
Kulinarika na Azorih
Piše: Maks Škufca
Azori ne očarajo le s čudovito pokrajino, temveč nas privabljajo tudi s svojo edinstveno kulinariko. Zaradi bogate pomorske dediščine, rodovitne vulkanske zemlje in obilice svežih sestavin Azori ponujajo dobro kulinarično izkušnjo, ki prikazuje naravno bogastvo arhipelaga.
Azore obdaja prostrani ocean, zato ni presenetljivo, da so morski sadeži v ospredju. Azori ponujajo raznoliko morsko hrano, od rib do morskih školjk. Ena od jedi, ki jih je potrebno poskusiti, je “Caldeirada de Peixe”, tradicionalna ribja enolončnica, ki se pripravlja iz različnih lokalnih rib, kot so brancin, orade in skuša, kuhana v juhi s čebulo, paradižnikom, česnom in aromatičnimi zelišči. Ta jed ponazarja svežino in kakovost azorskih morskih sadežev.
Še ena kultna morska jed je “cracas”. To je vrsta školjke, ki uspeva ob skalnatih obalah otokov. Cracas se običajno skuha in postreže s stopljenim maslom ali pa se z njim obloži svež kruh.
Na Azorih so v ospredju morski sadeži, vendar je na voljo tudi bogata ponudba mesnih in mlečnih izdelkov. Otoki so znani po visokokakovostni govedini, zlasti po “Carne de Vaca das Flores”, pasmi goveda, ki jo gojijo na otoku Flores. To meso se pogosto peče na žaru ali uporablja v tradicionalnih enolončnicah in pečenkah.
Ljubitelji sira bodo na Azorih prišli na svoj račun, saj so otoki znani po zelo dobrih sirih. Najbolj znan je “Queijo de São Jorge”, poltrdi sir pikantnega in rahlo začinjenega okusa. Ta sir, ki ga izdelujejo iz mleka krav, ki se pasejo na bujnih pašnikih, zorijo več mesecev, zaradi česar ima poseben okus in teksturo. Še en priljubljen sir je “Queijo do Pico”, sir iz kravjega mleka ali mešanice kravjega in kozjega mleka. Ima kremasto teksturo in blag, rahlo slan okus, zaradi česar je odličen dodatek k vsakemu krožniku s sirom.
Kulinarično potovanje po Azorih ne bi bilo popolno, če si ne bi privoščili sladkih dobrot. Tradicionalne azorske sladice pogosto vsebujejo lokalne sestavine, kot so med, agrumi in začimbe.
Ena izmed znanih sladic je “Queijadas da Vila Franca”. To je majhno sladko pecivo iz sira, sladkorja, jajc in cimeta, ki je priljubljena izbira tako med domačini kot obiskovalci. Zaradi svoje nežne teksture in aromatičnega okusa so dobra poslastica, ki jo lahko uživate ob skodelici azorskega čaja.
Druga značilna sladica je “Bolo Lêvedo”, puhasto, rahlo sladko pecivo, podobno kruhu. To pecivo na osnovi kvasa se peče na rešetki, kar mu daje edinstveno teksturo in poseben okus. Pogosto jih postrežejo tople, prelite z maslom, včasih pa jim dodajo lokalne marmelade ali med.
Na otokih se razvija vinarstvo, ki dopolnjuje okus azorske kuhinje. Vulkanska prst in blago podnebje ustvarjata idealne pogoje za gojenje grozdja, iz katerega nastajajo edinstvena in aromatična vina.
Azorska kuhinja vas vabi, da uživate v okusih tega lepega arhipelaga, od najbolj svežih morskih sadežev do najboljših sirov in okusnih sladic.
