Šrilanka-Plantaže čajev

ŠRILANKA

Šrilanka-Budina solzica v Indijskem oceanu

Šrilanka, neskončno prijeten tropski otok. Narava vseh odtenkov zelene, svetovno priznane znamenitosti, črede slonov, brezmejne plaže, pozdravljajoči domačini.

Seznam potovanj Šrilanka-Budina solzica v Indijskem oceanu

Šrilanka


Pred potovanjem

VIZE: Za vstop na Šrilanko je potreben vizum, ki ga lahko pridobite s spletno prijavo na www.eta.gov.lk (cena 30 USD), ali na letališču ob prihodu v Colombo (cena 35 USD, plačljivo samo v USD ali s kreditno kartico). Za pridobitev je potreben vsaj še 6 mesecev veljaven potni list.

ZDRAVJE: Obveznih cepljenj ni.

VREME: Šrilanka ima tipično tropsko podnebje z izrazitim suhim in mokrim obdobjem. Mokremu obdobju rečemo monsun in na Šrilanki je monsun v različnih obdobjih leta na različnih območjih. Monsun ne pomeni, da dežuje od jutra do večera, ampak vsaj ena ali dve krajši plohi na dan, včasih tudi več. Za Šrilanko so značilne zelo podobne si tropske temperature, ki se gibljejo v nižinskih in obalnih območjih med 25 in 35°C podnevi ter med 15 in 25°C ponoči. V višinskih območjih so temperature rahlo nižje in se podnevi ne dvignejo nad 30°C, ponoči pa padejo lahko tudi kakšno stopinj pod pod 10°C.

1. Poletni monsun (jugo – zahodni del Šrilanke) prinese deževje med majem in septembrom in se imenuje Yala monsun. Največ dežja je v juniju in juliju, v avgustu in septembru že manj. Obdobje z najmanj padavinami na tem delu otoka je med decembrom in marcem.

2. Zimski monsun (severo – vzhodni del Šrilanke) prinese deževje med oktobrom in januarjem in se imenuje Maha monsun. Največ dežja je v oktobru in novembru, decembra in januarja manj. Obdobje z najmanj padavinami na tem delu otoka je med majem in septembrom.

Najbolj primeren čas potovanja na Šrilanko je v katerimkoli letnem obdobju. Namreč, kadarkoli odpotujete na ta tropski otok, bo nekje lepo vreme, drugod morda kakšna ploha na dan. Temperature pa so si večino leta zelo podobne.

Več informacij na www.wunderground.com .

HRANA IN PIJAČA: Šrilanka ima zelo značilno lastno kuhinjo, ki s svojo pestrostjo poskrbi za mnogo specialitet. Vse se pri glavnih obrokih vrti okrog riža in currya. Pri tem velja, da je riž vedno osnova obroka, curry pa omaka na več kot tisoč različnih načinov in je dodatek rižu. Teh omak je ob vsaki jedi kar nekaj, da se okusi lepo premešajo in ustvarijo tisti pravi šrilanški »rice and curry«. Ker je Šrilanka otok začimb in otok, kjer raste mnogo različnih vrst zelenjave in sadja, so vse te omake izjemno prefinjene in začinjene z najbolj pristnimi, domačimi začimbami. Pogosto so jedi pikantne, a se v določenih restavracijah da izogniti tudi temu. Poleg riža in currya pozna Šrilanka tudi mnogo ostalih različnih jedi, tako glavnih kot tudi množico hitrih prigrizkov in pravih domačih slaščic.

Šrilanka je otok, ki se ponaša z mnogo vrstami tropskega sadja, zato se je tudi tega mogoče privoščiti v izobilju, prav tako sadnih sokov. Med pijačami Šrilanka ponuja vse od sveže kokosove vode do domačega žganja, araka.

Svetujemo vam pitje zgolj ustekleničene vode. Za vse ostale podatke pa vam bo na voljo vaš vodnik.

