07. sep, 2016   Agencija Oskar, Maroko, Vodniki  

 

JEMAA  el FNAA, Unescova živa dediščina

Piše: vodnica Daša G.M.

Je sploh možno, da je še kje na svetu prostor kot je sloviti trg Jemaa el Fna v Marakeshu? Pozno popoldne zaživi.
Prej velika prazna vroča površina …
Maroko trg Jemma el Fnaa 300x200 - JEMAA  el FNAA, Unescova živa dediščinaPotem pa se prikažejo vozički, tam, okoli pete popoldne.
Pomaranče, limone, grenivke, lubenice za sveže stisnjen sok, 25, 30, včasih celo 40 stojnic. Mladi fantje kar tekmujejo s prijaznostjo in motiviranjem obiskovalcev..
Polžja juhica, simbol Marakesha. Pripeljejo se visoko naloženi vozički, najprej postavijo stole, potem mizice, sredi tega je na dvignjenem podestu kotel, poleg njega kuhar, vreče polžev, začimbe, posodice, večje in manjše, za 4 dirhame in za 8 dirhamov.
Vmes piščali, bobni, ples različnih skupin domačinov, pa vonj po pečenem mesu, krompirju, zelenjavi, slastnih začimbah.
Iz dobesedno nič rastejo restavracije. Kuha se tajine, pečejo bruskete, ribe, piščanci …
Krotilci kač imajo svoje posebno delo. Iz košar in vreč se ob zvoku piščali sukajo kobre … Opice z Atlasa so kot mala človeška bitja, nekatere celo oblečene in s klobučki na glavi.


P1 mars 300x200 - JEMAA  el FNAA, Unescova živa dediščinaSlikoviti prodajalci vode ne prodajajo več vode, pač pa se slikajo s turisti za 5 dirhamov.
Vse naokoli pa kafeterije, restavracije, lokali, barčki, povsod diši po metinem čaju in kavi, vsak lokal ima več nadstropij, ponoči je najlepše na zgornji terasi, kjer pihlja veter in je razgled na trg najlepši.
Ljudje se zbirajo, ljudje vseh ras, vseh jezikov, kultur, kož in navad. Igre na srečo, prerokovanje iz kart, lovljenje steklenic coca cole z ribiško palico, prodajalci kruhkov, mešalci parfumov iz neštetih esenc …
Noč v Marakeshu … Če si zaželiš tatoo z rdečo ali črno henno, izbereš eno od številnih tradicionalno oblečenih žensk s tančico na obrazu. Izpod širokih črnih oblačil gledajo le umetelno poslikana stopala. Sedeš na nizek stolček, izbereš motiv in ona se posveti z vso natančnostjo. Tam, blizu je mlada Amazirka – Berberka, poročila se bo in kar dve dekleti njenih let jo poslikavata…
Bobni tolčejo v ritmu, ljudje se pozibavajo v ritmu, v zraku je posebna energija …. Noro je, povsem noro in edinstveno.

Trg Jemaa el Fna je bil leta 2008 vpisan na poseben seznam ŽIVE KULTURNE DEDIŠČINE SVETA UNESCA.