20. mar, 2013   Agencija Oskar, Šrilanka, Vodniki  

 

Šri Lanka – zimski dom za Evropejce

Piše: vodnica Sara Alt

Mnogo Evropejcev začne v obdobju ob ali po upokojitvi razmišljati, bolje rečeno sanjati o »sanjski destinaciji«, kjer bi bilo lepo, udobno, smiselno in gospodarno preživeti svoja zlata leta. Sanje o toplih krajih, kjer so misel na premrzle okončine, zaledenele ceste, visoke stroške ogrevanja in skrb za ozimnico  čisto odveč.
Če smo iskreni nas je veliko takih, ne glede na leta, ki nas misel na tople kraje zelo mami v dneh, ko je po cestah in poljih še zmeraj sneg, katerega nove pošiljke vremenoslovci neusmiljeno napovedujejo, ko ga imamo že vsi vrh glave. Pa kaj bi sepritoževali! Saj smo ga pogrešali leta in leta. Zdaj pa je končno tukaj in tudi teta Zima se letošnje leto lahko pohvali z radodarnostjo.

Nedvomno je Šri Lanka biser z veliko začetnico! Ponuja mavrico naravnih in kulturnozgodovinskih spomenikov, katere ji lahko zavidamo celo Slovenci. Če začnemo pri dolgem Unescovem  seznamu objektov in znamenitosti, kateremu sledijo  toplo morje, neskončno dolge peščene plaže, kjer kilometre in kilometre ne srečaš žive duše,  kotički neokrnjene narave, prijaznost domačinov, okusna, zdrava in raznolika prehrana s kopico dodatkov iz mednarodne kuhinje, hektarji neobdelane zemlje za dela željne roke in hektarji nasadov kavčukovca, kokosove palme, ananasa, cimeta, čajeve plantaže in riževa polja, ki čakajo na žetev ….
In seveda, kar je najpomembneje cene nepremičnin so smešno nizke v primerjavi s slovenskimi, kar pomeni, da so »slovenske sanje«, beri »hiša z vrtom v primestnem okolju« dosegljive že povprečnemu Slovencu in kaj je lepšega kot povprečne letne temperature med 25 in 30 stopinj Celzija! Skoraj rajsko, če odštejemo, da je vlaga 80%.

Glede na relativno nerazvitost, ki je posledica skoraj 30-letne državljanske vojne, je to lahko mamljiva destinacija za velike in majhne investitorje, ki imajo z relativno nizkim začetnim kapitalom možnost začeti uresničevati svoje sanje. Veliki razcvet v turizmu in dejavnostih vezanih na turizem so še v povojih, vendar je razvoj zadnja leta zelo hiter, celo tako hiter, da mu še sami domačini le stežka sledijo.
Nove, široke in hitre ceste in pospešena gradnja velikih in prestižnih hotelov naj bi zadostili povpraševanje tujcev po kakovostnejši infrastrukturi predvsem Indijcev, Japoncev, Kitajcev, Korejcev, Američanov , Avstralcev in Rusov, ki postajajo potencialno »najdonosnejši« turisti, odkar se Evropa bori z gospodarsko krizo.

Tudi Slovenci smo Šrilanški biser že« odkrili« in kar nekaj mladih ljudi se je vrglo v večje ali manjše poslovne projekte, katerih rezultati obetajo veliko. Vse pohvale za pogum in veliko sreče v nemirnih poslovnih vodah tudi vnaprej.

Pred kratkim sem imela priložnost spoznati nekaj kandidatov za dolgoročno ali letno vsaj nekaj mesecev dolgo bivanje v tropskem raju na JV Azije. Nekateri so prišli na potovanje, da si deželo ogledajo, dobijo o njej vtis, jo okusijo, otipajo in začutijo njeno bistvo. V čem so njene prednosti in ali so prednosti , ki se zdijo prednosti  na domačem kavču pred televizorjem s pivom in sendvičem v roki res tolikšne, kot se zdi na pogled iz distance ali pa je to eden tistih momentov v življenju, ko se zavemo, da je sosedova trava bolj zelena od naše, dokler dejansko ne stojimo na njej.

Glede na njihove odzive bi rekla, da je pogled na zadevo, tako kot vedno v življenju, odvisen od naših pričakovanj in zornega kota, iz katerega zadevo ocenjujemo. Vsekakor pa rek, da je sosedova trava lepša, drži tudi v tem primeru.