Bangladeš-Dežela rek

BANGLADEš

Bangladeš - V kraljestvu bengalskega tigra

Bangladeš je dežela rek, bengalskih tigrov, čajnih plantaž, izgubljenih budističnih kraljestev ter prijaznih ljudi. Za ljubitelje drugačnosti, nedotaknjenosti!

Seznam potovanj Bangladeš - V kraljestvu bengalskega tigra

Bangladeš


Koristne informacije

VIZUM: Slovenci potrebujemo bangladeški vizum, ki ga pridobimo na letališču v Dhaki ob predložitvi posebnega obrazca, 3 barvnih fotografij, potnega lista in plačilu približno 55 USD. Potni list mora biti veljaven najmanj 6 mesecev.

ZDRAVJE: Obveznih cepljenj ni.

Bangladeš-Hribovita pokrajina okoli BandarbanaVREME: Bangladeš ima značilno tropsko podnebje. Najprimernejši čas za obisk Bangladeša velja za obdobje med oktobrom in marcem, ko je zrak osvežilnejši in se dnevne temperature gibljejo med 20 in 25° C. Obdobje z najmanj padavinami je med oktobrom in marcem.

Med aprilom in oktobrom je v Bangladešu vroče in vlažno obdobje. Temperature zlahka presežejo 40° C, poletje pa prinese tudi deževno (monsunsko) dobo.

Več informacij na www.wunderground.com.

HRANA IN PIJAČA: Bangladeška kuhinja ni toliko poznana po svetu kot sosednja indijska, sta si pa zelo podobni. Bangladeška kuhinja se razlikuje glede na območje, kjer se nahajamo, a ima celotna prehrana kar nekaj skupnih značilnosti. Veliko je zelenjavnih jedi na skoraj nešteto različnih načinov. Ker se Bangladeš ponaša z več kot 700 rekami, je riba zelo popularna jed.
Bangladeš-Slojni čajTudi v bangladeških kuhinjskih loncih se pogosto znajde kakšno meso, največkrat piščanec. Vedno je na voljo tudi veliko svežega sadja, so pa Bengalci, tako kot sosednji Indijci, tudi izvrstni slaščičarji in seznamu različnih slaščic kar ni konca.

Med pijačami je vsesplošno priljubljen bangladeški sladek čaj, ki mu delajo družbo še mnoge druge brezalkoholne pijače. Alkohol v Bangladešu uradno ni dovoljen. Na voljo so v nekaterih (boljših) restavracijah in hotelih. Svetujemo vam pitje zgolj ustekleničene vode.

Prehranjujemo se v preverjenih lokalnih restavracijah z domačimi jedmi. Kosila in večerje v lokalnih restavracijah so veliko doživetje dežele, saj okusite okuse dežele v avtentičnih okoljih!

Za vse ostale podatke pa vam bo na voljo vaš vodnik.

VARNOST: Bangladeš je varna dežela. Ljudje so prijazni in odprti. Kljub pretežno prijaznim in poštenim ljudem pa se v gneči tržnic in večjih krajev vedno gibljejo tudi žeparji, ki lahko izkoristijo priložnost. Priporočamo vam, da ste ves čas potovanja pozorni na osebno lastnino in da ne nosite na potovanje dragocenosti ali drugih vrednejših predmetov!

Bangladeško prevozno sredstvo - Rikše v DhakiAgencija Oskar ne odgovarja za morebitno izgubo vaše osebne lastnine. Za vse ostale podatke pa vam bo na voljo vaš vodnik.

OBLEKA: Gibali se bomo po muslimanskem svetu, kjer veljajo drugačna pravila obnašanja in oblačenja kot pri nas. Za ženske priporočamo dolge hlače, majice s kratkimi rokavi naj imajo rokave čim bolj do komolcev. Sploh velja pravilo, da naj bodo pokrita kolena, ramena in dekolte. Za moške priporočamo dolge hlače (vsaj prek kolen). Volnen pulover ali srajca ne bosta odveč. Kot osnovno obutev predlagamo močne sandale, primerne tudi za daljše sprehode. Poleg sandal so nujne še športne copate. Pomembna je dobra zaščita pred soncem.

LOKALNA VALUTA: Taka (BDT)

KREDITNE KARTICE, BANKOMATI: S kreditnimi karticami lahko plačujete v večjih trgovinah v večjih mestih. Denar lahko dvignete tudi na bankomatih z različnimi provizijami (predvsem VISA) le v večjih mestih. Včasih dvigovanje na bankomatih ne deluje, zato vam priporočamo dovolj gotovine (USD) za celo potovanje!

PLANIRANI STROŠKI: Za tekočo potrošnjo (hrana, pijača, manjši nakupi) se predvideva poraba od 20 do 30 USD na dan. V gornji znesek niso vštete priporočljive napitnine in doplačila.

KOMUNIKACIJA, TELEFON, INTERNET:

Klicna številka iz Bangladeša v Slovenijo je 00386 + območna št. (brez 0) + klicana številka.

Klicna številka iz Slovenije v Bangladeš je 0088 + območna št. (brez 0) + klicana številka.

Telefoni so na voljo v večjih krajih, mobiteli delujejo večinoma povsod. Internet je na voljo v vseh večjih krajih.

ELEKTRIČNA NAPETOST: Napetost 220 V in uporabljajo vtičnice na tri luknje (tako kot v Angliji). Adapterje se lahko kupi na kraju samem.

SPLOŠNI PODATKI O DEŽELI

  • Velikost: 143,998 km2
  • Prebivalstvo: cca. 166 milijonov
  • Glavno mesto: Dhaka
  • Jezik: uradni Bangla (bengalski), angleški
  • Vera: muslimani 89,5%, hindujci 9,6%, ostalo 0,9%
  • Ureditev: republika, 7 divizij, vodja države: predsednik: Abdul Hamid
  • Lokalni čas: GMT +5
  • Priporočamo: knjige, zemljevidi, vodiči, ...

 

Bangladeš izbrana potovanja

Portal agencija-oskar.si uporablja piškotke, da lahko z analizo obiska izboljšujemo storitev, za namene oglaševanja ter raziskave rabe spleta. Prosimo vas, da nam prijazno dovolite, da na vaš računalnik naložimo piškotke za ta namen. V primeru, da boste nadaljevali z uporabo naše spletne strani, bomo to razumeli kot privolitev. Vašo odločitev lahko vedno spremenite tukaj.
Se strinjam
Ne strinjam se
Želim izvedeti več