25. avg, 2015   Agencija Oskar, Peru, Vodniki  

 

20 razlogov zakaj v Peru

Piše: vodica Nataša Tanko
Peru je ena najbolj čarobnih dežel na svetu. Čarobnost je zaznati v zraku, v dih jemajoči naravi, v kamnu, ki je nema priča veličastnosti nekdanjega inkovskega imperija, v barviti množici čudovitih tkanin, v otožnih očeh staroselcev in v slastni ter raznoliki perujski kulinariki.
V Peru ljudje prihajajo zaradi bogate zgodovine, saj je dežela posejana z neverjetnimi arheološkimi ostanki in kolonialno arhitekturo. Vendar za potepanje po Peruju ni potrebno, da si navdušen zgodovinar. Dežela je obdarjena z veličastno in slikovito naravo. Visoko dvigajoči Andi, ki tečejo vzdolž celotne dežele, ločujejo suho peščeno obalo od bogato poraščenega deževnega gozda Amazonije. Ravno zaradi pestrosti dežele je zagotovljeno, da v njej vsakdo najde nekaj za sebe.
Predstavljamo vam najzanimivejše kraje in dejavnosti, ki jih ne smete izpustiti, ko se boste potepali po Peruju. Če smo kaj pozabili, nam sporočite, ko se vrnete iz potepanja po Peruju.

1.   Cuzco

Nekoč prestolnica veličastnega inkovskega imperija je bila zgrajena v obliki pume. Njeno srce je predstavljala Plaza de Armas, ki še danes utripa v ritmu turistov, ki uživajo v eni izmed bližnjih kavarn ob skodelici perujske kave in vroče čokolade.
1. Cuzco

2.   Sveta dolina

V času Inkov je predstavljala osrčje njihovega kraljestva. Po dolini teče reka Urubamba, ob kateri je danes videti mnogo arheoloških ostankov in vasi, kot sta inkovski mesti Pisac in Ollantaytambo.  Zaradi prijetne klime danes v dolini živi precej tujcev.
2. Sveta dolina

3.   Soline Maras

Ste pripravljeni na prijeten sprehod po solinah? Ja, prav ste slišali. V mestecu Maras se razprostira tisoč bazenov s soljo, ki lokalnim prebivalcem prinašajo skromen zaslužek. Trdo zaslužen kruh. Vendar, nekdo mora delati, saj je sol nepogrešljivo živilo vsake gospodinjstva. To je vedel tudi naš Martin Krpan in med drugim so Butalci sol celo sejali.
3. Soline maras

4.   Skrivnostni Machu Picchu

Eden izmed najbolj magičnih in skrivnostnih starodavnih krajev na svetu je nedvomno najbolj popularna turistična atrakcija v Peruju. Imenovan tudi “Izgubljeno mesto Inkov”, leži skrit na visokem gorskem grebenu na nadmorski višini približno 2350 m.
Čilski pesnik Pablo Neruda je zapisal: “Machu Picchu je potovanje v čistost duše, v večno zlitje z vesoljem, tam smo čutili svojo šibkost. Je eden največjih čudežev Južne Amerike. Preostanek metuljev v žarišču velikega kroga življenja. Še en čudež več.”
4. Skrivnostni Machu Picchu

5.   Jezero Titikaka

Skrivnostno jezero Titikaka leži na nadmorski višini 3812 metrov in predstavlja najvišje ležeče plovno jezero na svetu. S površino okrog 8400 km² je največje sladkovodno jezero Južne Amerike. V visokogorskem soncu je gladina videti kot velikansko zrcalo, na katerem se odsevajo mogočni, s snegom pokriti šesttisočaki gorske verige Kordiljere Real.
5. Jezero Titikaka

