25. jan, 2023   Agencija Oskar, Portugalska, Vodniki  

 

ANDORINHAS – PORTUGALSKE LASTOVKE

Piše: Anika Odar

Potovanja na Portugalsko

Andorinhas ali po naše lastovke. Ptice, ki jih na Portugalskem ne najdemo le v zraku, ampak čisto povsod. Prinašajo pomlad – toplino in še mnogo več. Delček Portugalske, ki ga lahko prinesemo sabo domov. So naše spremljevalke na potovanju, kažejo nam pot in mi letimo z njimi. 😊

Zakaj lastovka?

Lastovke so ptice selivke, vedno se vračajo gnezdit na isto mesto. Na Portugalsko se vračajo zaradi istih razlogov kot ljudje, ker je toplo in na voljo imajo obilico hrane, pozimi se selijo južneje. Mlade lastovice si najdejo partnerja in z njim ostanejo celo življenje, zato je lastovka simbol doma, zvestobe, družine, miru in ljubezni. Njihovo gnezdo je zmeraj toplo, matere počakajo, da zleti čisto zadnji mladič in šele po tem zleti iz gnezda tudi sama.  

Nekaj, kar smo nekoč imeli, a danes nimamo več ali po portugalsko »saudade«. Mene spomni na trenutek, ko sem kot mala deklica sedela v babičini kuhinji. V zraku je bil vonj po domači goveji juhi in v pečici se je pekel jabolčni zavitek, na radiu se je vrtela domača glasba in babica si je ob njej mrmrala. To je »saudade«. Trenutek, ki sem ga imela, a ga nimam več. Lahko je to tudi spomin na ljubezen, prijatelja, mladost, domači kraj. Vse to v lastovkah vidijo Portugalci.  

Lastovko večkrat povezujejo z zgodovino Portugalcev, ki so se zaradi različnih razlogov selili iz domovine – šli so za boljšim življenjem, kot lastovke, ki pozimi letijo na topleje. Lastovke na fasadi ob vhodu v hišo pomenijo, da gre za »toplo gnezdo« tistih, ki živijo tukaj in vseh tistih, ki so zdoma.

Ko podarjamo lastovko, podarjamo delček sebe – delček spomina na lepe trenutke, na mladost, na družino. Pri tistemu, ki podari lastovko, ostane gnezdo, lastovka pa lahko zleti daleč stran, mogoče študirat v drugo mesto, delat na drug konec sveta, a vedno se lahko vrne nazaj v domače gnezdo. 

Kje vse jih vidimo?

Keramično lastovico je prvi patentiral portugalski umetnik Pinheiro konec 19. stol. Po tem so hitro »zletele« po celi Portuaglski. Največ jih vidimo v prodajalnah s keramiko, tam jih najdemo v vseh barvah mavrice. Pa na fasadah hiš, kot ilustracije in še in še.

Vsi smo kot lastovke, selimo se v iskanju lepšega življenja, potujemo v iskanju česa novega, nabiramo izkušnje, se krepimo, a lepo je tudi vedeti, da nas nekje čaka dom – toplo gnezdo.

Kot pravi eden izmed oskarizmov: »Bistvo vsakega potovanja (življenja) je v povratku nazaj domov.« K svojim ljudem, k sebi.

Potovanja na Portugalsko