Jugozahodna Anglija-Somerset-Exmoor

ANGLIJA

Anglija - neodkriti biser, poln raznolikosti

Anglija, dežela bogate zgodovine in pestre pokrajinske diverzitete. Pika na i je slikovito podeželje s pristnimi vasicami, čudovita, divja in raznolika narava.

Seznam potovanj Anglija - neodkriti biser, poln raznolikosti

Anglija


O deželi

"Vprašaj kogarkoli, katero nacionalnost bi izbral, če bi lahko izbiral, in 99 % bi jih odgovorilo, da bi bili Angleži".

Cecil Rhodes

Francoski državnik, ki je želel laskati lordu Palmerstonu, je dejal: "Če ne bi bil Francoz, bi želel biti Anglež". Palmerston je odgovoril: "Če ne bi bil Anglež, bi želel biti Anglež".

Ned Sherrin, revija The Oldie

Anglija potovanjeAnglija je največja in najgosteje naseljena od štirih dežel, ki sestavljajo Združeno kraljestvo Velike Britanije in Severne Irske. Obsega južni del Velike Britanije, na severu meji s Škotsko, na vzhodu pa z Walesom in Irsko. Zavzema več kot polovico (53 %) vse površine Združenega kraljestva, vendar pa v njej živi kar 83 % (49 milijonov) vsega prebivalstva.

Do konca 18. stoletja je bila Anglija kmetijska dežela, nato pa so se zaradi industrializacije močno razvila mesta. Danes živi v mestnih območjih več kot 9/10 angleškega prebivalstva. Približno 37 % Angležev živi v sedmih velikih konglomeracijah: Greater London, West Midlands (središče Birmingham), Greater Manchester, West Yorkshire (središče Leeds), South Yorkshire (središče Sheffield), Merseyside (središče Liverpool) in Tyne and Wear (središče Newcastle).

Ime Anglija (angleško England) izhaja iz "Engla-land", kar pomeni "dežela Anglov", ki so se na otoku naselili v 5. stoletju. Ime se pogosto neustrezno (in včasih tudi žaljivo) uporablja kot sinonim za Združeno kraljestvo.

Anglija potovanjeAnglija je majhna dežela in v njej je iz vsake točke do morja manj kot 120 km, toda njene pokrajine so zelo raznovrstne. Prevladujeta nizko gorovje in ravnine: na S in SZ so Cheviot Hills, Penninsko gorovje (ki velja za hrbtenico severne Anglije) in Kumbrijsko gorovje (z najvišjim vrhom Scaffel Pike in največjim angleškim jezerom Windermere na jezerskem območju Lake District); na JZ so Cotswold Hills in ravnine Exmoorja ter Dartmoorja, ki so zavarovane in vključene v narodni park. Večino Anglije pokriva nižavje, kjer se vrstijo dolge verige gričev, recimo apnenčasto gričevje Cotswolds in Chiltern Hills, med njimi pa ležijo široke rodovitne ravnine in kotline, kot je londonska. K Angliji spadata tudi otočje Scilly ter otok Wight in Man.

Anglija potovanjeAnglija je neodkriti biser, poln raznolikosti. To je dežela bogate zgodovine in dediščine (o kateri pričajo mogočni gradovi, palače in spomeniki na vsakem koraku) ter pestre pokrajinske diverzitete – od razčlenjene obale do antičnih gozdov. Tu so veličastna mesta, ki nas popeljejo nazaj v preteklost in so pravi kontrast živahnim in svetovljanskim modernim mestom, ki jih zaznamujeta inovativna moderna arhitektura ter bogata kulturna scena. Pika na i pa je slikovito angleško podeželje s pristnimi vasicami, vedno spreminjajoče se, a vedno osupljivo, ter čudovita, divja in raznolika narava.

Zakaj v Anglijo?

 • London: nepozabno mesto ob Temzi z obilico znamenitosti (The London Eye, katedrala svetega Pavla, Tower Bridge, Londonski muzej, Tower of London, Westminstrska palača, Big Beng, Hyde Park …); svetovljanska prestolnica, ki vedno znova navduši. 

 • Liverpool: poznan po bogati arhitekturni dediščini, predvsem pa po odličnih glasbenikih, kot so npr. Beatles. Aja, pa baje po nogometnem klubu …
 • Oxford & Cambridge: elitni univerzitetni središči s številnimi univerzami.
 • Manchester: noooogomeeeeeeeeeet!
 • York: Čudovito zgodovinsko mesto z mogočnimi ostanki starih zidov, ki so jih okoli mesta zgradili Rimljani. Pa veličastni York Minister je tu …
 • Lake District & Yorkshire Dales & Yorksire Moors: mati Narava v vsej svoji lepoti …

 • St. Ives: slikovito, nekoč ribiško mestece, danes z umetniškim pridihom …
 • Bath: odličen primerek gregorijanske arhitekture ter mogočne rimske terme …
 • Stonehenge: skrivnostni kamniti spomenik, ki še vedno spodbuja nastajanje vedno novih teorij …
 • Cotswolds: idiličnost angleškega podeželja na svojem "kičastem" vrhuncu …
 • Projekt Eden: pionirski projekt, ki osupne!
 • Grad Warwick: "časovni stroj", ki vas popelje nazaj v srednji vek …
 • Grad Windsor: mogočno, veličastno, osupljivo … so pridevniki, ki komaj opišejo poletno rezidenco britanske kraljeve družine.

Anglija izbrana potovanja

Portal agencija-oskar.si uporablja piškotke, da lahko z analizo obiska izboljšujemo storitev, za namene oglaševanja ter raziskave rabe spleta. Prosimo vas, da nam prijazno dovolite, da na vaš računalnik naložimo piškotke za ta namen. V primeru, da boste nadaljevali z uporabo naše spletne strani, bomo to razumeli kot privolitev. Vašo odločitev lahko vedno spremenite tukaj.
Se strinjam
Ne strinjam se
Želim izvedeti več