Piše: Gorazd Bernard
Mango
Mango je koščičasto sadje, ki izvira iz Azije. Zimzeleno drevo spada v družino rujevk. Angleška beseda mango izvira iz portugalske besede manga, katere ime se je razvilo med trgovanjem z Južno Indijo v 15.stoletju.
Domovina manga je najverjetneje SZ Indija, kjer naj bi ga gojili že pred 4000 leti. Na svetu obstaja nekaj več kot 1000 različnih sort manga, kar pojasnjuje raznolikost barv, oblik in velikosti sadežev. Glede na sorto se sadež razlikuje po velikosti, obliki, barvi lupine in mesa, ki je lahko bledo rumena, zlata ali oranžna. Drevo manga zraste v višino od 15m do 30m. Plodovi so okrogle ali podolgovate oblike, zato se mango imenjuje tudi tropsko jabolko.
Drevesna krošnja ima obliko kupole z gostim listjem, ki je temnozelene ali rdečkaste barve. Največji proizvajalec manga je Indija, sledijo Kitajska, Tajska in Indonezija.
Durian
»It tastes like heaven but smells like hell.« (Okus ima po nebesih, zaudarja pa po peklu). Vsekakor je durian sadež, ob katerem se krešejo mnenja. Durian raste na vitkem, od 20m do 40m visokem istoimenskem drevesu. Zanj je značilna krošnja s skoraj vodoravnimi vejami. Drevo obrodi dvakrat na leto. Sam sadež je dolg do 30cm, zelene barve, iz katerega lupine rastejo na dotik precej ostre bodice. Razdeljen je na pet prekatov, v katerih so poleg mesa kot kostanj velike temnorjave peške, samo meso pa je svetlorumene barve. Ker slovi kot dober afrodiziak, je povpraševanje po njem zelo veliko. Čeprav nekateri njegov kremast okus zelo hvalijo, se mu drugi zaradi neprijetnega vonja brez težav odrečejo. Vonj je tako močan, da ga ni dovoljeno uživati v zaprtih prostorih in javnem prevozu.
Zmajev sadež ali pitaja
Je tropski sadež, čigar domovina je Mehika in je plod kaktusa. Pitaja ima roza zunanjost, njegova notranjost pa je lahko bela ali roza barve s črnimi semeni, podobnim kot pri kiviju. Ima vrsto pozitivnih zdravstvenih učinkov: izboljšanje prebave, uravnava sladkor v krvi, izboljšuje apetit, upočasnuje proces staranja in zmanjšuje tveganje za razvoj bolezni srca in ožilja.
Jackfruit ali kruhovec
Sadež, ki so ga v južni Indiji poznali že pred tisočimi leti, danes gojijo v tropskih regijah po celem svetu. Jackfruit raste na drevesu, sadeži lahko tehtajo tudi 20kg ali več. Na prvo žogo rahlo spominja na durian, res da je nekoliko večji in brez neprijetnih bodic, povsem drugačen pa je tudi njegov okus, saj je precej bolj sladek in aromatičen. Bogat je s kalijem, vitaminoma A in C, magnezijem, železom, kalcijem, vlakninami in antioksidanti, zato je resnično dragocen.

