25. jun, 2018   Agencija Oskar, Turčija, Vodniki  

 

10 razlogov, zakaj je Turčija enkratna dežela …

 … in zakaj se vanjo vsakič, ponovno in zmeraj vračam.

Piše: vodnik Maj
1. Turki pravijo yavaş yavaş. Počasi, počasi. In res, ko si v Turčiji, začutiš, da lahko življenje teče počasneje, kot si navajen. In kmalu se v turški ritem zaziblješ tudi sam.
2. Pri tem seveda pomaga turški čaj. Pije se zjutraj, opoldne, zvečer; kadarkoli, kjerkoli in s komerkoli. Najlepši je občutek, ko se utrujen usedeš v turško čajnico po celodnevnih ogledih in v senci pod drevesom naročiš čaj tako, da na ves glas zavpiješ: Abi, bir çay!

Turčija - ljudje in čaj

3. Turki so izredno darežljivi, prijazni, dobrohotni in gostoljubni. Bolj proti vzhodu države greš, bolj se to čuti. Resni, nasmejani, kričeči ali molčeči. Ko jih ogovorite, začutite drugačnost in prijaznost – sploh ni pomembno, če ne znate njihovega jezika.

4. Turški bazar je pač nekaj posebnega. Na njem lahko najdete vse, kar si želite, ter še mnogo stvari za katere sploh niste vedeli, da vas čakajo. Začimbe, šale, ogrlice, suho sadje … Kdaj nazadnje vam je prodajalec rekel, da je danes poseben dan, že zato ker ste vi vstopili v njegovo trgovinico?

Turški bazar

5. Ko začutite lakoto, pa lahko spoznate razsežnosti turške kulinarike. Turki imajo najraje rejeno ovco, temu primerno lahko dobite pečeno meso na 1001 način. Če niste mesojedci, pa imate na izbiro res ogromno raznovrstnih zelenjavnih jedi. Ste že slišali za cağ kebab; keşkek; menemen, imam bayıldı, işkembe çorbası?

Turška kulinarika

6. Res je, Turčija je velika država in razdalje na poti so dolge. Vendar je pokrajina neverjetna in raznolika! Stepe centralne Anatolije, ko se cesta vije pred teboj v nedogled … Suho polpuščavsko podnebje jugovzhodne Turčije, kjer se vije reka Evfrat, ki prinaša življenje … Mediteransko zelenje ob Sredozemlju – oljke, borovci in modro morje … Bujni gozdovi okoli Črnega morja, kjer je vse drugače kot po preostali Turčiji …

Turška pokrajina

7. Turčija je dežela različnih narodov, naseljujejo jo Turki, Kurdi, Arabci, Druzi, Grki, Armenci, Lazi, Gruzijci … Vsaka pokrajina v Turčiji ima drugačno podobo, tako kulturno kot etnično. Pravi užitek je skakati iz ene kulture v drugo, pa vendar vseeno ostati pod dežnikom turške kulture. To je na svetu prava redkost.

Ulični vrvež

8. Redko katera zemlja je bila tako pomembna v zgodovini kot Anatolija, območje, ki prekriva večji del Turčije. Tu je zibelka naše civilizacije. Najstarejše mesto na svetu, višek grške antične dobe, prve krščanske skupnosti, znanje, ki se je širilo po svetu iz Istanbula med viškom islamske kulture osmanskega imperija – vse to leži na ozemlju današnje Turčije.

Turška zgodovina - arhitektura

9. Turške slaščice pa so nekaj posebnega. Ne da se jih opisati, treba jih je preprosto poskusiti! Morda ste že slišali za lokum, baklavo, kestane şekeri, tavuk göğsü, künefe, sütlaç, helvo
10. Prijetno podnebje – potovalna sezona v Turčiji traja od aprila pa do novembra. Spomladi in jeseni je prijetno toplo, čez poletje pa prijetno vroče, ravno toliko kot prija. Lepo vreme, sonce, prijetna klima … Kaj drugega še potrebujemo za enkratne počitnice poleg dobre volje?

Turško podnebje