16. nov, 2022   Agencija Oskar, Azori, Vodniki  

 

Košček raja sredi Atlantika

Piše: Nejc Bratuša

Več … Potovanja na Azore

Kaj vse nam ponuja otok Sao Miguel? Azori nam nudijo popolno doživetje, prelivajoči se odtenki zelene in modre nam pričarajo pravljične poglede in vidimo barve kot da bi na fotoaparatu dali kontrast do konca. Še posebej pester in navdušujoč je zagotovo otok Sao Muguel. Ilha Verde ali zeleni otok, mu rečejo domačini, ki je največji in za mnoge tudi najlepši v arhipelagu Azorov. S svojimi naravnimi lepotami in zdravilnimi vrelci privablja turiste že vse od 19. stoletja naprej.

Sao Miguel nam nudi noro lepe in doživete naravne lepote, ki jih občudujemo, občutimo in okušamo. Dobrote iz azorske vulkanske zemlje so na oceanksem podnebju odlične, zato imajo najboljši ananas, čaj, banane, sladek krompir, sir, vino, pivo, mleko, jogurt in SLADOLED.

Visoko nad oceanom je čudovito jezero Fogo, ki je kot veliko Bohinjsko jezero v vulkanskem kraterju. Res lepi pogledi na odtenke zelene in modre gladine jezera s peščeno plažo, ki je bila uvrščena med 7 naravnih čudes Portugalske, s širnim oceanom v ozadju.

Nekaj minut stran se že znajdemo v pravljičnem gozdu lovorikovcev in drevesnih praproti s toplo vodo in bazenom pod slapom. Tu uživamo in se namakamo v kamnitih bazenčkih z vročo vulkansko vodo. Po kopanju se lahko razvajamo z najboljšim čajem v Evropi, na idiličnih plantažah čaja s pogledi na vasice ob oceanu na severu otoka. Tudi kolači, sladoled s čajem, piškoti s čajem … pitje čaja je na Sao Miguelu super doživetje.

Maia na severu ima noro kopališče v oceanu, ki ga je ustvarila lava. Poleti je poln domačinov iz okoliških vasic, ki uživajo na soncu, plavajo, pečejo na žaru, se družijo, kartajo … Življenje v Maiji še vedno teče umirjeno in počasi. Tu doživimo podeželski utrip otoka in domačinov. Maia ima zelo zanimivo zgodbo o tobaku in tovarno, ki je danes muzej. Obiščemo jo in izvemo vse o vzgoji, predelavi in prodaji tobaka direktno od domačinov, potomcev nekdanjih delavcev v tovarni in tobačni industriji otoka, ki je tako kot čaj zaznamovala življenje otočanov v 19. in 20.stoletju.

Na vzhodu otoka doživimo zares lepe pohode po prvinskem gozdu lovorikovcev, vedno globje se spustimo v sotesko, kjer se slišijo slapovi. Nekateri skočimo v tolmun in se masiramo z padajočo vodo mogočnega slapu sredi gozda. Pohod skozi džunglo lovorikovcev ob reki, vse do modrega oceana in pozabljene vasice ob obali, ki je malo bolj živahna v poletnih mesecih, ko se vrnejo izseljenci in s seboj pripeljejo še prijatelje.

Azori so dežela mavric in doživimo lahko tudi štiri letne čase v enem dnevu. Vreme je najbolj mirno in sončno poleti, a je prav tako lepo tudi v zimskih mesecih z vmesnimi nekaj dnevnimi obdobji dežja. Idealno podnebje tako za rastline kot za človeka, pozimi ni prehladno in poleti ni prevroče, v oceanu lahko plavamo skoraj celo leto.

Sao Miguel ima povrhu vsega še toplice v oceanu, kjer vulkan greje vodo v zalivu oceana v Ferrariji. V toplicah v Furnasu, kjer so vrelci v botaničnem vrtu in sredi gozda lovorikovcev pod vulkanom Fogo, kjer po pohodu uživamo v plavanju v oceanu ali srfanju na valovih, ki privablja vse več športnih navdušencev.

Otok poleg lepe narave ponuja še zdravilne učinke vrelcev in tudi odlično kulinariko, sveže sadje, zelenjavo, ribe in meso. Naslednjič vam opišem dobrote iz azorske kulinarike, ob katerih se mi cedijo sline.

Več … Potovanja na Azore