Zbudili smo se ob treh ob kraterju vulkana Batur na Baliju. V desetih minutkah se je skupina 29-ih sopotnikov tiho zbrala na jutranji kavici, posedli smo se v avtomobile in se odpeljali do izhodišča. Srečali smo se z lokalnimi vodniki, vsak med njimi je tukaj »boss!«, vsi pa izgledajo vsaj 15 let mlajši kot v resnici so. Dobro voljo in iskrivost so hitro prenesli na nas – vsak dan grejo gor, pa so videti srečni, kot da bi jim bilo z nami prvič!

Vzpeli smo se na vulkan Batur (1.717 m) na vzhodu Balija. Pot navzgor je trajala dobri dve uri. Hodili smo po temi in nismo videli, kje smo pravzaprav šli. Bilo nas je veliko, iz vseh koncev sveta, kot mala gosenica smo z lučkami grizli v hrib. Na poti proti vrhu se je od vzhoda začelo svitati. Iz trenutka v trenutek se je spreminjala svetloba in očarani smo prišli na vrh le kakšnih 20 minut pred sončnim vzhodom.

Za zaslužen zajtrk skoraj ni bilo časa, saj se je začela veličastna predstava sončnega vzhoda, trenutno spreminjajoče narave okoli nas. Iz vzhoda je nad nas gledal visoki Rinjani (Lombok), kamor se naša skupinica povzpne naslednji teden. Na Baliju smo občudovali najvišji vrh Agung, sveto goro bogov, balijsko Šambalo ter še en vulkan na vzhodu, Bratan. Okoli nas je bila kaldera prvega vulkana in pod nami se je svetlikalo veliko vulkansko jezero. Bilo je izjemno.

Ko smo se vračali smo šele dobro videli, kje smo se vzpenjali. Pokrajina se je iz trenutka v trenutek odevala v vse bolj sončne odtenke. V penzion smo se vrnili okoli devete ure. V tem času je pri nas odbila tretja ura zjutraj. Tolikšna je časovna razlika med Slovenijo in Indonezijo.

Z vzponom na vulkan Batur je današnji potovalni dan že dobil smisel. Vendar se naš potovalni dan šele prav začenja. Cel dan bomo lahkotno raziskovali Balijske resničnosti vidnega in nevidnega sveta, zvečer pa prispemo v naš mali odmaknjeni obmorski raj – Amed.  Morda nas jutri zamika še ena balijska poslastica – sončni vzhod na Pura Lempuyang, glavnem templju sončnega vzhoda na otoku tisočerih templjev.

Zato ni čudno, da se sopotnikom po četrtem dnevu potovanja zdi, kot bi bili že deset dni na poti. Takšna so naša indonezijska potovanja. Počivamo pa potem šele doma. Nepozabnih doživetij pa torej ne moremo več pozabiti! 😊

Lep pozdrav iz Indonezije,

Oskar

Tags:

Zadnji bojni posvet pred prvomajskimi prazniki in poletno sezono. Bilo je veselo in lahkotno. Vse je pripravljeno, vzdušje v Agenciji Oskar pa še nikoli ni bilo tako prijetno in sproščeno. Znani so novi izzivi in razvojne smeri in HURA – vse najlepše je šele pred nami! Kaj vse se je dogajalo, si oglejte v fotogaleriji.

 

Sem vodnica agencije Oskar in pred nekaj leti sem odkrila Škotsko. Ker sem obiskala veliko različnih dežel, v njih tudi vodila in se že nekako »udomačila«, sem se Škotske zelo veselila. Tam so dež in megla in mraz in … in čudoviti gradovi ter zgodbe, ki naravnost pritičejo takemu vremenu. Ima nenavadno naravo, ki kar kliče po fotografiranju, in ima žlahtnost, ki pritiče deželi s tako mogočno ter pomembno preteklostjo. In Škotska me ni razočarala! Pravzaprav še veliko več – dala mi je, in mi še vedno daje, nova in nova izhodišča, zanimanja, odpira nove vpoglede ter drugačna razumevanja. Prav to me najgloblje bogati.

