Buenos Aires-Kongresna palača

ARGENTINA

Argentina – Živahen ples kulture in narave

Argentina veliko asociacij prikliče že z imenom. Med najbolj klasične spadajo tango, Buenos Aires, nogomet, Patagonija, Andi. Začetni in pravi razlogi za obisk.

Seznam potovanj Argentina – Živahen ples kulture in narave

Argentina


Novice iz bloga

Ena ornitološka

Piše: Vodnik Dominik Blaž Tole zgodbo bom začel s podatkom, da je bila omejitev teže za prtljago na naših notranjih letih po Argentini...

Kadeča se gora

Tekst in fotografije: Blaž Dominik Na naši poti po Patagoniji nas je bilo v skupini pet, od tega ena ženska, Sonja. Ko sem v Buenos Aire...

Ledeni tango v Patagoniji - fotogalerija

Nepozabno potovanje, kjer napolnite pljuča s svežim zrakom, si razširite obzorja, sprostite duha in ustvarite nepozabne spomine. " ord...

Koristne informacije

VIZE: Vizum za slovenske državljane ni potreben (za bivanje do 3 mesecev).

ZDRAVJE: Cepljenja niso obvezna. O zdravju se posvetujte na Zavodu za zdravstveno varstvo Ljubljana, Zaloška 29, 1000 Ljubljana, tel.: 386 (0) 1 586-39-00, fax.: 386 (0) 1 540-31 90, info@zdravinapot.si .

Argentina-kongresVREME: Argentina je ogromna dežela in njeno podnebje je izjemno raznoliko. Od subtropskega do zelo hladnega. V Argentini poznamo štiri letne čase, a so časovno na vrsti ravno obratno kot v naši, severni polobli. Pomlad je med septembrom in novembrom, poletje med decembrom in februarjem, pomlad med marcem in majem ter zima med junijem in avgustom. Različni letni časi so primerni za različna območja Argentine.

1. Patagonija (južni del Argentine) je najbolj prijetna v času poletja, med decembrom in februarjem. Takrat se sicer zelo nizke temperature dvignejo tudi do 15, na lepe sončne dni celo 20°C. Nočne temperature so v tem času prav tako zmerne in ne padajo pod 0°C. November in marec sta še pogojno vremensko primerna za obisk Patagonije. Jesen je čas, ko je v Patagoniji največ padavin. Zime so neprimerne za obisk, saj so izjemno hladne.

2. Vsi severni predeli Argentine (z Buenos Airesom) so poleti zelo vroči in temperature pogosto presegajo 35°C. Zelo prijetni so ti kraji v času pomladi ali jeseni, ko se temperature držijo pod 30°C. Jesen ima sicer največ padavin. Zime so za to območje Argentine lahko zelo prijetne, v samem Buenos Airesu pozimi (junij – avgust) temperatura ne pade pod 5°C.

Več informacij na www.wunderground.com .

Patagonija-pingviniHRANA IN PIJAČA: Argentinska kulinarika se je razvila na podlagi mediteranskih vplivov (ki so jih prinesli s sabo španski in italijanski naseljenci) ter poljščin, ki tam rastejo in tamkajšnjih živali. Pri argentinski kulinariki je prva jed, ki se jo izpostavi asado in gre za argentinski žar, svetovno znan. Vse v Argentini se vrti okrog mesa. Od mesa je na prvem mestu govedina in Argentinci povprečno pojedo skoraj 80 kg govedine na leto (povprečno na prebivalca). Zato so postali pravi mojstri v pripravi te po vsem svetu znane argentinske govedine! Ker je Argentina tako velika, seveda obstaja tudi mnogo regionalnih kulinaričnih specialitet. Na splošno Argentinci izjemno radi jedo in to ljubezen do hrane pokažejo tudi v velikih porcijah in s slastnimi okusi. Seveda v ta izbor spadajo tudi slavni, debeli argentinski zrezki. Poleg mesa v neskončno različnih oblikah se v Argentini navadno postreže krompir, testenine, včasih riž in obvezno kruh. V zadnjih letih se dviga tudi povpraševanje po zelenjavnih jedeh. Če je na severu Argentine meso glavno v celotni kulinariki, je na jugu, v Patagoniji to morska hrana vseh mogočih oblik in okusov. Povsod je na voljo tudi italijanska kulinarika, prav tako priljubljena, kot meso. Še vedno se v kakšnih bolj od civilizacije odmaknjenih območjih Argentine kuha tudi hrana domorodnih prebivalcev, ki največkrat vključuje krompir, kvinojo (domorodno andsko žitarico), sezonsko zelenjavo, čili paprike za okus in redkeje meso. Vedno je na voljo tudi dovolj prigrizkov, med katerimi so najbolj priljubljene empanade (španski izvor), polnjeni žepki iz testa.

