Dunaj-Palača Shoenbrunn

AVSTRIJA

Avstrija - Dežela gora in klasične glasbe

Poletno smučanje na ledeniku nad Kaprunom, očarljivi Salzburg, romantični Innsbruck, zimsko obarvani Kitzbuhl in koroška jezera s Celovcem! Vse to je Avstrija!

Seznam potovanj Avstrija - Dežela gora in klasične glasbe

Avstrija


Koristne informacije

OBVEZNI DOKUMENTI: Slovenski državljani lahko v vse države članice EU vstopamo z veljavno osebno izkaznico ali seveda z veljavnim potnim listom. Priporočamo, da ločeno shranite fotokopijo dokumenta.

ZDRAVJE: Obveznih cepljenj ni.

Avstrija - GradecVREME: Zaradi topografske raznolikosti Avstrije razlikujemo tri bistvena podnebna območja: vzhod, kjer prevladuje panonsko podnebje s celinskimi vplivi, kar pomeni malo padavin, vroča poletja, a le zmerno hladne zime; gorske regije z alpskim podnebjem, ki imajo obilo padavin, kratka poletja ter dolge zime; ter preostalo območje države, kjer prevladuje zmerno celinsko podnebje z atlantskimi vplivi (na zahodu) in celinskimi vplivi (na jugovzhodu). Temperature so zelo odvisne od nadmorske višine. Povprečne poletne temperature so okrog 20°C, medtem ko se povprečne zimske temperature gibljejo okrog 0°C. Najboljši čas za obisk je od aprila do oktobra.

Več informacij na http://www.wunderground.com/.

HRANA IN PIJAČA: Avstrija se je v zadnjih letih razvila v pravo deželo za sladokusce, mednarodni sloves pa sta ji prinesla dunajski zrezek (Wiener Schnitzel, po navadi iz teletine) in jabolčni štrudelj (Apfelstrudel). Avstrijska kuhinja je zelo raznolika, saj je mešanica okusov različnih narodov: nekdanja monarhija je bila pravi kulinarični talilni lonec, kamor so priseljenci prinesli kuharske recepte svoje domovine, avstrijska kuhinja pa je prevzela le najboljše in jim dodala svojo komponento. Še posebej slovi dunajska kuhinja kot edinstvena in mednarodno znana; običajno je zelo bogata in težka in brez spoštovanja do holesterola.

Avstrija - Germ knedelOdvisno od tega, kako pomemben je gost oziroma priložnost, lahko tipičen avstrijski obrok vključuje od 2 do 7 jedi. Običajno je obrok sestavljen iz predjedi, juhe ter glavne jedi z eno ali dvema prilogami. Obrok lahko vključuje tudi sladico, ki je po navadi v obliki torte (le kdo ne pozna slavne linške ali Sacher torte?). Ob dobrem obroku se pije pivo (Schwechater, Gösser, Adambräu, …) ali vino (najslavnejše je Gumpoldskirchen). Tudi pitje kave je zelo pomembna družabna aktivnost in del avstrijskega vsakdanjika - ritual s kavo in sladico se dnevno odvija v kavarnah ob 4 uri popoldne. In "pravi« Avstrijec nikoli ne naroči samo "kavo", saj obstaja beseda za vsako vrsto kave, ki si jo lahko zamislite.

Avstrijska voda slovi po svoji čistosti in je pitna povsod v državi.

Avstrija - Grossglockner, ledeniško jezeroVARNOST: Varna dežela. Pozorni moramo biti na osebno lastnino. Dragocene predmete (denar, kreditne kartice, potni list in druge vrednosti) imejte vedno pri sebi ali jih shranite v hotelski sef. Agencija Oskar ne odgovarja za njihovo morebitno izgubo. Za vse ostale podatke pa vam bo na voljo vaš vodnik.

OBLEKA: Ni posebnosti pri oblačilih. Kakšen dodaten kos toplih oblačil ne bo odveč, ne glede na letni čas. Priporočamo vam, da imate pri sebi vedno tudi vodoodporno vetrovko in dežnik za morebitne plohe. Pri obutvi vam priporočamo udobne čevlje, v katerih lahko dobro hodite, poleti morda odprte čevlje za toplejše dni.

LOKALNA VALUTA: Euro.

Avstrija - Dunaj, Hundertwasserjeva hišaKREDITNE KARTICE, BANKOMATI: Uporaba kreditnih kartic je v Avstriji zelo razširjena; z običajnimi karticami (npr. MasterCard in Visa) je moč plačevati v številnih hotelih, restavracijah, trgovinah ter na skoraj vseh bencinskih črpalkah. V številnih trgovinah in storitvenih obratih lahko plačujete tudi s plačilno kartico Maestro in kodo za bankomat. Denar lahko dvignete tudi na bankomatih z različnimi provizijami (glede na kartico). V vsakem primeru vam priporočamo nekaj gotovine za vsak slučaj!

PLANIRANI STROŠKI: Za tekočo potrošnjo (hrana, pijača, manjši nakupi) se predvideva poraba od 25 do 35 EUR na dan. V gornji znesek niso vštete priporočljive napitnine in doplačila.

KOMUNIKACIJA, TELEFON, INTERNET: Klicna številka iz Avstrije v Slovenijo je 00 386 + območna št. (brez 0) + klicana številka.

Klicna številka iz Slovenije v Avstrijo je +43 + območna št. (brez 0) + klicana številka.

Pokritje vašega mobilnega omrežja preverite pri vašem operaterju. Telefoni in internet so na voljo povsod.

ELEKTRIČNA NAPETOST: Napetost je 230 V; uporabljajo takšne vtičnice kot v Sloveniji.

SPLOŠNI PODATKI O DEŽELI

Velikost: 83 870 km2
Prebivalstvo: cca. 8,5 milijonov
Glavno mesto: Dunaj
Jezik: nemški
Vera: rimo-katoliki 63,5 %, islam 7 %, pravoslavci 6 %, protestanti 3,8 %, ostalo ali ateisti 19,7 %
Ureditev: zvezna parlamentarna republika devetih dežel, razdeljena na 84 političnih in 15 statutarnih mest; predsednik države: Heinz Fischer
Lokalni čas: GMT +1
Priporočamo: knjige, zemljevidi, vodiči ...

Avstrija izbrana potovanja

Portal agencija-oskar.si uporablja piškotke, da lahko z analizo obiska izboljšujemo storitev, za namene oglaševanja ter raziskave rabe spleta. Prosimo vas, da nam prijazno dovolite, da na vaš računalnik naložimo piškotke za ta namen. V primeru, da boste nadaljevali z uporabo naše spletne strani, bomo to razumeli kot privolitev. Vašo odločitev lahko vedno spremenite tukaj.
Se strinjam
Ne strinjam se
Želim izvedeti več