Škotska

Čeprav je čisto blizu, samo malo čez morje Irska in sta malo južneje še Anglija ter Wales, je Škotska prav edinstvena kombinacija vsega, kar na severu Evrope in v Veliki Britaniji res obožujem ter v čemer uživam.
Najprej je to neverjetna zgodovina, ki v en mah pričara Vikinge, Kelte, Rimljane, Angleže in skorajšnjo neodvisnost. V njej vedno znova iščem odgovore in razlage, zakaj je dežela takšna, kot je, zakaj ljudje tako razmišljajo, zakaj imajo tako zelo dobre univerze in tako magična starodavna mesta ter gradove.
Iz zgodovine črpam tudi svoje navdušenje nad arhitekturo. Ne mislim zgolj na mestno arhitekturo, kje pa! Na Škotskem uživam tudi jaz, ki od narave vedno hočem še več in še bolje! Tam najdem zame idealno kombinacijo divje narave, čudovitih parkov in vrtov ter mogočnih gradov, med katerimi jih ima nemalo še vedno kakšnega duha v sobani ali kleti. Gradovi na Škotskem so za ljubitelje lepot in umetnosti ter vsega žlahtnega prava poslastica! Prav vsi so ohranili čudovito notranjo opremo, ob kateri se učimo o tem, kako so ljudje nekoč živeli, kaj jim je bilo všeč, kaj so jedli, kako so se oblačili, koliko so spali in tudi kako so ljubili, sovražili, sodelovali ali razdvajali. Vse to odkrivamo, ko se sprehajamo po mogočnih hodnikih, ljubkih sobanah in razkošnih dvoranah. V vsem tem je globoko prisoten škotski duh, tu je vedno mogoče najti odmev Višavja in severnih otokov, kjer se zgodba »škotskosti« pravzaprav začne ter še vedno bogato ohranja.

Škotska - utrinki

Ko se vozimo po prostranstvih glenov, ob številnih lochih in skozi mala naselja Višavja, mi veselo igra srce. To je narava, v kateri bi lahko preživela vse svoje življenje. Ko je malo sonca in so barve bolj zatohle, je nežna, silovita pa, kadar se prikaže žarek ter barve zasijejo tako močno, da niti sončna očala ne pomagajo. To je narava, ki v svojem bistvu združuje moč geoloških sil in bogastvo človeka, ki se je na njenih negostoljubnih gričih naučil preživeti. In ne mine dolgo, ko v jezeru zagledaš plavut pošasti, ko ob obali v valovih uzreš kodre morske deklice in na pečinah, pod grmom, zaslutiš škratovo kapo. Na Škotskem je magičnost, pravljičnost, nevsakdanjost tesno prepletena z realnostjo in težko je reči, kaj je res ter kaj ni.
Na potovanju skozi Škotsko realnost in zgodovino, skozi njeno življenje ter pravljice se vedno znova zavemo, kako malo o njej v resnici vemo od zunaj in koliko še ima ponuditi. Zelo rada vodim Oskarjev program Skrivnostna Škotska Lepotica, saj je poln priložnosti za ponovna odkrivanja in stara znanstva. Popelje nas skozi Edinburg, ki je zame čisto pravi časovni stroj, ki nas vrne v srednji vek, začara nas z malo kapelico Rosslyn in njeno izbrano kamnoseško opremo (vsepovsod po stenah so številni in zelo skrivnostni simboli), ponudi razumevanje škotskega industrijskega napredka in pomen te severne dežele ob ogledu železniškega mostu Quensferry ter čudnega kolesa za ladje. Ampak tukaj se naša zgodba pravzaprav šele začenja, saj se začnemo na tej točki vzpenjati proti višinam in severu. Vmes si ogledujemo parke, gradove, dvorce, katedrale in … tudi destilarno, kjer se naučimo nekaj o škotskem viskiju (seveda ne moremo mimo pokušine) – o tej najbolj cenjeni pijači v svetu uživanja in elegance. Višavje nam razloži, kdo in kakšni so Škoti, na koncu pa Glasgow pove zgodbo o velikem uspehu, brez katerega današnje družbe ne bi bilo – industrijski revoluciji in optimistični viktorijanski dobi.
Po potovanju ugotovimo, da je bila Škotska že od nekdaj tam … čakala je in čakala, da jo končno obiščemo ter doživimo!
Alja

