Piše: Matej
Prve ne pozabiš nikoli. Tako kot prvega poljuba tudi prve Injere ne pozabiš nikoli. Prvi dan potovanja po Etiopiji stojim v Addis Abebi, v vsem kaosu ogromnega mesta in

Tradicionalno je narejena iz tefa, endemične žitarice katero v Etiopiji poznajo že vsaj 3000 let. Tef je rastlina, ki najbolje uspeva na višini, na etiopski planoti med 1800 in 2100 metri, najdemo pa jo vse do 3600metrov visoko. Vsebuje ogromno železa, fosfor, magnezij, barij, bron, cink, baker, proteinov in kalcija. Poleg vseh 8 aminokislin ima še veliko ogljikovih hidratov in vlaknin. Podobno prosu samo da so zrna veliko manjša(manj kot 1mm premera). Injera je tanek in gobast kruh, osnovna hrana v Afriškem rogu. Naredi se zelo enostavno. Moko iz tefa zmešajo z vodo, da pridobijo kremasto zmes, katero pustijo, da fermentira 2-3 dni. Nato gospodinje segrejejo glineno ploščo, zmes po njej razmažejo in jo na blagem ognju pečejo približno dve minuti. Spodnji del kjer se peče je lepo gladek, medtem ko zgornji zaradi sproščanja CO2 spužvast. Rezultat je rahlo kisla siva gobasta palačinka za katero bi lahko našel ogromno prispodob, a injera je pač samo injera. Pečejo jih vedno na zalogo, dobre pa so približno 3-4 dni. Omake so tiste, ki naredijo injero še boljšo. Etiopija je raj za vegetarijance, saj se večina pripadnikov Etiopske ortodoksne cerkve posti 180 dni letno.
To pomeni da je na voljo ogromno zelenjavnih omak, seveda pa se dobijo tudi mesne. Najbolj pogoste so omake imenovane Wat. Uporabijo rdečo čebulo, ki jo dušijo, takoj ko je zmehčana pa dodajo Niter Kibbeh(maslo z ingverjem, česnom in različnimi začimbami) ali zelenjavno olje in berbere(kombinacija čilija v prahu, ingverja, klinčkov, koriandra,… ). Rezultat je rahlo pikantna omaka kateri na koncu dodajo še govedino, jagnjetino, ribo ali zelenjavo. Posebnost Etiopske kuhinje je zagotovo TERE SEGA, surovo goveje meso narezano na koščke, katerega pomočijo v pikantno omako berbere in to zaužijejo. Jed ki se je razveseli vsak Etiopijec ob posebnih priložnostih kot so recimo pomembni cerkveni prazniki in festivali. Da lažje prepričam si poglejte nekaj fotografij etiopskih jedi. Ostane vam le še, da se odpravite v Etiopijo in kakšno poizkusite. Matej Hudovernik