VARNOST: Šrilanka je varna dežela. Kljub pretežno prijaznim in poštenim ljudem pa se v gneči tržnic in turističnih krajev vedno gibljejo tudi žeparji, ki jim diši vaša lastnina. Priporočamo vam, da ste skozi ves čas potovanja pozorni na osebno lastnino in da ne nosite na potovanje dragocenosti ali drugih vrednejših predmetov!

Agencija Oskar ne odgovarja za morebitno izgubo vaše osebne lastnine. Za vse ostale podatke pa vam bo na voljo vaš vodnik.

OBLEKA: Dežela je pretežno budistična, izven turističnih krajev pa tradicionalna. V tradicionalnih okoljih pa je vedno priporočljivo spoštovati domačine z vsaj minimalno prilagoditvijo oblačil – pokrita ramena in dekolte, če se da, tudi pokrita kolena (capri hlače ali podobno). Taka obleka je tudi najboljša zaščita pred soncem! Pri vstopih v budistična svetišča se moramo ravnati po gornjem opisu (se sezuti in razkriti glavo!).

Pripravite se na toplo poletno vreme, kakšen dodaten kos toplih oblačil pa ne bo odveč v višinskih predelih Šrilanke. Priporočamo udobne odprte čevlje za večji del potovanja. Ne pozabite na dobro zaščito pred soncem, kopalke in brisačo. Zelo prav pride tudi lahek zložljiv dežnik, ki lahko služi kot zaščita pred dežjem ali soncem.

LOKALNA VALUTA: Šrilanška rupija; 1 rupija (= 100 centov)

KREDITNE KARTICE, BANKOMATI: S kreditnimi karticami lahko plačujete v večjih trgovinah. Denar lahko dvignete tudi na bankomatih z različnimi provizijami (VISA, MASTERCARD, nekje MAESTRO). Včasih dvigovanje na bankomatih in plačilo s kreditno kartico ne deluje, zato vam priporočamo dovolj gotovine v EUR za vsak slučaj.

PLANIRANI STROŠKI: Za tekočo potrošnjo (hrana, pijača, manjši nakupi) se predvideva poraba od 15 do 20 EUR na dan. V gornji znesek niso vštete priporočljive napitnine in doplačila.

KOMUNIKACIJA, TELEFON, INTERNET: Klicna številka iz Šrilanke v Slovenijo je 00 386 + območna št. (brez 0) + klicana številka. Klicna številka iz Slovenije v Šrilanko je 00 94 + območna št. (brez 0) + klicana številka. Internet je na voljo povsod, mobilni telefoni delujejo.

ELEKTRIČNA NAPETOST: Napetost je 220 V, uporabljajo pa angleške vtičnice na tri luknje. Pretvornik(e) lahko vzamete s seboj, lahko pa jih dobimo v deželi (vprašajte vodnika).

SPLOŠNI PODATKI O DEŽELI

Velikost: 65 610 km2

Prebivalstvo: cca. 21,5 milijonov

Glavno mesto: Colombo

Jezik: angleščina, sinhalščina, tamilščina

Vera: budizem 69,1%, islam 7,6%, hinduizem 7,1%, krščanstvo 6,2%, neopredeljeni 10%

Ureditev: republika, 9 provinc, predsednik Mahinda Percy Rajapaksa

Lokalni čas: GMT + 5,5

Priporočamo: knjige, zemljevidi, vodiči ...

Šrilanka izbrana potovanja

Portal agencija-oskar.si uporablja piškotke, da lahko z analizo obiska izboljšujemo storitev, za namene oglaševanja ter raziskave rabe spleta. Prosimo vas, da nam prijazno dovolite, da na vaš računalnik naložimo piškotke za ta namen. V primeru, da boste nadaljevali z uporabo naše spletne strani, bomo to razumeli kot privolitev. Vašo odločitev lahko vedno spremenite tukaj.
Se strinjam
Ne strinjam se
Želim izvedeti več