Več … Potovanja po Veliki Britaniji

Škotska – v deželi viskija, kiltov in dud

Škotska je dežela na skrajnem severu Velike Britanije. Tako vas bo navdušila in začarala, da si boste vedno znova želeli vrniti!
Je dežela viskija, kiltov in dud. Ko zaslišimo igranje škotskih dud in se srečamo s fanti v kiltih (pod katerimi menda ne nosijo ničesar :), začutimo, da smo zares na Škotskem …
Škotska se ponaša s svojo divjo, neokrnjeno in nepojmljivo lepo naravo. Pokrajina je osupljiva in neomadeževana. Zaznamujejo jo neskončna morja barvitih zelenih pašnikov, na katerih se brezskrbno pasejo ovce in znamenito dolgodlako škotsko govedo. V visoki travi, ki jo prekinjajo starodavne vasice, mehki hribi, v meglice oviti gozdovi in ledeniška jezera s pošastmi iz pradavnine pa se skrivajo številni zajčki.

Škotski utrinki
Skrivnostna škotska lepotica 8 dni

EDINBURG – ROSSLYN-STIRLING – grad GLAMIS – PITLOCHERY – CULLODEN – LOCHNESS – EILEAN DONAN – ISLE OF SKYE – FT. WILLIAM – GLEN COE – LOCH LAMOND – GLASGOW

Skrivnostna škotska lepotica je klasično potovanje, na katerem Škotsko raziskujemo z avtobusom, spimo v hotelih, potujemo v večjih skupinah in si ogledamo vse glavne znamenitosti. Priporočamo vsem, ki si želite na turistični način spoznati deželo.
Potovanje začnemo v Edinburgu, znanemu tudi pod imenom “severne Atene” in velja za eno najlepših in najbolj šarmantnih mest v Evropi. Mesto nas očara s svojo pravljičnostjo, s svojo mešanico tradicije in sodobnosti ter z edinstveno staro arhitekturo … Slikovite ulice, ki v svojih nedrjih skrivajo čudovite vrtove, kjer si popotnik lahko za trenutek oddahne od mestnega vrveža, vabijo s svojim pestrim dogajanjem in utripom življenja! In sredi mesta, na vrhu ugaslega vulkana, se bohoti mogočen grad, od koder se ponuja čudovit pogled na vse strani …
Ogledamo si nekaj osupljivih in preprosto spektakularnih gradov, s katerimi je posejana škotska pokrajina. Ponosni Blair, kjer ima sedež edina zasebna vojska v Evropi, mogočni Stirling, kjer so kronali škotske kralje, Glamis, kjer je odraščala kraljica mati, idilični in največkrat fotografirani Eilean Donan ter drugi. Tudi prostrana posestva, ki obdajajo gradove, po katerih se šopirijo pisani pavi, niso nič manj impresivna kot gradovi sami …
Za piko na i pa je tu neverjetna pokrajina. Prevzamejo nas zeleni pašniki, neskončno visokogorje, številna jezera ali »loch-i«, kot jim pravijo Škoti.

Škotska-Calton Hill
Doživeta Škotska 12 dni

EDINBURG – ROSSLYN- STIRLING – grad GLAMIS – PITLOCHERY- CULLODEN-LOCHNESS- SEVER ŠKOTSKE – OTOKA LEWIS IN HARRIS – ISLE OF SKYE – EILEAN DONAN – FT. WILLIAM – GLEN COE – LOCH LAMOND – GLASGOW

