Kreta, kjer se cedita zdrava hrana in pijača ter kraljuje kretska dieta
Piše: vodnik Roman Požeg
Dnevi postajajo vse daljši, toplejši in razigranost, sproščenost, energija preplavljajo naša telesa. To so dejavniki, ki nakazujejo na prihod poletja in naše misli že uhajajo k dopustu – v mojem primeru delovnem dopustu. Le-ta bo letos nekoliko bolj “domače” naravnan, saj bom kar nekaj časa letošnjega leta preživel na Kreti.
Saj veste, tista grška Kreta, eden izmed mnogih grških otokov (cca. 1200-6000 otokov), ki velja za največji grški otok. Velik je kot skoraj pol Slovenije in je peti največji otok Sredozemlja, takoj za Sardinijo, Sicilijo, Ciprom, Korziko. Leži na stičišču Afrike, male Azije in Evrope. Predvsem zaradi svoje lege in klime velja za zibelko evropske civilizacije. Niso bili samo Minojci tisti, ki so pisali zgodovino otoka, saj so otok kasneje poselila mnoga ostala ljudstva, kot so Rimljani, Genovežani, Benečani, Turki, Nemci, in pustili trajen pečat, ki se zrcali v raznoliki kretski kuhinji, ki je postala simbol tradicionalne prepoznavnosti in te nikoli ne pusti lačnega!
Kretsko kulinariko predstavlja osnova, sestavljena iz mesa koze ali ovce, ki se svobodno pasejo širom otoka in dajo slasten okus. A ne gre prezreti tudi svinjine, govedine, divjih kuncev, polžev, morskih sadežev, hobotnice, ki velja za specialiteto, in raznih vrst rib, pripravljenih na različne načine. Zelenjava (paradižnik, paprika, kumare, jajčevci, artičoke …), ki obrodi tudi 2-3 krat letno v najbolj rodovitni dolini Messara, je polnega okusa. Tu so še znani mehki grško-kretski siri, brez katerih ne gre pri marsikateri jedi ter tipične otoške začimbe (rožmarin, timijan, origano, koriander… ), ki dajo jedem prepoznaven, svež, dišeč vonj in okus! Gre za popolnoma domačo otoško hrano, ki jo pripravljajo v samotnih gorsko-nižinskih tavernah, v katere po navadi ne zaide vsak sleherni turist, ki obišče ta prelepi, razgibani otok. Vam že kaj diši? Se brbončice že prebujajo?
Zato vam z veseljem predstavim 15 najbolj znanih, okusnih jedi, specialitet, od predjedi pa do sladic, ki jih morate poskusiti, ko obiščete Kreto:
- YOGHURT ME MELI – grški jogurt: gost grški jogurt, prelit z medom (po možnosti s super zdravim timijanovim medom) in posut z orehovimi jedrci ali mešanico oreščkov. Prava hranljivo-osvežilna jed za vroče poletne dopustniške dni, od jutra do večera!
- DAKOS-dakos: tipični kretski prigrizek. Večkrat presušeni in namočeni črni kruh z drobno sesekljanim paradižnikom na vrhu, belim mehkim sirom, začinjen z olivnim oljem in origanom. Hrustljavo, lahko, polno okusov … Popoln prigrizek!
- FASOLAKIA – sveži fižol “za dušo”: dušeni sveži zeleni stročji fižol s krompirjem, paradižnikom in svežim sirom ter začimbami … Prednost nepozabnega okusa v primerjavi z izgledom. Nikoli ne sodimo knjige po platnici!
- DOLMADES – mesni zavitki v listih vinske trte: zmleto meso (jagenjček, govedina …) in riž z začimbami (česen, peteršilj, poper …) skupaj zavita v liste vinske trte. Postrežemo s hrustljavim kruhom. Dober tek!
- MOUSAKA – musaka: jed, narejena iz več plasti krompirja in mesa (jagenjček ali govedina), jajčevcev, prelita z bešamel omako ter začimbami cimeta, klinčkov in origanom, pečena v lončeni posodi … mmm, kako vam bo teknila!
- KAKAVIA – ribja juha: juha z ribama vrste škarpena in bela kirna, obogatena s krompirjem, čebulo in obilico popra … Preprosto, okusno, zdravo in tipično kretsko!
- OKTOPADI KRASATO – hobotnica v vinski omaki: hobotnica, kuhana v vinski omaki z lovorjevimi listi in paradižnikom. Za prave ljubitelje morske hrane!
- SOUVLAKI – mesno nabodalo: kosi različnega mesa ali ribe, koščki čebule, paprike, paradižnika, začimbe – nataknjeno na kovinsko nabodalo in pečeno na žaru. Zelo tipična grška jed!
- PSITOS – pečena (običajno) svinjina s krompirjem: pečena svinjina s krompirjem, kjer se meso in krompir s čebulo, paradižnikom, korenjem … peče v glineni posodi cca. 3 ure v krušni peči. Dodane začimbe so origano, črni poper … Lahko tudi v različici ARNI (koza) ali KATSIKI (jagenjček). Za prste obliznit!
- COCLIOUS ME HONDRO – polži s pšenično kašo: polži, ki veljajo kot otoška specialiteta, kuhani z olivnim oljem, čebulo, rdečim vinom in pšenično kašo. Od trenutka, ko boste poskusili jed, boste na polže gledali popolnoma drugače!
