30. nov, 2022   Agencija Oskar, Azori, Vodniki  

 

Azorska specialiteta – CRACAS

Piše: Maj Bešlin

Potovanja na Azore

Naj vam predstavim posebnost, ki vas ne bo pustila ravnodušne. Ko predstaviš nekomu Cracas, ga začne izjemno zanimati ali pa ga popolnoma odbije. Pa vendar zanimanje ostaja tudi pri tistih, ki jih sprva odbije, saj je pri Cracas glavna zgodba, ne le hrana.

Že sama beseda Cracas privlači, ko jo spregovoriš. Portugalski s na koncu besede je namreč dolgi š, tako da se izgovori KRAKAŠššš.

Kaj pa so Cracaš, po slovensko vitičnjaki? Vitičnjaki (znanstveno ime Cirripedia) so skupina morskih rakov. Odrasli pritrjeni vitičnjaki so prilepljeni na podlago z žlezo. Zunanja lupina obdaja celotno telo in tekom razvoja jo prerastejo apnenčaste plošče. Torej, gre za rakce, katerih meso se skriva v trdi lupini – kot nekakšna školjka. 

Večina Cracaš leži pritrjenih na skalah, katere plima zakrije in oseka odkrije. Na Azorih cracaš nabirajo po obali ali pa se do njih spustijo obešeni na vrvi z vrha klifa, s kladivom in vrečo v roki. Po spustu po vrvi in nabiranju sledi veselo plezanje po vrvi nazaj v hrib. Tako je vsak vitičnjak dragocen.

Cracas

Zgodba se ne zaključi tukaj. Cracaš obvezno skuhajo in ponudijo v morski vodi. Pred postrežbo vsak jedec dobi posebni pribor – kaveljček, ki je sumljivo podoben zobozdravniškemu priboru. Postrežene Cracaš se dobi na pladnju, naroči se lahko pol kile, ki je pol porcije, približno osem komadov.

Potem pride zabavni del. Komur uspe v prvem poskusu iz luknje izvleči celega rakca ne da se pri tem pošprica in umaže – ta je zmagovalec. Drugače pa se sliši od mize glasen krohot in smeh, saj sprva niti ne veš, kako se lotiti zadeve. V pomoč priskoči natakar ali vodnik, ki z lahkotnim gibom izvleče slastno meso iz ‘školjke’. Grižljaj obvezno poplakneš s pitjem slane vodice, ki se nahaja v luknji.

Običajno je junakov, ki želijo poskusiti Cracaš preden se zgodba začne odvijati, vedno precej manj, kot tistih, ki se pridružijo, ko je zgodba v svojem razmahu.

Velika zgodba, veliko smeha in dobre volje – Cracaš so posebna specialiteta!

Potovanja na Azore

Cracas