Piše: vodnica Sandra Modic
Osnova šrilanške kuhinje je brez dvoma riž. Velikokrat ga pripravijo samega, brez dodatkov. Najpogostejša kombinacija pa je s karijem, pri čemer je riž še vedno glavna sestavina. Na krožniku dobimo velik kupček riža, poleg pa različne kari omake. Karije pripravljajo predvsem iz zelenjave, mesa in tudi rib. Prav posebna specialiteta je kari, narejen iz kruhovca. Pogosto rižu s karijem dodajo še kakšen kos piščanca in žlico samobola, ki je namenjen obogatitvi okusa, saj je precej pekoč. Večinoma je narejen iz mešanice čilijevega prahu, sesekljane čebule, naribanega kokosa in soli. Šrilančani verjamejo, da hrano lahko okusimo le, če jo jemo s prsti, zato riž s karijem oblikujejo s prsti v kroglico in si jo potisnejo v usta.




Na Šrilanki pa so priljubljene tudi alkoholne pijače. Zelo poznan je toddy oz. palmino vino. Pridobijo ga tako, da z vrvico zavežejo palmin cvet in pustijo, da se sok nabira v nastavljenih posodicah. Spretni pobiralci nato splezajo po palminem deblu in sok, ki je zaradi vročine že delno fermentiran, zberejo. Ko toddy destilirajo, dobijo arak oz. palmin rum. Najboljša je kombinacija z ingverjevim pivom, sladko brezalkoholno mehurčkasto pijačo.
Nazdravili bomo pa na Šrilanki!
Invalid Displayed Gallery

