumari Bahal, zraven trga Durbar, v centru starega mestnega jedra Katmanduja. Običajno imamo srečo, da se nam za hip prikaže na oknu svojega doma. A predno se to sploh zgodi, je potrebno pospraviti fotoaparate, saj je živo boginjo prepovedano fotografirati. A če boste v Nepalu ob pravem času in na pravem mestu, boste lahko posneli sliko ali dve. Nam je to uspelo že dvakrat.
 Tekst in fotografije: Marijana Panić