Argentina-Ushuaia-mesto Argentina je tudi pravi raj za sladkosnede, saj ponuja na voljo širok izbor slaščic, od katerih jih je mnogo pripravljenih s slastnim dulce de leche, nekakšnim mlečno – karamelnim namazom, kateremu se je enostavno zelo težko upreti. Med pijačami od brezalkoholnih najbolj izstopa čaj mate, pripravljen iz listov yerba mate in se ga pije na poseben način iz le za ta čaj primernih skodelic. Od ostalih brezalkoholnih pijač je zelo priljubljena kava, ostalih svetovno znanih prav tako ne manjka. Med alkoholnimi pijačami je najpomembneje izpostaviti izvrstno argentinsko vino, ki lepo pospremi vsak obrok, na voljo pa so tudi piva in žgane pijače.

Svetujemo vam pitje zgolj ustekleničene vode. Za vse ostale podatke pa vam bo na voljo vaš vodnik.

VARNOST: Argentina je varna dežela. Kljub temu je pomembna previdnost, še posebej v krajih, kjer je veliko gneče, kot so tržnice.

Priporočamo vam, da ste ves čas pozorni na osebno lastnino in da ne nosite na potovanje dragocenosti ali drugih vrednejših predmetov! Agencija Oskar ne odgovarja za njihovo morebitno izgubo.

Argentina-Ledenik GreyOBLEKA: V Argentini omejitev pri oblačenju glede tradicije in kulture ni. Dobro se je pripraviti glede na letni čas, ko potujete v Argentino. Priporočamo udobna, zračna oblačila, v katerih se lahko neovirano gibljete. Za toplejša območja tudi kratka oblačila, še posebej spomladi in poleti, ko se temperature zelo dvignejo. Za Patagonijo imejte s sabo dovolj toplih oblačil in še kakšen dodaten kos za vsak slučaj, saj so temperature izjemno nizke skozi vse letne čase. Povsod je priporočljiva dobra zaščita pred soncem, v Patagoniji tudi pred vetrom, prav pride tudi anorak proti vetru in dežju, za vsak slučaj. Od obutve so primerni dobri zaprti čevlji s kvalitetnim podplatom, v katerih lahko dobro in tudi dlje hodite (lahki treking čevlji) za območje Patagonije in udobni odprti sandali za toplejša območja in morebitne tople dni v hladnih območjih.

LOKALNA VALUTA: Argentinski Peso; 1 Peso (= 100 centavosov)

KREDITNE KARTICE, BANKOMATI: S kreditnimi karticami lahko plačujete v trgovinah. Denar lahko dvignete tudi na bankomatih z različnimi provizijami (VISA, MASTERCARD, nekje MAESTRO). Včasih dvigovanje na bankomatih ne deluje, zato vam priporočamo manjši znesek gotovine za vsak slučaj!

PLANIRANI STROŠKI: Za tekočo potrošnjo (hrana, pijača, manjši nakupi) se predvideva poraba od 30 do 40 EUR na dan. V gornji znesek niso vštete priporočljive napitnine in doplačila.

KOMUNIKACIJA, TELEFON, INTERNET: Klicna številka iz Argentine v Slovenijo je 00 386 + območna št. (brez 0) + klicana številka.

Klicna številka iz Slovenije v Argentino 00 54 + območna št. + klicana številka. Pokritje vašega mobilnega omrežja preverite pri vašem operaterju.

Telefoni in internet so na voljo povsod, razen redkih izjem v notranjosti in težko dostopnih krajih.

ELEKTRIČNA NAPETOST: 220 V – 240 V, vtičnice so ponekod evropske, drugod argentinske – s tremi pravokotnimi luknjami.

SPLOŠNI PODATKI O DEŽELI

  • Velikost: 2.780.400 km2
  • Prebivalstvo: cca. 42,2 milijonov
  • Glavno mesto: Buenos Aires
  • Jezik: španski;
  • Vera: rimskokatoliška 92%, protestantska 2 %, judovska 2%, ostale 4%;
  • Ureditev: republika, 23 provinc, predsednica države: Cristina Fernandez De Kirchner
  • Lokalni čas: ima več časovnih pasov od GMT -3
  • Priporočamo: knjige, zemljevidi, vodiči ...

 

Argentina izbrana potovanja

Portal agencija-oskar.si uporablja piškotke, da lahko z analizo obiska izboljšujemo storitev, za namene oglaševanja ter raziskave rabe spleta. Prosimo vas, da nam prijazno dovolite, da na vaš računalnik naložimo piškotke za ta namen. V primeru, da boste nadaljevali z uporabo naše spletne strani, bomo to razumeli kot privolitev. Vašo odločitev lahko vedno spremenite tukaj.
Se strinjam
Ne strinjam se
Želim izvedeti več