10. jul, 2015   Agencija Oskar, Kitajska, Vodniki  

 

Čudovita Kitajska

Piše: vodnik Nejc Košnik
Kitajska-ShanghaiVečina izmed nas ob omembi Kitajske verjetno pomisli na poceni izdelke, ki prihajajo iz te azijske države. Če bi spraševali po glavnih znamenitostih, bi bili verjetno najpogostejši odgovori glineni vojščaki, Kitajski zid in panda. Vendar je Kitajska veliko veliko več kot to. Gre za državo z izredno bogato zgodovino, močno ukoreninjeno tradicijo in neverjetnim gospodarskim vzponom. Kitajska je v času ene generacije doživela popolno preobrazbo in počasi, a vendar hitro prevzema vlogo, ki ji je bila za nekaj stoletij odvzeta, a ji vsekakor pripada: postati številka ena v svetu na področju politike in gospodarstva.

Prva stvar, nad katero je verjetno marsikateri turist presunjen ob svojem prvem obisku Kitajske, je čistoča, urejenost in organiziranost. Kitajci odpadke ločujejo, po cestah se vozijo novi avtomobili (tudi zahodnih znamk) in po tirih hitri vlaki. Naravnost neverjetna je uporaba pametnih telefonov med vsemi generacijami in kitajska obsedenost z zahodnjaškim načinom življenja.
Kitajci so točni. In ravno dobra organizacija omogoča delovanje sistema v taki ogromni množici ljudi. In kakšna množica je to! Ves slovenski narod bi se zlahka porazgubil v kakšni izmed mestnih četrti kitajskih velemest, Ljubljana pa bi na Kitajskem predstavljala le podeželsko mestece. Kot je rekla neka Kitajka: “Naše mesto je zelo majhno, saj ima le okoli milijon prebivalcev.”
Kitajska - Manjšina YaoGneča je res skoraj na vsakem koraku. In Kitajci so tega za razliko od nas vajeni. In v gneči se je treba postaviti zase in si izboriti svoje mesto v vrsti, na ulici ali kjerkoli. V nasprotnem primeru ne pridemo daleč. Vseeno pa so Kitajci prijazni in ustrežljivi. Pogosto se tudi zgodi, da naključni mimoidoči prosijo zahodnjake, da se slikajo z njimi. Ne glede na spol ali starost. Slike z belci namreč potem kažejo svojim prijateljem in jih delijo na družbenih omrežjih. Belci pa lahko uživajo te trenutke, ko se prelevijo v “medijske zvezde”.
Težko je v nekaj stavkih strniti svoje vtise o daljni deželi, kot je Kitajska. Med moteče dejavnike bi vsekakor lahko poleg gneče uvrstili še veliko stopnjo smoga v mestih in dejstvo, da je vlada blokirala določene internetne strani, med drugim Google in Facebook. Po drugi strani pa lahko uživamo v naravnih in kulturnih znamenitostih svetovnega slovesa, ki jim dejansko ni para. Spoznali smo življenje šaolinskih menihov (mojstrov borilnih veščin), nadnaravno predstavo akrobatov, se popeljali v svet čudovitega kitajskega krasa, se povzpeli na sveto goro Huashan, se prepustili velemestnemu toku Šanghaja in uživali v samoti v hribih med kitajskimi manjšinami.
Nepozabno doživetje, ki ga vsekakor priporočam naprej!