Zelenjava

Paradižnik, paprika in kumarice so najbolj uporabljena zelenjava v Iranu, najdemo jo v večini jedi in so nepogrešljiva priloga k kakršnem koli mesu, poleg riža seveda.
Poleg zgoraj naštetih Iranci veliko uporabljajo tudi špinačo, predvsem za pripravo slavnih omak v stilu golaža – fesenjan. Buče, predvsem oranžne sladke buče, uporabljajo za pripravo omak in dodatek k mesu. Veliko uporabljajo tudi krompirja, vendar bolj kot prilogo – v naših časih kot ocvrt krompirček Krompir ni del tradicionalne kuhinje, tako da ga boste zaman iskali v domačem okolju.
RIŽ
Iranski riž je najboljši na svetu, seveda pa obstaja precej različnih vrst riža, ki rastejo v Iranu. Kvaliteta le-tega je odvisna od okolja, nadmorske višine, zemlje in podnebja. Iranci riž dodajajo povsod. 
Riž je lahko tudi samostojna jed. Iranci so mojstri priprave riža na 1001 način. Najbolj pogosto ga kot samostojno jed naredijo z zelenjavo, lahko bi rekli kot kakšno rižoto. Poznajo pa tudi bolj eksotične jedi. Recimo pečeni riževi kolački so prava poslastica, ne glede na to da so sladki, jih Iranci strežejo kot glavno jed, morda tudi zato ker je polnilo teh kolačkov piščanec, preliv pa narejen iz žafrana.
Okra – Lady fingers
Okra je zanimiva rastlina, ki jo Iranci precej uporabljajo v svojih omakah in obarah. Zavedajo se njenega zdravilnega učinka, in sicer je dobra za prebavo in lajša prebavne motnje. Prav tako ima precej vitaminov in mineralov. Če imate srečo lahko srečate tudi okrino kavo.
Več … Perzijske pojedine 1. del.
Oskar Ml.