Doživeta Škotska je potovanje za sladokusce. Vključen je ogled vseh glavnih znamenitosti; kjer pa se klasična potovanja končajo, se moč naše doživete Škotske šele začne – vstopimo v prava škotska vzdušja in osebna doživetja, poudarjeno pa je tudi skupinsko potovalno vzdušje.
Kot dodatni sladkorčki doživete Škotske, pa je zagotovo uživanje v divji, neokrnjeni, nepojmljivo lepi naravi na severu Škotske. Peljali se bomo skozi starodavne vasice, kjer bomo doživeli pravo Škotsko. Dih nam bo vzela osupljiva pokrajina, globoka ledeniška jezera, razgibana obala, hribi oviti v meglice ter nedvomno otoka Skye ter Lewis in Harris, na katerih bomo preživeli kar 3 dni.
Potujemo v manjši skupini z najetimi vozili, kar nam da fleksibilnost in večji izkoristek potovalnega časa. Prenočujemo tudi v lokalnih penzionih – “B&B”, kjer lahko občutimo škotsko gostoljubnost in kulinariko.

Škotska-Eilean Donan

Več … Potovanja po Veliki Britaniji

Tags: , ,

Piše: vodnik Maj

No, to je to –  reko smo prestopili, most porušili, poti nazaj ni več. Irska! Vedno, ko zaslišim ime te dežele, se v meni prebudi nek vznemirljiv občutek … Glava se polni vseh prijetnih, skrivnostnih predstav o deželi … Narava, ljudje, skrivnostna bitja, jezik, kultura … Ne vem kateri škrati so za to odgovorni, ampak Irska ima takšno energijo, da ko jo imaš enkrat v mislih, ne odide iz glave, dokler je ne obiščeš. Poznate ta občutek?
Ime mi je Maj in vodim potovanja po Irskem … pravzaprav vsakič komaj čakam, da se zapolni skupina in da se zagotovi odhod. Zakaj? Ko jo boste obiskali, boste vedeli …
Irska je zame dežela z dvema obrazoma – ob lepem vremenu so sprehodi fenomenalni. Lahko občudujem vseh 40 odtenkov zelene (kičasto, vem, ampak narava je res izjemna!). Ob pršenju z neba, pa se odpravim v pub, kjer lahko začutiš (zame) pravo Irsko. Saj tudi pri nas zahajamo v bare, ampak ko si v pubu, si v pubu. Že ko vanj vstopiš, ostanejo vse skrbi pred vrati. Naročiš pivo, obrneš se naokrog in spregovoriš besedo, pa že veš kaj je novega v vasi, kdo hodi s kom, kakšno službo je dobila soseda, kdo je zmagal v hurling in kaj se spet dogaja na severu … Mešanica piva, glasbe in smeha je tisto, ki ti privablja nasmeh na ustnice. Oziroma kar smeh, ker Irci so šaljivci – mene še vedno presune njihov črni humor.

Irska - vodnik Maj

Katero potovanje izbrati? Naš Zeleni vrt Evrope je prijetno potovanje, polno vsega, res dobro dodelano. A mene pritegne vedno 12-dnevna Irska nagajivščina – meni je to potovanje, ki ima čas in svobodo. Doživimo tisto, kar je zame nujno doživeti na Irskem – lepe sprehode po nori naravi, glavne znamenitosti in imamo čas, da se izgubljamo po dveh polotokih (Kerry in Dingle), koder naša energija (in vreme) usmerjata naš dan … Vrhunsko pa je, ko na Aranskih otokih zvečer vsi turisti zapustijo otok, mi pa se odpravimo z domačini v pub! Raziskujemo s kombiji, kar vnaša dinamiko med nas in meni kot vodniku daje svobodo za še kakšen izlet v neznano.
Zakaj Irci tako radi govorijo o vremenu? Preprosto – če je sonce, si zunaj, ob dežju pa v pubu. Če vas zanima kako lahko po meglenem in deževnem dnevu na koncu vseeno rečeš vau!, Vas vabim, da se nam pridružite na odkrivanju dežele.
In ne pozabite – nobena situacija ni tako huda, da je pint piva, dobra glasba in družba ne more popraviti.

Irska 

 

Tags:

Piše: sopotnica

Heeej Ivana,

evo, zdele imam malo lufta, pa tako lep dan je, pa sem se spomnila nate oziroma na moj dopust po Maldivih in da ti še dolgujem moje “poročilo”, hahha.