6.   Plavajoči otoki Uros

Ena največjih znamenitosti na jezeru Titikaka so plavajoči otoki Uros. Otoki pripadajo istoimenskemu ljudstvu Uros, ki je v času inkovskega osvajanja pobegnilo pred njimi in si zgradilo plavajoče otoke iz trstike – totore, ki obilno raste v plitvem obalnem pasu. Izleti nanje so organizirani iz mesta Puno.
6. Plavajoči otoki Uros

7.   Prvobitni otok Taquile

Otok je znan predvsem po kakovostnih pleteninah in tradicionalnih oblačilih, ki so med najlepšimi v Peruju. Moški nosijo zanimive kape, ki si jih spletejo sami. Barva kape sporoča zakonski stan kot tudi status osebe, ki jo nosi. Kape samskih moških so bele, poročenih pa rdeče barve. Podobno velja tudi za ženska oblačila. Samska ženska okrog pasu nosi zavezane velike volnene cofe, pri poročenih ženskah so cofi manjši.
7. Prvobitni otok Taquile

8.   Slikovita dnevna soba andskega kondorja

Najverjetneje še ne veste, da je v Peruju doma kanjon Colca, ki naj bi bil dvakrat globlji od svetovno bolj poznanega Velikega kanjona v ZDA. V tem slikovitem koncu Peruja je dom našel tudi andski kondor, ki v razponu kril doseže velikost 3,2 m in velja za največjo letečo ptico na svetu.
8. Slikovita dnevna soba andskega kondorjaColca1

9.   Arequipa in njeni trojčki

Belo mesto Arequipa, poznano po svoji edinstveni arhitekturi, obdajajo trije vulkani. Najbolj vpadljiv je vulkan Misti, ki se dviguje tik nad mestom. Tako blizu očem kar vabi, da se povzpnete nanj in občutite Peru z višine, ki naj bi bila rezervirana samo za bogove. Poskusiti ni greh, zatorej le pot pod noge.
9. Arequipa in njeni trojčki

10.  Nenavadne linije Nazca

Če še niste slišali za Nazca linije, potem je velika verjetnost, da ste začudeni nad podobo tu spodaj, kar je dobro. Gre za geoglife, risbe, vrezane v kamniti teren puščave Nazca. Tisoče vrezanih linij, različnih geometrijskih oblik in velikih biomorfnih upodobitev so velika in povsem nerazrešena skrivnost daljne preteklosti. Ker so nekatere podobe visoke tudi 200 m in več, je najboljši način (beri edini), da jih vidite iz višine.
10. Nenavadne linije Nazca

11.  Oaza Huacachina

Čeravno je videti kot prizor iz Sahare, verjemite mi, da tako puščavo najdete v Peruju – sredi mesta Ica se nahaja oaza Huacachina. Raj za popotnike iz celega sveta, ki prihajajo v oazo miru na odklop. Možno je smučati po pesku in divjati z buggy-i po sipinah.
11. Oaza Huacachina

12.  Otočje Ballestas

Tudi Peru ima mali Galapagos. Nedaleč od obalnega mesteca Paracas se v Tihem oceanu dviga skupina otočkov, ki so dom raznovrstnim pticam, Humboldt pingvinom in morskim levom. Otočje je razglašeno za naravni rezervat, zato se na njih ne pristaja, temveč se pisano življenje opazuje iz čolna.
12. Otočje  Ballestas

13.  Deskanje na valovih

Težko si je zamisliti, da bi se namakali v Tihem oceanu, ko je najlepše morje in plaže najti na Jadranu. Pa vendar, če se vam zahoče sonca, peska in vetra, potem je verjetno počitniško mesto Mancora najboljša možnost v Peruju. Uživati na morju po perujsko, to je pravo mesto za vas.
13. Deskanje na valovih

