03. avg, 2015   Agencija Oskar, Vodniki, ZDA  

 

10 razlogov, zakaj se odpraviti na potovanje Parki Ameriškega zahoda

Piše: vodnik Gvido Pevec

1.   San Francisco:

1 San Francisco 300x199 - 10 razlogov, zakaj se odpraviti na potovanje Parki Ameriškega zahodaMlado mesto, ki je zacvetelo po letu 1849 in odkritju zlata, ki je sprožilo veliko preseljevanje iz vzhoda ZDA proti zahodu. Mesto, ki je s svojo odprtostjo in  toleranco vedno sprejemalo drugačnost. Mesto, ki velja za rojstni kraj hipijevskega in mirovniškega gibanja, mesto, kjer je doma močna subkultura in mesto, ki še dandanes z odprtimi rokami sprejema vse drugačne. San Francisco z Zlatim mostom (Golden Bridge) in z značilnim tramvajem je ameriška ikona.

2.   Cesta 66

2. Na cesti 66 300x199 - 10 razlogov, zakaj se odpraviti na potovanje Parki Ameriškega zahodaŠe ena izmed ameriških ikon, cesta 66, imenovana tudi “mati vseh cest”. Cesta, ki je bila zgrajena v letu 1924, velja za prvo vseameriško asfaltirano cesto, ki je povezovala vzhod z zahodom. Razprostira se v dolžini skoraj 4000 km in poteka skozi osem ameriških zveznih držav in povezuje Chicago z Los Angelesom. Del poti na poti proti Vegasu po njej prevozimo tudi mi in od blizu spoznamo, kaj je ostalo od stare slave.

3.   Hooverjev jez

3. Hooverjev jez 300x199 - 10 razlogov, zakaj se odpraviti na potovanje Parki Ameriškega zahodaVelja za tehnološki čudež. Zgrajen v letih največje gospodarske depresije v ZDA. Ogromna pregrada betona zamejuje mogočno reko Colorado. Največje umetno jezero, ki se razprostira za jezom, napaja Las Vegas in ostala mesta ter prinaša življenje v suhe kraje. Sprehodimo se čez most, iz katerega je krasen pogled na sam jez in kasneje se čez vrh jeza zapeljemo tudi z našimi vozili.

4.   Yosemite narodni park

4.Yosemite park 300x199 - 10 razlogov, zakaj se odpraviti na potovanje Parki Ameriškega zahodaEden najstarejših narodnih parkov je že zgodaj prevzel obiskovalce s svojo lepoto. Med sprehodi po čudoviti naravi opazujemo mogočne granitne klife. Postojimo ob Kapitanu, največjem granitnem skalnem bloku, kjer so tudi slovenski alpinisti pustili globok pečat. Ko z daljnogledom opazuješ male mravljice, kako se prebijajo navzgor po gladkih skalnih ploščah, lahko občutiš samo spoštovanje. Noge namočimo v reko Merced in se sprehodimo do enega izmed bližnjih slapov.

5.   Sekvoja park

5.Sekvoja park 300x199 - 10 razlogov, zakaj se odpraviti na potovanje Parki Ameriškega zahodaKo človek od blizu opazuje mogočna drevesa sekvoj, se počuti kot palček. Mogočna drevesa, stara preko tisoč let, spadajo med najstarejša živa bitja na našem planetu. Ko jih v tišini božaš, objemaš, lahko začutiš lastno minljivost. Na sprehodu v divjini ameriškega gozda lahko z malo sreče opazuješ tudi črnega oz. rjavega medveda.

6.   Dolina smrti

6. V dolini smrti 300x199 - 10 razlogov, zakaj se odpraviti na potovanje Parki Ameriškega zahodaSam kraj ima strašljivo ime. Dejstvo je, da gre v resnici za področje, kjer pade le malo dežja in kjer je zelo vroče. Uradno so v letu 1913 v dolini smrti zabeležili temperaturo 56,7 °C, kar je bil dolgo časa svetovni temperaturni rekord. Skozi dolino smrti poteka tudi največja ameriška depresija, ki se v najnižji točki spusti 86 m pod gladino morja. Hkrati pa je to kraj neverjetne lepote, predvsem zaradi številnih skal, ki se v različnih urah dneva obarvajo v čarobne barve.

7.   Navajo staroselci

7. Navajo staroselci 300x199 - 10 razlogov, zakaj se odpraviti na potovanje Parki Ameriškega zahodaKo obiščemo Monument Valley oz. Dolino spomenikov podoživimo pokrajino, ki smo jo že kot otroci spoznavali skozi številne filme. Pred nami vstajajo značilne mizaste gore, klifi, kanjoni in sipine, ki smo jih videli na platnu že velikokrat. To je svet, ki ga upravljajo in kjer žive staroselci Navajo, ki nam svojo deželo in njihovo življenje nekoč in danes predstavijo iz prve roke.

8.   Dežela kanjonov

8. Dežela kanjonov 300x199 - 10 razlogov, zakaj se odpraviti na potovanje Parki Ameriškega zahodaOd blizu spoznavamo visoki plato reke Colorado, kjer je reka s pomočjo ostalih sil narave skozi tisoče let preoblikovala naravo. Vozimo in sprehajamo se po parkih Zion, Bryce, Arches, kjer čisto od blizu spoznavamo vse lepote narave. Mogočni klifi, kanjoni, stožci, okna in številni oboki se nam izmenjujejo pred očmi. Odpravimo se na rafting po reki Colorado, kjer tvorca naše zgodbe spoznavamo čisto od blizu in na drugačen način.

9.   Grand Canyon / Antelope Canyon

9. Veliki kanjon 300x199 - 10 razlogov, zakaj se odpraviti na potovanje Parki Ameriškega zahodaGrand Canyon / Antelope Canyon: je lahko kaj še bolj drugačno v svoji lepoti. Dva obraza iste slike, vsak poseben v svoji neizmerni lepoti. Antelope canyon, daleč najmanjši park, kjer hodimo po ozkem kanjonu, ki je dolg le par sto metrov, je noro lep v različni kombinaciji barv in senc, ki se igrajo pred našimi očmi. In na drugi strani eden in edini Veliki kanjon, ki je tako ogromen, da se sprva počutiš čisto majhnega, izgubljenega, ko stojiš na robu kanjona in opazuješ vse te dimenzije. Kako je sploh mogoče, da voda oz. reka ustvari kaj takega. Kamor koli ti sega pogled, se pred teboj razteza ogromen kanjon v vsej svoji lepoti. Noro, nepozabno, zmanjka besed.

10.  Las Vegas

10. Las Vegas 300x199 - 10 razlogov, zakaj se odpraviti na potovanje Parki Ameriškega zahodaMesto, nastalo v začetku prejšnjega stoletja je že dolga leta sinonim za igre na srečo. S pametno politiko je danes Vegas kraj, ki ga letno obišče preko 35 milijonov obiskovalcev in kockanje ter igre na srečo že dolgo niso edini razlog obiska. Vegas se je razvil v eno izmed svetovnih prestolnic zabave, kjer gostujejo številne svetovne zvezde. In v mesto nakupov, bleščečih trgovin, kjer kreditne kartice veselo pojejo. Sprehodimo se po glavni ulici in od blizu spoznavamo ves ta blišč; ja, tudi to je Amerika.