29. jun, 2011   Agencija Oskar, Gruzija, Vodniki  

 

Skamneli vladarji južnega Kavkaza

 
Ušba, Titnuldi, Škara in Kazbeg so nesporni skamneli vladarji južnega Kavkaza. Z dvora v Svanetiju razkazujejo svojo moč že milijone let.
Prvi med njimi je dvoglavi kralj Ušba. Ves čas je na preži in prvi pozdravi prišleke, ki na obisk pridejo z zahodne Gruzije. Pusti se občudovati in z veseljem vas spusti do svojega vznožja, a tistim, ki ga želijo osvojiti, rad pokaže tudi svojo krvoločno plat in marsikoga nikdar več ne spusti v dolino. Da vedeti, da je on, čeprav ne najvišji, absolutni vladar.
Njegova kraljica Titnuldi je prijaznejša. Bela gospa se v vsej svoji lepoti navadno razkazuje tistim, ki obiščejo Mestio. Z lepimi, pravilnimi potezami bdi nad prebivalci in zadnja je, ki vsrkava sončne žarke še dolgo po tem, ko mesto potone v mraku.
Če se iz Mestije odpravite v Ušguli boste za svojim hrbtom opazili tudi drugo glavo kralja Ušbe in njegovo spremstvo, ki budno spremljajo vse tiste, ki želijo obiskati največjo sramežljivko Škaro. Najvišja med vsemi se le redkim v celoti pokaže. Svoje obline sicer rada razkazuje, a obraz ima ves čas zakrit s tančico koprenastih oblakov. Le najbolj vztrajnim je dano, da uzrejo tudi njen vrh.
Kazbeg je najmlajši med njimi, le 25 milijonov let je star. Zaradi nagle jeze so ga izgnali in dom si je našel ob reki Tergi. S prijatelji, ki živijo na bližnjih grebenih, so prijazna in prijetna družba in radi v svoje naročje sprejmejo tudi obiskovalce. Njegova jeza je že skoraj pozabljena. Zadnji izbruh je imel pred nekaj manj kot tremi tisočletji. A pozor, še vedno ga občasno popade trma in še ne dolgo nazaj se mu je spet kadilo iz ušes …
Ja, ti skamneli vladarji čuvajo svoje podanike iz svojih višav. Občudovanja vredni so in le tistim, ki jim pokažejo tudi veliko mero spoštovanja, se bodo pustili osvojiti. Ostale bodo za vedno obdržali v svojih belih, ledenih strminah.
Nina