14.  Zeleno, ki te ljubim zeleno

Večina ljudi pomisli na Brazilijo, kadar je govora o deževnem gozdu Amazonjie. Čeprav največja dežela Južne Amerike pokriva levji delež Amazonije, lahko brez pretiravanja trdimo, da ni najboljši kraj za obisk deževnega gozda. V resnici bi marsikdo pritrdil, da gre določena čast in slava tudi Peruju. Med najbolj priljubljenimi kraji Amazonije je mesto Iquitos, največje mesto na svetu, ki je dostopno samo z letalom ali ladjo. Obdarjeno z veličastno naravo ter bogato floro in fauno.
14. Zeleno, ki te ljubim zeleno

15.  Od višine se zvrti

V osrčju visokih Andov se skriva biser, Cordillera Huayhuash. Pravijo, da je to eden najlepših trekingov na svetu in za krožno turo je potrebnih več dni. Na poti se veliko sopiha, saj so višine zavidanja vredne, je pa nagrada toliko bolj zaslužena. Dih jemajoči pogledi (tudi zaradi pomanjkanja zraka 🙂 ), beli očaki, kristalna jezera in neskončno zadovoljstvo, ko pridemo na cilj in si brundamo, da še nismo za staro šaro.
15. Od višine se zvrti

16.  Darilo narave in človeka

Najverjetneje na svetu ni dežele, ki bi imela tolikšno množico pisanih tkanin kot jih ima Peru. V tkanju in pletenju so pravi mojstri, ki jim ni para. Izdelki so narejeni iz najfinejše volne, ki jo dajeta udomačena alpaka in divja vikunja. Za bolj tradicionalne vzorce je treba zaviti na lokalno tržnico, medtem ko je v ličnih butikih mogoče kupiti izdelke, ki sledijo modnim trendom in so prava paša za oči in dušo.
16. Darilo narave in človeka

17.  Vrvenje na lokalni tržnici

Peru, še posebej na področju Andov, je v svetu poznan po pisanih tržnicah, kjer je mogoče kupiti “svašta”. Tako lahko na enem mestu dobite spominke, tekstil, tkanine, hrano in drugo raznovrstno šaro.  Andska planota je dom številnim lokalnim tržnicam, a ena izmed najbolj priljubljenih, je tržnica v mestecu Pisac.
17. Vrvenje na lokalni tržnici

18.  Začutiti moderni utrip Peruja

V primeru, da se vam zahoče kanček urbanega življenja, potem je pravi kraj za vas, soseska Miraflores v Limi. Središče dogajanja je postavljeno ob pešpoti ob Tihem oceanu, ki je posejana z vrtovi, parki in umetniškimi skulpturami. Kot se za urbano sosesko spodobi, ne manjka zanimivih trgovin in restavracij z odlično lokalno hrano.
18. Začutiti moderni utrip Peruja

19.  Muzej Larco

V primeru, da se vam zahoče pohajkovanja po galerijah in muzejih, potem morate obiskati zasebni muzej Larco. Razprostira se v čudoviti kolonialni hiši iz 18. stoletja, ki jo obkroža cvetlični vrt, v katerem se nahaja odlična restavracija. Čeprav so v osrednjem delu razstavljeni predmeti, ki pričajo o 4000 letni zgodovini Peruja, jih popolnoma zasenči mala galerija, ki razstavlja keramiko z erotično vsebino. Vse bolj ugotavljamo, da nismo iznašli nič novega, kar naj ne bi poznali že prej.
19. Muzej Larco

20.  Paša za oči in brbončice

Ste vedeli, da je Lima že tretje leto zapored izbrana za gurmansko prestolnico Južne Amerike? Že samo zaradi tega je obisk Peruja zlata vreden. Če zmešamo kitajsko, evropsko, zahodnoafriško in japonsko kuhinjo, potem dobimo perujsko. No, ni čisto tako enostavno, toda v kulinariki Peruja zares odsevajo vse omenjene svetovne kuhinje, ki pa so jih prilagodili in naredili svojevrstne z uporabo lokalnih sestavin. Tako pripravljena hrana je čudovitega, edinstvenega okusa in videza. Ne verjamete? Najbolje, da se prepričate na lastne oči.
20. Paša za oči in brbončice