- HORIATIKI – “podeželska” grška solata: svetovno znana po vem svetu, sestavljajo jo paradižnik, kumare, paprika, čebula, olive, feta ovčji sir, olivno olje in začimbe. Solata, ki nam popolnoma pričara tipičen grški način življenja. Poletno, osvežilno, lahko in zdravo!
- TZATZIKI – kumarična solata: kisla smetana, grški jogurt, naribane sveže kumare, beli poper, olivno olje. Če niste ljubitelji mlečnih izdelkov, kumare ali osvežilnega okusa, raje ne naročite!
- KALITSONUIA KRITIS – male kretske polnjene pite: že samo ime pove vse. Krhko testo, polnjeno z rahlo sladkimi kretskimi mešanimi siri. Lahko se postrežejo kot predjed ali sladica. Poskusite še tople!
- LOUKOUMADES – male grške kroglice (krofki): kroglice iz kvašenega testa, pečene v olivnem olju, prelite z medom in posute s cimetom ter drobljenimi lešniki. Za ljubitelje malih super sladkih radosti!
- BUGATSA – grški sirni zavitek: grška kremasta sirna osnova z okusom po vaniliji, obdana z različnimi vrstami testa (odvisno od kraja na otoku), pečena in posuta s cimetom ali sladkorjem v prahu. Sladica, ki kot žamet poboža po brbončicah. Že ko ste siti, rečete: “Šeee!”
Seveda je vredno poskusiti še kakšno drugo jed, ki je ni na tem spisku. Odvisno od vašega okusa in ali spadate v skupino eksperimentalnih gurmanov, ki si upajo privoščiti kaj novega? Gre zgolj za mali nabor jedi, ki sestavljajo kretsko dieto. Kretska dieta, ki baje deluje zdravilno? Resnica ali zgolj mit?
Ja, prav ste prebrali “kretska dieta”! Gre za svetovno znano študijo, v kateri so raziskovalci iz ameriške univerze iz Minnesote naredili raziskavo prehranjevanja v sedmih evropskih državah (vključeni tudi moški s Krete kot iz naše bivše Jugoslavije) in v kateri je sodelovalo iz vsake države 700 moških. Končni 30-letni rezultati so pokazali, da moški na Kreti veliko redkeje zbolevajo za srčno-žilnimi boleznimi in rakom. Bojda gre za pravo kombinacijo živil: oliv, olivnega olja (na Kreti je letna poraba okoli 30 litrov olivnega olja na prebivalca), obilo naravno pridelane zelenjave, mesa – kjer se živali hranijo na naraven način, mlečnih izdelkov, sadja; obrok zalijejo s kozarčkom vina ali šilčkom močnega alkohola (RAKI – alkoholna pijača iz tropin grozdja). Ta kombinacija omogoča daljše življenje. Vendar je treba vzeti v obzir, da je bila študija delana med l. 1960 in l. 1991, ko Grčija ni bila v primežu “svete evropske trojke”. Verjetno bi bili rezultati popolnoma drugačni, saj žal tudi Krečani, kljub nekoliko bolj ležernemu načinu svojega življenja, ne morejo ubežati neoliberalnemu kapitalističnemu načinu življenja, ki narekuje stres, ki je postal ubijalec številka ena na svetu. Ni jim lahko!
Vendar ni samo kretska kulinarika tista, ki vabi na ta prelepi sredozemski otok. Tu so še prelepe plaže, toplo in čisto morje, mediteranska klima, nepozabni sončni zahodi, bogata raznolika zgodovina, izražena skozi arhitekturo, mističnost antičnih pripovedk, povezanih z otokom, neizmerne možnosti športnega aktivnega dopusta in pa možnost upočasniti svoje brzeče življenje po vzoru lokalnega ležernega prebivalstva … Možnosti je veliko. In zakaj mene tako rado vleče v njen objem? Na Kreti je “gušt” življenja v malih drobnih trenutkih. Sedeti na starem tipičnem lesenem belo-modrem stolu, z odlično in okusno hrano na mizi ter staro retro kupico z deci ali dvema rujnega vina v roki, s pogledom na morje, domačine, naravo … in mislijo: “Življenje je lepo”!
Yamas!
RECEPT ZA PRIPRAVO DAKOS-ev
Potrebujemo:
- 4 dvo-centimetrske kose močno presušenega, hrustljavega črnega kruha,
- 3 zrele velike paradižnike (seseklane na male koščke in rahlo spasirane),
- pol decilitra deviškega olivnega olja,
- 150 gramov feta sira,
- 50 gramov Miyzitra ali riccota sira,
- 10 – 15 črnih oliv,
- 15 – 20 kaper.
Navodila:
- Najprej hrustljave kruhke namočimo z vodo in zgornjo stran rahlo premažemo z olivnim oljem.
- Olupimo paradižnik in ga nasekljamo na čisto drobne koščke (rahlo spasiramo), rahlo posolimo in malo pustimo, da odteče odvečni paradižnikov sok.
- Feta in Miyzitra sir narežemo na čisto male koščke ali ga z vilico rahlo obdelamo v čisto male grudice.
- Jed sestavimo tako, da na namočene kruhke položimo na drobno sesekljan paradižnik, na paradižnik sir in na vrh kapre (3-5). Vse skupaj rahlo potrosimo z drobljenim origanom in skupaj začinimo z nekaj kapljicami olivnega olja. Olive serviramo posebej na krožniku ob kruhku!
Dober tek vam želim!