Azores-Pico-vinogradniška kultura

AZORSKI OTOKI

Azorski otoki

Azori so potovanje za dušo, oči in nas same.

Seznam potovanj Azorski otoki

Azorski otoki


Koristne informacije

VIZE: Slovenci potrebujemo veljaven potni list ali osebno izkaznico.

Azori-pogled na jezera ZDRAVJE: Obveznih ali priporočljivih cepljenj za to potovanje ni. Če jemljete kakšna posebna zdravila, jih zadostno količino vzemite s seboj. Priporočamo, da sklenete dodatno zdravstveno zavarovanje z asistenco v tujini in/ali si pravočasno priskrbite Evropsko kartico zdravstvenega zavarovanja, več na www.zzzs.si.

Nekaj splošnih napotkov o zdravju na potovanju si lahko preberete na spletni strani Zavoda za zdravstveno varstvo Slovenije https://www.zdravinapot.si/.

VREME: Spada med oceansko-subtropsko podnebje z manjšimi letnimi temperaturami nihanji. Dnevne temperature na Azorih se poleti gibljejo med 16 in 24 °C, večeri in noči so lahko hladnejše (od 13 do 18 oC). Možne so padavine. Vreme na Azorih je lahko povsem nepredvidljivo, bodite pripravljeni na vse. Količina povprečnih letnih padavin narašča od vzhoda proti zahodu, od 700 do 1600 mm letno.

Priporočamo čebulno oblačenje. Glede na spremenljivo vreme, vsekakor spremljajte vremensko napoved.

Za več informacij si poglejte na https://www.worldweather.org ali na https://www.wunderground.com.

HRANA IN PIJAČA: Azorska kuhinja je bolj ali manj obdržala okuse iz časov odkritij. Steber lokalne kuhinje ostaja juha, ki jo še zmeraj postrežejo vsaj dvakrat na dan. Bolj kot je gosta, boljša je. Običajno postrežejo z zelenjavno juho kot je caldo verde; krompirjeva juha z zeljem, piščančjo obaro ali ribjo juho.

Medtem, ko je riba (obožujejo polenovko; bacalau a bras, bacalau com natos ali bacalau na chapa so samo trije od 365-ih načinov priprave. Med ostale morske specialitete se uvrščajo mečarica, hobotnica, jastog, rakci in številne lokalne vrste rib) predstavljala osnovo jedilnika, se je piščančje, goveje ali svinjsko meso jedlo samo ob posebnih priložnostih in praznikih, tudi glede na socialni status.

Na Azorih kot predjed postrežejo sir, kruh in omako iz popra, bogata pa je tudi izbira sadja (ananas, banane, pasijonke, pomaranče, limone).

Azori-vulkan PicoNa Azorih je vsesplošno razvito pitje kave, znani so po likerjih iz pasijonke in ananasa, poceni pivu in kakovostnih belih vinih, predvsem na otoku Pico.

VARNOST: Azori so izredno varna otoška skupina in praktično ne obstajajo nobeni zadržki glede varnosti. Kljub vsemu priporočamo, da ste ves čas potovanja pozorni na osebno lastnino in da ne nosite na potovanje dragocenosti ali drugih vrednejših predmetov! Agencija Oskar ne odgovarja za njihovo morebitno izgubo.  

OBLEKA: Na Azorih ni nobenih posebnosti glede oblačenja. Vreme je lahko zelo spremenljivo (sonce, dež, veter), zato priporočamo, da imate pri sebi vedno dežnik in vodoodporno vetrovko. Priporočamo tudi nekaj tople obleke za morebitne hladnejše dni in pohodno obutev. Priporočamo, da s seboj vzamete tudi:

  • Dobro pohodno obutev (nizke udobne pohodne čevlje in visoke udobne pohodne čevlje za vse tiste, ki nameravajo osvojiti vrh Pico)
  • Pohodne palice, sploh če imate občutljiva kolena.
  • Manjši nahrbtnik – potrebovali ga boste čez dan za vse malenkosti in dnevne potrebščine.
  • Prav pride tudi žepni nož – za sadje, sir ... (obvezno ga shranite v veliki kos prtljage).
  • Fotografiranje – na vsako potovanje radi obujamo spomine, zato se oskrbite z zadostno količino spominskih kartic že doma.
  • Kopalke, brisačo, zaščito pred soncem (glava, ramena, noge).

LOKALNA VALUTA: Lokalna valuta je evro (EUR).

KREDITNE KARTICE, BANKOMATI: S kreditnimi karticami lahko plačujete povsod, denar lahko dvignete tudi na bankomatih (VISA, MASTERCARD, nekje MAESTRO).

Azori-Villa FrancaPLANIRANI STROŠKI: Za tekočo potrošnjo (hrana, pijača, manjši nakupi) se predvideva poraba okrog 100-200 EUR na potovalni teden.

KOMUNIKACIJA, TELEFON, INTERNET:
Klicna številka iz Portugalske v Slovenijo je 00 386 + območna št. (brez 0) + klicana  številka.
Klicna številka iz Slovenije na Portugalsko (Azore) je 00 351 + območna št. (brez 0) + klicana številka.

Pokritje vašega mobilnega omrežja preverite pri vašem operaterju. Telefoni in internet so na voljo povsod. Večina hotelov, restavracij in barov razpolaga z brezplačno Wi-Fi mrežo.

ELEKTRIČNA NAPETOST: ista kot pri nas.

SPLOŠNI PODATKI O DEŽELI

Velikost: 2,355 km2
Prebivalstvo: 245,746
Glavno mesto: Ponta Delgada
Jezik: portugalski
Religija: rimo-katoliška
Ureditev: avtonomna regija Portugalske
Lokalni čas: srednjeevropski čas -1 ura.
Priporočamo: knjige, zemljevidi, vodiči ...

Azorski otoki izbrana potovanja

Portal agencija-oskar.si uporablja piškotke, da lahko z analizo obiska izboljšujemo storitev, za namene oglaševanja ter raziskave rabe spleta. Prosimo vas, da nam prijazno dovolite, da na vaš računalnik naložimo piškotke za ta namen. V primeru, da boste nadaljevali z uporabo naše spletne strani, bomo to razumeli kot privolitev. Vašo odločitev lahko vedno spremenite tukaj.
Se strinjam
Ne strinjam se
Želim izvedeti več