29. jun, 2011   Agencija Oskar, Egipt, Vodniki  

 

Kaj pijejo v Egiptu?

Potovanja v Egipt

Tako kot večina ljudi v deželah vzhodno od Evrope, tudi Egipčani radi pijejo čaj. V primerjavi z ostalimi arabskimi deželami, je Egipt zagotovo na prvem mestu glede pitja tega vročega napitka. Po količinah popitega čaja bi to deželo lahko primerjali le s Turčijo, tudi tam so na vsakem koraku čajnice in čajčki.

Zjutraj po zajtrku ni boljšega kot kozarček čaja, do kosila se sigurno spijeta še kakšna dva. Kosilo ni pravo kosilo, če se po jedi ne spije še kakšna skodelica. Popoldan srečaš prijatelje, znance in znova se pijejo čajčki.

Zvečer po opravljeni službi, povprečen Egipčan najprej še zavije v čajnico na čaj innovice tistega dne, preden odide domov k svoji ženi. Doma ga najverjetneje že čaka pripravljena večerja in seveda še kozarček čaja pred spanjem.

Priprava čaja v Egiptu ni nič kaj posebnega. Največ popijejo črnega čaja, ki se ga že pakiranega v zavojčkih lahko kupi na vsakem koraku. Nato čaj prelijejo z vročo vodo in to je to.

Tak čaj se dobi v vseh čajnicah, včasih vam ga postrežejo še s svežimi listki mete. V različnih predelih dežele napitku dodajajo različna zelišča. Beduini s sinajskega polotoka dajejo tem zeliščem še poseben pomen.

V čaj ponavadi dajo še rožmarin, žajbelj, kanček mete in še nekatere vejice grmičkov iz sinajskega visokogorja, ki pa ostajajo skrivnost tistega, ki pripravlja čaj. Vsem je skupno le to, da čaj kar precej sladkajo. V 1dcl velik kozarček čaja ponavadi vmešajo dve zvrhani čajni žlički sladkorja.Za Egipt je značilen še en tipičen napitek, ki se ga lahko pije vročega ali hladnega, in sicer karkade.

Gre za posebno vrsto hibiskusa. To grmovje ima temno zelene liste in temno rdeče cvetove. Iz teh cvetov, ki jih prej posušijo pripravljajo karkade.

Egipčani se nam prišlekom vedno čudijo, ko sprašujemo, ali imajo hibiskusov čaj. Seveda imamo karkade, pravijo, ampak to ni čaj, to je le napitek iz hibiskusa, saj hibiskus ni čaj.

Hibiskusov napitek se torej lahko pije vroč ali hladen, vedno pa ima temno rdečo barvo, podobno našemu kraškemu teranu.

Vroč kozarček karkadeja pripravijo tako, da pest posušenih hibiskusovih cvetov prelijejo z enim litrom vroče vode, sladkajo do onemoglosti, počakajo pet do sedem minut in napitek je pripravljen.

Hladen karkade naj bi se praviloma pripravljal iz hladne vode, vendar pa je postopek kar dolgotrajen, preden lahko popijemo kozarček hladnega. Približno dve pesti posušenih hibiskusovih cvetov dajo v dva litra vode, znova sladkajo po okusu (se pravi ogromno) in tako pustijo šest do sedem ur. Ponavadi cvetove za hladen karkade pustijo v vodi kar celo noč. Še posebno dober hladen karkade pa je, če mu dodajo na drobno sesekljane sveže jagode.

Karkade, vroč ali hladen, ima zelo osvežilen okus in Egipčani ga največ popijejo v vročih poletnih mesecih. Vendar pa je treba karkade piti v zmernih količinah, saj napitek zvišuje ali pa znižuje krvni pritisk.

Če imate nizek krvni pritisk potem pijte vročega, če pa je vaš pritisk visok potem se priporoča hladen karkade.

Potovanja v Egipt

Pa na zdravje!
Nina Mavrič