Mehika-Prečudovita Playa Del Carmen

BELIZE

Belize

Belize, majhna a posebna in zanimiva dežela, kjer se prepustimo lepotam koralnega grebena.

Seznam potovanj  Belize

Belize


Koristne informacije

VIZE: Vize za Belize ne potrebujemo. Potrebujemo le po koncu potovanja še 6 mesecev veljaven potni list.

ZDRAVJE: Obveznih cepljenj ni. Na nekaterih območjih obstaja možnost okužbe z malarijo. O zdravju se posvetujte na Zavodu za zdravstveno varstvo Ljubljana, Zaloška 29, 1000 Ljubljana, tel.: 386 (0) 1 586-39-00, fax.: 386 (0) 1 540-31 90, info@zdravinapot.si .

Belize, pod morjemVREME: Belize imajo izraziti mokro in suho sezono. Temperature bolj ali manj ostajajo enake skozi celo leto. Količina padavin pa niha od praktično nič do večjih količin vode v posameznih mesecih. Mokro obdobje traja od junija do oktobra in suho obdobje od sredine novembra do maja. Ne glede na ti dve izraziti in predvidljivi obdobji se tako kot po vsem svetu dogajajo nepričakovani vremenski pojavi, kot so nalivi v suhem obdobju ali suša med deževnim obdobjem. Območje večkrat letno (V mokrem obdobju) prizadenejo hurikani.

Večina območij v Belizah je nižinskih in obmorskih. Tukaj se temperature gibljejo med 25 in 35°C podnevi ter ne padejo pod 15°C ponoči. Zelo podobne temperature so skozi celo leto.

Več informacij na www.wunderground.com .

HRANA IN PIJAČA: Belizejska kulinarika je mešanica prehranjevalnih navad mnogih narodov, ki v tej državi živijo. Zato tukaj najdemo tako mehiško hrano, kot so tortilje z različnimi dodatki in v mnogih oblikah, pogosti so tudi gvatemalski tamalesi – jedi iz koruznega zdroba, ne manjkajo niti posledice afriških priseljencev, kot so jedi s kasavo (tropska gomoljka, ki se je kot priloga) in stročnicami. Zelo veliko je morske hrane, saj imajo Belize veliko obale in otokov. Bistvo prehrane v Belizah so sveže sestavine. Hrana ni nujno zelo začinjena, razen tista mehiška ali gvatemalska.

Veliko je tropskega sadja. Med pijačami alkoholne kraljujejo nad brezalkoholnimi, še posebej karibski rum, s katerim se Belizejci radi ponašajo, da je najboljši na Karibih. Tudi druge različice alkoholnih pijač obstajajo in dolga vrsta brezalkoholnih.

Svetujemo vam pitje zgolj ustekleničene vode. Za vse ostale podatke pa vam bo na voljo vaš vodnik.

Belize-plažaVARNOST: Belize so varna dežela. Kljub temu je pomembna previdnost, še posebej v krajih, kjer je veliko gneče, kot so tržnice.

Priporočamo vam, da ste ves čas pozorni na osebno lastnino in da ne nosite na potovanje dragocenosti ali drugih vrednejših predmetov! Agencija Oskar ne odgovarja za njihovo morebitno izgubo.

OBLEKA: V tradiciji ni nobenih omejitev glede oblačenja. Kljub temu vam priporočamo nevpadljiva in seveda udobna oblačila.

Pripravite se na toplo karibsko vreme. Ker je veliko morja, ne pozabite na kopalke in brisačo. Pomembna je zelo dobra zaščita pred soncem. Za morebitne hladnejše večere ali noči ne bo odveč kakšen kos toplih oblačil.

LOKALNA VALUTA: Belizejski Dolar – oznaka BZ$ (1BZ$ = 100 centov)

KREDITNE KARTICE, BANKOMATI: S kreditnimi karticami lahko plačujete v večjih trgovinah v mestih. Denar lahko dvignete tudi na bankomatih z različnimi provizijami (VISA, MASTERCARD, nekje MAESTRO). Ker bankomati in trgovine, ki podpirajo kreditne kartice niso pogosti, imejte s sabo dovolj gotovine za celoten čas potovanja. Priporočamo vam ameriške dolarje.

PLANIRANI STROŠKI: Za tekočo potrošnjo (hrana, pijača, manjši nakupi) se predvideva poraba od 25 do 35 USD na dan. V gornji znesek niso vštete priporočljive napitnine in doplačila.

KOMUNIKACIJA, TELEFON, INTERNET: Klicna številka iz Belizeja v Slovenijo je 00386 + območna št. (brez 0) + klicana številka.

Klicna številka iz Slovenije v Belize je 00 501 + območna št. (brez 0) + klicana številka.

Naši mobilni telefoni v Belizah ne delujejo. Internet je na voljo v hotelih in mestih.

ELEKTRIČNA NAPETOST: 120V/Hz. Potrebovali boste adapter, saj so v Belizah vtičnice z dvema ozkima, ploščatima odprtinama.

SPLOŠNI PODATKI O DEŽELI

  • Velikost: 22,966km2
  • Prebivalstvo: cca. 312 000
  • Glavno mesto: Belmopan
  • Jezik: angleški, španski, kreolski, majevski, garifuna
  • Vera: rimskokatoliška 40%, protestanti 31,7%, jehove priče 1,7%, druge vere 10,2%, neopredeljeni 15,6%;
  • Ureditev: parlamentarna demokracija, del Britanskega Commonwealtha, 6 okrožij, vodja države: kraljica Elizabeta II, ki jo predstavlja guverner general Sir Colville Young;
  • Lokalni čas: GMT -6
  • Priporočamo: knjige, zemljevidi, vodiči ...

Belize izbrana potovanja

Portal agencija-oskar.si uporablja piškotke, da lahko z analizo obiska izboljšujemo storitev, za namene oglaševanja ter raziskave rabe spleta. Prosimo vas, da nam prijazno dovolite, da na vaš računalnik naložimo piškotke za ta namen. V primeru, da boste nadaljevali z uporabo naše spletne strani, bomo to razumeli kot privolitev. Vašo odločitev lahko vedno spremenite tukaj.
Se strinjam
Ne strinjam se
Želim izvedeti več