No, takole, bom kar komentarje zraven slik napisala:

Pogled iz najine terase oziroma vhoda v hiško. Med potko in plažo sva imela še beach bar, tako da žejna prav gotovo nisva bila. Jaz sicer bolj malo pijem (alkohola), sladke pijače mi tudi ne grejo, tako da sem bolj na vodi. Sva se ga pa prvi dan kar lepo za šankom (ampak drugega bara, pri recepciji) kar lepo napila. Tko prijetno nasmejana sva bila …

Maldivi-pogled s terase

Čudovita vegetacija je tam. Čudovitih rožic kolikor hočeš, res lepo tudi za učke!

Maldivi - rožice

Polno bananovcev, pravzaprav imajo prav bananin nasad, ampak nikoli ni bilo nobene banane za zajtrk. Ravno tako ni bilo nobenega kokosa, pa so jih redno pobirali, nalagali v samokolnice in odvažali. Kaj so delali z njimi pa ne vem. Dobila sva ga (narezanega na krhlje) le ko sva šla šnorkljat –  tam so nam ga na koncu na ladjici ponudili.

Maldivi - bananovec

Hiške na vodi so bile na fuuuuuuul dooooolgem pomolu. Ti povem, da sva bila ful zadovoljna, da nisva bila tam, odrezana od ostalih. Če gledaš otok so oni čisto na koncu otoka in še to na res dolgem pomolu (s čuvajem, da ne hodijo vsi gor, seveda), tako da, če želiš zvečer malo v bar, imaš zeloooo daleč (razen, če greš v tistega pri njih). Skratka všeč nama je bilo, da sva bila na plaži med palmami in ne na pomolu brez življenja. Res! Pa ful sem hotla najprej tam …

Maldivi - hiške na vodi

Zelo močne tokove imajo. Če greš na en konec plaže, te vzdolž obale odnese čisto na drug konc. Zdej, če greš zavestno (z masko) je ok in potem prepešačiš nazaj. Drugače je pa zelo nevarno, ker si čisto nemočen – proti toku ni šanse da plavaš! Zato opozorila, da nosiš live jacket!

Maldivi

Recepcija. Ej, ful dober sprejem. Najprej na letališču pove un dečko kdaj cca gre čoln na otok, ampak da te bodo že oni poiskali (mini letališče) in so naju res v kafič prišli iskat, ker je bil odhod 10 min prej. Potem te pripeljejo na otok (prtljago oni pripeljejo za tabo do recepcije), te posedejo, prinesejo za pit in vzamejo dokumente, pridejo nazaj z obrazci, se podpišeš in dobiš ključ. Potem pa te odpeljejo do sobe. Prtljaga pride pa za tabo. Ej, super organizacija, res! Pa tud na splošno folk ful prijazen. Vidiš pa samo tipe (muslimanski svet pač), od vrtnarjev, natakarjev, teh ki grabijo plažo, sobarjev … ženske (tajke) so edino na masažah pa ena (tudi tajka) na recepciji. Drugače pa samo tipi.

Maldivi

Plaža, ležalniki, mreže, senca … skratka res je tako kot v katalogih oziroma slikah. Čudovito in nobene gužve!

Maldivi - pogled iz plaže

Pogled na palme iz tuša na prostem. Mega dobr! Iz sobe imaš vrata za ven, banja, wc in umivalnik sta pod streho, tuš pa je na prostem. Torej vse kar se dogaja v kopalnici je v bistvu zunaj. Mega!

Maldivi - pogled iz kopalnice

Skratka dopust je bil prečudovit in nepozaben!!!

Več … individualna potovanja

Tags: ,

Portal agencija-oskar.si uporablja piškotke, da lahko z analizo obiska izboljšujemo storitev, za namene oglaševanja ter raziskave rabe spleta. Prosimo vas, da nam prijazno dovolite, da na vaš računalnik naložimo piškotke za ta namen. V primeru, da boste nadaljevali z uporabo naše spletne strani, bomo to razumeli kot privolitev. Vašo odločitev lahko vedno spremenite tukaj.
Se strinjam
Ne strinjam se