M’hancha – tradicionalna severno-afriška sladica
SESTAVINE
- en paket – 4 listi vlečenega testa, ki ga narežemo na 8 listov (cca. 24 x 30 cm)
- 2 žlici rožne vode ali vode oranževca – lahko tudi mandljeva esenca
- 125 g sladkorja
- 250 g olupljenih mandljev
- 60 g stopljenega masla
- 1 čajna žlička mletega cimeta
- 100 g masla za mazanje
Za povrh:
- 3 žlice belih drobljenih mandljev
- 1 rumenjak
- 8 žlic medu
Po želji:
- sladkor v prahu in cimet za okraševanje
POSTOPEK
1. Mandlje in sladkor zmešamo v multipraktiku, dokler zmes ne dobi teksture peska.
2. Raztopimo 60 g masla in dodamo mešanico mandljev in sladkorja, cimet ter mandljevo esenco. Zmešamo, da dobimo gosto maso.
3. Razdelimo maso na 4 enake krogle in jih oblikujemo v za prst debele valje, dolžine cca. 28 cm. Pustimo stati cca. 30 minut.
4. Ogrejemo pečico na 200 stopinj.
5. Razmehčamo preostalo maslo in z maslom namažemo prvo plast vlečenega testa, nanj položimo drugo plast testa, ki ga tudi premažemo z maslom.
6. Valj mase položimo na testo in močno, vendar previdno zavijemo ter pazimo, da se ne raztrga. Konce ob straneh odrežemo. V testo zavijemo vse valje mase in tako dobimo 4 zvitke peciva.
7. Zmešamo rumenjak in premažemo zvitke. Po vrhu po okusu posujemo z zdrobljenimi mandlji.
8. Zvitke postavimo na peki papir in pečemo v pečici 30 do 35 minut – do zlatega.
9. Medtem segrejemo med in še vroče pecivo razmočimo z medom, da se »napije«. Počakamo, da se ohladi in ga razrežemo v podolgovate rombe.